Berta Sándor

Japán sírkövek - internethozzáféréssel

Egy japán temetkezési vállalkozás olyan különleges sírköveket fejlesztett ki, amelyek vonalkódok segítségével képesek a mobiltelefonokkal is kommunikálni.

A szigetországi feltalálók és mérnökök fejében már eddig is számtalan őrültnek tűnő ötlet született, elég például csak a tamagocsira gondolni. Az Ishinokoe nevű cég azzal a céllal alkotta meg a sírköveket, hogy bárki információkat kaphasson az elhunytról. A kapcsolatnak köszönhetően bárki a mobiljával csatlakozhat az internetes gyászoldalakhoz és így fotókat, videókat vagy személyes elbeszéléseket, emlékeket tölthet le az adott, sírban nyugvó személyről.

A megoldás az úgynevezett QR-kódon alapul, amely egy 2D-s kód és amit bárki lefényképezhet a mobilja kamerájával. Egy szoftver kielemzi az adatokat és a kódban elrejtett linket automatikusan megkeresi és betölti. Az Ishinokoe egyúttal minden sírkőhöz egy virtuális profilt is felajánl, amelyen bárki elhelyezheti a gondolatait, üzeneteit, segítségével nyomon követhető az is, hogy a temetés óta mikor és kik látogatták meg a sírt. A japán tervezők azt szeretnék, ha a látogatók néhány perc helyett sokkal több időt töltenének a temetőkben és nem csak egy gyertyát gyújtanának meg vagy virágokat helyeznének el, hanem emlékeznének is.

"Azt reméljük, hogy szolgáltatásunk nem csupán az embereket, de az egész temetkezési ipart is megváltoztatja" - jelentette ki Yoshitsugu Fukuzawa, a vállalat vezetője. Fukuzawa elsősorban a fiatalokra számít, ugyanakkor a csúcstechnikájú sírok magas, egymillió jenes, vagyis átszámítva kb. másfélmillió forintos ára sokakat elriaszthat az új megoldástól.

2003-ban egy dél-franciaországi temetőben bevezettek már egy olyan érintőképernyős rendszert, amely a látogatóknak nemcsak a sírok megtalálásában, de elektronikus részvétnyilvánító üzenetek hagyásában is segít. Ausztriában szintén 2003 óta a vorarlbergi fuerrot építészcsoport készít olyan csúcstechnológiájú sírokat, amelyek programozható kijelzőkkel, napelemekkel és LED világítótestekkel vannak felszerelve.

Legutóbb pedig egy holland és egy német szakember fejlesztett ki olyan sírköveket, amelyek akár napelemmel is működnek, emellett ellenállnak az időjárás viszontagságainak és éppúgy használhatók sarkvidéki (mínusz 50 Celsius-fok), mint sivatagi körülmények (plusz 50 Celsius-fok) között. Nem tesz benne kárt az eső sem, nem lehet ellopni és vandálbiztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    +20

    Miért? Miért baj, hogy könnyen beazonosítható, ki nyugszik ott, és lehívható róla pár infó? Eddig sokszor is ráírták sírkőre röviden, ki volt az illető személy.
  • trogerzsiger #25
    Uristen ez mekkora faszság
  • arrakistor #24
    azért ez meglepő adat, és ha azt veeszük hogy összesen mondjuk 7 milliárd ember él a földön akkor minden ember "kényelmesen" elférne egy 20 köbkilóméteres komplexumban. Ami akkora lenne kb. mint:

    alapjaiban a lánchíd roosevelt tér- jászai mari tér- dózsa györgy metró megálló és a blaha közt felállított négyszögre egy 2 kilóméter magas (vagy éppen mély) épület komplexum. ez azért sokkoló, még annak tudatában is, hogy nyilvánvalóan nem lenne túl élvezetes az élet ilyen körülmények között.


    ha a távoli jövőt egy futurulógustól kérdeznénk , akkor nyílván azt modnaná, hogy néhány ezer , vagy tízezer év múlva, talán ilyen gigantikus , földalá-mélyen-benyúló és majdnem az űrt súroló épületkomplexumokban fogjuk az életünk nagy részét eltölteni (lásd még: Szárnyas fejvadász) mikor már több billió (!) ember lessz a Földön. Nyilván vissza fogjuk vezetni a Tájgetoszt és egyéb durva népesség-ritkító-korlátozó intézkedéseket vezetünk majd be...

