MTI

Észlelték a lezuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit

Észlelték az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit, egyelőre azonban nem sikerült megállapítani az adatrögzítő berendezések pontos helyét.

A francia haditengerészet hajói észleltek gyenge jeleket, és egy mini tengeralattjárót küldtek, hogy megtalálja a két szerkezetet a tengerfenéken - írta a Le Monde című francia napilap internetes oldalán. Szakértők szerint nagyjából két kilométer sugarú körben lehet észlelni a fekete dobozok által kibocsátott jeleket. A kutatásért felelős franca hivatal közölte: egyelőre nem sikerült pontosan megjelölni a berendezések helyét, s azt sem lehet kizárni, hogy nem is a fekete dobozok által kibocsátott jelet észlelték.

A szerkezeteket egy 70 kilométer kerületű körben keresik, a Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre. A kutatást rendkívül módon megnehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek, különleges domborzati viszonyok között. Megtalálásukkal azonban sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni.

A fekete dobozokon lévő adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját. Mindeddig egyetlen hivatalos feltételezés sem látott napvilágot az okokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #13
    Több száz Kw-os reflektrokkal is alig látsz el 10 méteres nagyságrendnél tovább. Ez energiát meg lopja a fekete doboz ehhez? A hang messze jobban terjed a vízben, mint a fény.

    Az egész doboz fajsúlyának kéne a vízénél kisebbnek lennie. Ez szerintem simán megoldható.

    Hogyan? Acélból meg hasonló anyagokból nagyon sok kell, hogy erős legyen a szerzet. Mennyi kis sűrűségű anyaggal kellene megtömni, hogy a sűrűsége a víz alatt legyen? Ez mekkora térfogat? Nagyobb, mint az akutális méret. --> A nagyobb térfogatkell --> nagyobb acélszerkezet --> nagyobb tömeg. Sok szerencsét a folyamathoz.

    Mondom, ne nézd már hülyének a mérnököket, mert a végén még ők néznek annak, ha ilyen meredek dolgokat erőltetsz.


    Készítenek egy dobozt ami elsüllyed mint a kő, 6km mélyre és nem találják...

    Kockázatelemzésről hallottál már? Hány olyan gép van aminek eddig nem találták meg a dobozát? Ennyi erőval atomrobbanás elviselésére is lehetne tervezni. Van egy határ amin túl anyagilag és műszakilag sem éri meg tervezni.

    [i]elég ok hogy hülyének nézzem őket? Sőt miért nincs eből 2 vagy 3 a gépen? olyan sok helyet foglal?

    Nagyon nem. Te esetleg milyen tervező jogosultságot vagy referenciát tudsz felmutatni?

    A lebegős módszereddel szerinted mekkora hely kellene?

    Mellesleg igen. Elég zsúfoltak a gépek minden szempontból. Minden kábelezést bele kell vinni. Ezt játszd el 3-szor... A 3 dobozt is karban kellene tartani. A gép farkában van, mert az marad meg általában a legjobban. A hely elég korlátozott. Mellesleg drága egy ilyen ketyere ám.
  • Drinkman #12
    Az egész doboz fajsúlyának kéne a vízénél kisebbnek lennie. Ez szerintem simán megoldható.
    Készítenek egy dobozt ami elsüllyed mint a kő, 6km mélyre és nem találják...elég ok hogy hülyének nézzem őket? Sőt miért nincs eből 2 vagy 3 a gépen? olyan sok helyet foglal?
  • Adamul #11
    Nehogymár egy hónap alatt ne találják meg! Bár valami extra erős világítás valóban jó lett volna erre.
  • Molnibalage #10
    Csak, ha olyan "szakértők" tervezték volna a gépeket akkro naponta zuhanna le egy Boeing és maga a repülés sem létezne.
  • Vorpal #9
    Van egy kormányunk amiről ugyanezt mondták 4 éve :)
  • Molnibalage #8
    Mit? A külső részére kelle valamit tenni, hogy felfújódhasson. A gond az, hogy az nem élnél túl azt, hogy x ezer méterről vízre esik. Betora is dobhatnád, nagy difi nem lenne. A belsejéből is felújódhatna, de akko résekkelm, meg a doboz integriása menne gallyra.

    Nem hülye emberek találták ki és tervezték meg ezeket, nem kellene ennyire hülyének nézni őket. Gondoljátok nem vizsgálták meg az általatok felvetett kérdéseket?
  • Drinkman #7
    Vagy rátenni valamit amitől úszik a vizen
  • csibra #6
    Alapvetően elég erős jelet sugároznak ezek a dobozok ahhoz, hogy megtalálják őket, akár jó messziről is. Viszont 5 km (máshol 3,7km-et mondanak) mélyen a víz alól semmi nem jön föl. Ha felrobbantanának egy atombombát ott lenn, annak a sugárzása és EMI-je sem jönne föl, szóval egyelőre nem lehet olyan adót tenni bele, ami megvakítja fél Brazíliát.
    Amúgy a rádióban azt mondták, hogy bálnák követőrádióinak a jelét észlelték.
  • Vogel #5
    Már megcáfolták a hírt, nem azokat a jeleket fogták.
  • Vorpal #4
    Én nem vagyok egy repülési szakértő, de azok a dobozok nem tűnnek túl robusztusnak - ahány baleset - annyiszor ripityára vannak törve - aztán kapargatják őket.

    De oké - kibírják - azt viszont én sem értem, hogy miért nem lehet rájuk tenni egy olyan adót ami megvakítaná fél Brazíliát, olyan erős jelet sugározna 10 napig - ahelyett, hogy itt sakkoznak 30ig.