MTI

Japán szerint 30 év múlva...

A japán kormány közzétette szokásos, a kutatóintézetek tevékenységét nyomon követő és a jövőben várható tudományos eredményeket csokorba gyűjtő jelentését (Foresight Survey).

Ezt 1971 óta állítják össze negyven tudós közreműködésével a következő harminc évben megvalósulni remélt találmányokról és fejlesztésekről. Néhány jóslat az idei jelentésből a Popular Science magazin alapján. 2020-ig elkészülnek azok a kis elemekkel táplált vékony, hajlékony, összehajtható lapok, amelyeken az internetes hírszolgáltatók frissíthető információi, képei és videói megjeleníthetők lesznek. Ezek helyettesítik majd a papíranyagú újságokat. 2022-ben már rendelkezésre állnak olyan szintetikus vérkészítmények, amelyekkel kiváltják a betegségeknél és baleseteknél szükséges vérgyűjtés és -tárolás (véradományok) gondját.

2023-tól a rák valamennyi változatának gyógyítására alkalmas gyógyszerek és módszerek kerülnek alkalmazásra. 2025-ben az újfajta akkumulátorokkal felszerelt, rohamosan terjedő elektromos kisautók egy töltéssel már 500 kilométert tudnak majd megtenni; ennek érdekében kifejlesztik a lítium-oxigén akkumulátorokat, amelyek tömege csak ötöde a mai legkorszerűbbekének. (A nemrég bemutatott városi kiskocsi, a Peugeot Ion 120 kilométert tesz meg egy töltéssel, az amerikai Aptera 2c 150-et. Október végén egy elektromos meghajtású Audi A2 világcsúcsot állított fel, amikor egyszeri feltöltéssel tette meg a München és Berlin közötti 600 kilométeres utat.)

2026-tól vásárolhatók lesznek a háztartást rendben tartó, a műveleteket önállóan végző robotháziasszonyok és -inasok. 2028-tól a mozilátogatók már nemcsak három dimenzióban élvezhetik a filmeket, hanem érezni fogják az eseményeket kísérő szagokat, sőt az időjárást is; hasonló élményben lehet részük a televíziónézőknek is a nappalikban. 2030-tól a filmek, könyvek, színdarabok, műtárgyak értékelése elektronikus rendszerekkel - mesterséges intelligencia révén - történik majd, garantálva a pártatlanságot.

2031-től Föld körüli útra indulhatnak a tehetős űrturisták, méghozzá több járműből álló szerkezetekkel. 2033-ban megkezdődik egyes emberi szerveknek gén- és őssejttechnikával előállított műszervekkel való pótlása; számítógépek elemzik és értékelik a politikai irányelveket és intézményi terveket; ugyancsak attól az évtől kezdve a bűnügyeket és szabálysértéseket szakosított számítógépek bírálják el és hozzák meg az ítéleteket, illetve tesznek javaslatot azokra.

2035-től az utasszállító gépeket nem pilóták, hanem kizárólag robotok vezetik; a tengervízből sikeresen vonnak ki urániumot és más, igen drága és fogyó elemeket. 2037-től a szeizmológusok akár egy évvel korábban képesek lesznek megjósolni 6-osnál erősebb fokozatú földrengéseket. 2040-ben megkezdik tevékenységüket a Hold-bázison az első földi holdlakók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #17
    2028-tól a mozilátogatók már nemcsak három dimenzióban élvezhetik a filmeket, hanem érezni fogják az eseményeket kísérő szagokat, sőt az időjárást is.

    4D mozi (sőt parasztvakításból 5d, 6D stb) már így is van. Max azt jósolhatják, hogy ez lesz az általános
  • Flexcsi #16
    2050-ben felszabadítják a robotokat a rabigából, majd később Amerikában elnök lesz egy robot.
  • Ford Prefect #15
    Brit tudósok szerint pedig 2040-re üzembe helyezik Pápua Új-Guineán az első villanykörtét...

  • Ray78 #14
    Az lehet viszont a világ nem tanul és pontosan az fog bekövetkezni csak épp nem lesz időutazásos baromság :)
  • adam924 #13
    a japánok 30 év múlva...
    ... is aberráltak lesznek :)
  • Sir Cryalot #12
    klisészar
  • torreadorz #11
    a 70-es években meg azt jósolták hogy 2000-re marsbázis lesz, a holdra meg úgy járkálunk majd mint most vonattal a szomszéd városba.
    Bár ez utóbbiban lehet hogy igazuk lesz lassan, legalábbis a máv állapotát tekintve...
  • zedow #10
    erdekes elorejelzes... mindezt ugy fogjak elerni, hogy kozben egyre tobben halnak ehen, a termofoldek elsivatagosodnak, az edesviz lesz a legnagyobb kincs, kihalnak az allatok, csak szivos novenyek maradnak amivel nincs mit kezdeni, es egyre jobban fog hasonlitani a bolygo a mars-hoz. Ezeket is szamitasba vettek?
  • robertone #9
    Ha 71 óta állítják össze a jelentést, akkor érdemes lett volna azt is odaírni, mit jósoltak akkoriban erre az időszakra, csak a tisztánlátás végett az ilyen jelentésekkel kapcsolatban.
  • gombabácsi #8
    azt is kihagyták, hogy elfogy az olaj, amivel kb. véget ér az emberiség technikai fejlődése