    Az olyan kérdéseket most persze nagyívben átugorva, mint a globális felmelegedés, háborúk, ínségek stb..
  • arrakistor #23
    630 méterköb naa :D
  • arrakistor #22
    összegezve tehát, 630 köbméter élő kínaival számoltam

    ugye ez tőlem milyen meglepő ? :DDD
  • arrakistor #21
    én nem így számoltam , és semmiféle sűrűséget nem számoltam

    hanem egyszerűen vettem egy átlagot, illetve annál minden irányból inkább egy picit többet : 25 centi mellbőség mint z tengely, 50 centi vállszélesség, és 2 méter átlag (kínai!) magasság tehát ebbe az átlag képzeletbeli üvegkalitkába kéne beállítani a kínaikat képzeletbe, namármost ha
    azt mondjuk hogy van 1 milliárd kínai (durva kerekítés, mert 1,3 milliárd van durván) mind1, akkor az annyi mint

    1000x1000x1000 ugyi? namármost ha a fentebb lévő
    üvegkalickákat szépen egymás mellé helyezzük képzeletbe, akkor
    kijön egy 2 méter x 1000 = 2km hosszú,
    50 centi x 1000 = 500 méter széles,
    és 25 cm x 1000 = 250 méter vastag
    valami :D tele élő kínaival akik fél percig lélegezhetnek kb. a nem túl kényelmes üvegkalickájukban ugyi?

    ha a fenti üvegkalicka-komplexumot pedig átlagoljuk akkor
    kijön a

    2000x500x250 méter = 250 millió köbméter és ennek a köbgyöke

    ~630 méter
  • babajaga #20
    " szigetországi feltalálók és mérnökök fejében már eddig is számtalan őrültnek tűnő ötlet"

    Ez nem őrültnek tűnő ötlet, hanem elmebeteg ötlet a kitalálóinak zárt osztályon van a helye.De az ezt megvevőknek is.
  • macleod2005 #19
    Temetkezési vállalkozónak lenni az egyik legjövedelmezőbb dolog, és az ilyen újításaokkal vagyonokat lehet szerezni. Az már más kérdés hogy elég lenne egy fadoboz, meg egy gödör de hát erre is van igény.

    Az már más kérdés hogy a koporsók kipárnázása is fölösleges, de már nem is nagyon van olyan alapmodell ami ne lenne tele párnával. (Mellesleg nagyon kényelmesek, meg lett ügyezve hogy belefekhessek egybe , nameg ott vannak ugye a vámpírok is, rájuk is gondolni kell)
  • kvp #18
    Ez csak egy sima 2d-s vonalkod, ami japanban eleg elterjedt. De ilyet hasznal az izraeli hadsereg is, es hasonlo az intel cpu-k sorozatszamat jelolo kod is. Az egesz annyi, hogy a ceg biztosit egy weboldalt az adott elofizetonek, es a koddal ezt lehet elerni. Ennyi erovel rairhatnak emberileg olvashato formaban is a linket, de a qr kod nepszerubb. (hasonlot hasznalnak a ghost in the shell-ben is, csak ott az emberek is tudjak 'szabad szemmel' olvasni oket)
  • Validus #17
    2m * 0,5m * 0,25m = 0,25m^3

    1. rossz a becslésed, mert az ember sűrűségét nézve ez nagyjából 250 kg lenne.

    2. még a rossz becsléssel is rosszul számolsz, mert 0,25m^3 * 10^9 = 0,25km^3, ami csak 5-6 nagyságrendes tévedés... :P