Berta Sándor

Németországban népszerűsítenék a digitális sírköveket

Egy greveni asztalosmester forradalmasítaná a temetkezési szokásokat és a szerinte a 21. századhoz jobban illő digitális sírköveket helyezne el a német temetőkben.

Az első digitális sírkövet a rheneni temetőben (Hollandia) tavaly májusban helyezték el. Egy holland özvegyasszony döntött úgy, hogy a kijelzőn szeretné minden látogatásakor látni a férje képeit. A berendezést a tervező, Hendrik Rozema mérnök Digizerknek nevezte el. A szakember öt éven át készítette az első digitális sírkövet és igyekezett minden szempontot figyelembe venni. Így például ügyelt arra, hogy az eszköz ellenálljon az időjárás viszontagságainak, könnyen kezelhető és biztonságos legyen.

A készülék háttértárolóiban elhelyezett tartalmakhoz - egy infra távirányító segítségével - csak a hozzátartozók férhetnek hozzá és csak akkor, ha a sír körzetében tartózkodnak. Rozema így biztosította, hogy megmaradjon az emlékezés személyes érzése, és hogy a felvételek ne zavarják mások gyászát. A prototípus miniatűr számítógépe először naponta legfeljebb csupán háromszor 3 percen át működött, ma már ez az időtartam elérheti akár a 2 órát is. Külön modul biztosítja, hogy a sírköveket éjjel ne lehessen bekapcsolni.

Az elhelyezett üzeneteket és tartalmakat az elhunyt hozzátartozói maguk határozhatják meg. Lehetőség van idézetek, személyes üzenetek, fotók, de akár némafilmek elraktározására is, az anyagokat egyelőre kizárólag memóriakártyán lehet átjátszani. Rozema azt tervezi, hogy később már lehetőség lesz az SMS-ek átjátszására is. A kijelző 20 x 30 cm-es, a számítógépet és a képernyőt egy cigarettásdoboz méretű akkumulátor látja el a működéséhez szükséges árammal. Emellett lehetőség van napelem elhelyezésére is, ilyenkor az üzemidő jelentősen meghosszabbítható.



A digitális sírkő emellett ellenáll az időjárás viszontagságainak, éppúgy használható sarkvidéki és sivatagi körülmények között, vagyis akár Norvégiából, Tunéziából is megrendelhető. Hivatalosan a sírkő mínusz 50 és plusz 50 Celsius-fok között is működőképes. Nem tesz benne kárt az eső sem, nem lehet ellopni és vandálbiztos. "Aki el akar lopni egy ilyen berendezést, annak legalább egy markolóval vagy egy daruval kell próbálkoznia" - jelentette ki Carsten Glaser, aki Németországban a digitális sírkövek első forgalmazója.

Glaser egyébként maga is gyárt ilyen berendezéseket fából, nemesacélból és üvegből. Az asztalosmester véletlenül figyelt fel Rozema találmányára. Az ő modelljei 3000 és 5000 euró között kaphatók, az ár a beépített képernyők méretétől és anyagától függ. Glaser termékeit pozitívan fogadták, még a münsteri Lauheide Erdei Temetők vezetői sem tiltakoztak az egyedi sírkövek ellen, ami azért nagy szó, mert korábban még a porcelánképek elhelyezését is megtiltották a sírköveken. "Nem állíthatjuk meg a fejlődést, úgy tűnik, a 21. század ezzel jár. Azt tudomásul kell vennünk, hogy bár különlegesek ezek a termékek, de ugyanúgy a gyászt fejezik ki és az emlékezést szolgálják" - közölte dr. Rolf-Peter Lange, a Német Temetkezési Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Érdekesség, hogy Ausztriában a vorarlbergi fuerrot építészcsoport már 2003 óta készít olyan csúcstechnológiájú sírokat, amelyek programozható kijelzőkkel, napelemekkel és LED-világítótestekkel vannak felszerelve. Robert Barrows kaliforniai feltaláló sírköveibe már egy teljes számítógépet is beépít merevlemezzel és monitorral együtt. Az első digitális sírkövet egyébként egy olasz feltaláló mutatta be még 2001-ben egy Piacenza közeli kis temetőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spydee #131
    A big dog nagyon durva! láttam még a kezdeti próbálkozásokat már akkor is ügyes volt, de most a jégen tett akcióját látva :HÁTBORZONGATÓ!:)
    A ló elesett volna, egy ember akkorát taknyol kitöri a lábát, ennél meg a rakomány séretlen maradt. szinte még félti az ember: Jajj, vigyázz!!:D
  • toto66 #130
    Röptében a legyet...
  • Epikurosz #129
    Válaszd inkább ezt!
  • dronkZero #128
    A légyre varrjon gombot?

