MTI

Három GLONASZSZ-műholdat állítanak Föld körüli pályára

Proton orosz hordozórakétát indítottak pénteken Bajkonurból a GLONASZSZ helymeghatározó rendszer részét képező három műholddal.

A Proton-K rakétát közép-európai idő szerint 9 óra 35 perckor indították a kazahsztáni űrrepülőtérről, majd nem sokkal később levált róla a három GLONASZSZ-M műhold és az őket Föld körüli pályára juttató egység.

Az orosz hadsereg az 1980-as években fejlesztette ki a GLONASZSZ helymeghatározó rendszert az amerikai GPS és a jövőbeli európai Galileo rendszer versenytársaként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #4
    "átlag moszkvai ahogy ő mondtamármost jobban élmintaz átlagmagyar"
    átlag MOSZKVAIn a hangsúly. Moszkva/SZPétervár más világ mint oroszo.

    Egyébként annyi olajon/gázon/titánon.... csücsülnek, hogy ez anynira nemnehéz.
  • Sidewinder #3
    Nagybátyám onnan ismeri ezeket a dolgokat h kell neki kijárni Oroszországba a munkája miatt (Pakson dolgozik az Atomerőműben,most is megy decemberben Moszkvába) tehát ismeri mi arra a helyzet meg elég sok gazdasági újságot olvas.
  • Sidewinder #2
    Hát igen. Putyinnem szarakszik, fejlesztiaz országot rendesen.És nem csak a GLONASSZ-t meg a hadsereget,repülőipart. Most hallottam nagybátyámtólaki eléggé oroszellenes,hogy másfél évmúlva a vidéki oroszok átlagbére magasabb lesz mint a magyar átlagfizetés. Ehhez annyit még h az oroszoknál az adóis alacsonyabb.Amúgy az átlag moszkvai ahogy ő mondtamármost jobban élmintaz átlagmagyar. A metróvezetőkpl havi 1500 dolcsinak megfelelő összeget kapnak fizetésül havonta természetesen rubelben... A GLONASSZ-nak már jelenleg is van civil felhasználása,asszem tavaly nyitották meg a civil felhasználók számára Oroszországban és ingyenes felhasználású. A Russia Today TV-csatorna oldalán nézz szét (www.russiatoday.ru) ott vannak videók erről a dologról meg mutatnak többféle orosz vevőkészüléket ami a GPS-re meg a GLONASSZ-ra is gerjed.
  • PíszLávJuniti #1
    Putyin putyin putyin.
    Civil felhasználása várható?