    :P :D
  • Epikurosz #127
    Szerintem a csúcs a légy, és más rovarok, amelyek fejjel lefelé sétafikálnak a mennyezeten, üvegen is.
    Erre varrjon gombot a robotika!
  • dronkZero #126
    Hát ja, ez is egy világnézet, kétségkívül a megnyugtatóbb fajtából...

    "Ha jól tudom - ilyenekben nem vagyok jártas - de ha az agy leáll, akkor az újraélesztés már nem lehetséges. Ez is utalhat arra, hogy van valami a háttérben :P (bár lehet erre van magyarázat, nem tudom)"

    Ez nem túl misztikus. Vérkeringés leáll, agysejtek nem kapnak több oxigént és nem szállítódik el az anyagcseretermékük. Megfulladnak és megmérgezik magukat egyszerre. Kb 5 perc alatt annyi megdöglik közülük, hogy az egész agyat lehet onnantól nem működőnek tekinteni.
  • Balumann #125
    Sztem egy robot soha sem fog öntudatra ébredni, akárhogy beleprogramozzák a tanulás, alkalmazkodást. Véletlen szerű döntéseket nem fog hozni magától , ha csak nem valami változó dolog alapján "számol" és dönt.
    Csak 1 hülye példa, egy gépbe ha beprogramozom mennyi 2+2, akkor kifogja adni h 4. Én ha meglátom azt mondok rá amit akarok mégha tudom is mennyi, és ehhez nincs szükségem semilyen véletlen szerű változásra.
    Az állatok jóval kiszámíthatóbbak az embernél, főleg ösztöneikre hallgatva cselekednek, és nem is különböznek annyira, mehanikusnak tűnnek. De ha megismerjük őket azért látszik, hogy néha nem mindegyik állat ugyan úgy dönt adott helyzetekben. Fogsz 2 bogarat, lerakod először egyiket, majd ha elment lerakod a másikat ugyan oda, teljesen másképp, máshova fognak menni, ahogy az állatok is. Ez is ösztönös lenne, be van programozva nekik h merre mennyenek, vagy netán az agyuk számítja ki nekik h merre mennyenek? :D

    Én nem tudom elhinni, mégha nem is ismerjük az agyat teljes mértékben, hogy a tudat, a gondolkodás irányítása minden csak kémiai folyamat, állapot lenne, minden csak atomokból állna fel. És hogy a halálkor így mindennek vége lenne.

    Ha jól tudom - ilyenekben nem vagyok jártas - de ha az agy leáll, akkor az újraélesztés már nem lehetséges. Ez is utalhat arra, hogy van valami a háttérben :P (bár lehet erre van magyarázat, nem tudom).
  • dez #124
    Megnézném, hogy mászik fel egy meredek sziklafalra, lásd zerge, vagy akár kecske. :D
  • dronkZero #123
    Na jó, szerintem eléggé körbejártuk a témát, én asszem már nem tudok mit hozzátenni... :)

    Lónak is nyilván kell tanulnia, de alapból van rajta egy Járás beta0.9 szoftver... :)

    De az a BigDog nem aranyos, ahogy szerencsétlenkedik a jégen? Vagy amikor a csóka belerúg... :) A mozgása már teljesen állati. Valahogy nem azt érezni, hogy ez egy gép.

    Ircbottal én is beszélgettem már vagy 5 mondatot... :)
  • dez #122
    "de előreprogramozottan úgy viselkedik, mintha..." -> pl. azt mondod neki, hogy helló, akkor visszaválaszol, hogy szevasz, és nyújtja a kezét kezetfogáshoz. Egyesek már ettől összeszarják magukat, lásd vonatkozó youtube videók. :)