Hunter

Gyorsul az emberi evolúció

Egy amerikai tanulmány szerint az emberi evolúció rendkívüli mértékű gyorsuláson esett át az elmúlt évezredekben.

A Wisconsin-Madison Egyetem antropológusa, John Hawks által vezetett tanulmány a nemzetközi genom projekt adatait felhasználva támadja azt az általánosan elfogadott nézetet, miszerint az emberi evolúció lelassult a modern ember megjelenésével. Hawks becslése szerint csak az elmúlt 5000 évben körülbelül százszorosára nőtt a pozitív kiválasztódás az emberi evolúció bármely más szakaszához viszonyítva. Az új genetikai módosulások a mezőgazdaság felvirágzásával végbemenő étrendváltozásoknak, valamint a civilizációk növekedése után megjelenő járványos betegségekkel szembeni ellenálló képesség kialakulásának köszönhetők.


John Hawks
"Evolúciós szempontból a lassan fejlődő kultúrák hátrányban vannak. A populációk drasztikus növekedése sokkal több genetikai mutációt eredményez, és minden mutációnak ami az emberek előnyére válhat, megvan az esélye a kiválasztódáshoz, valamint a továbbörökítéshez" - magyarázta Hawks. A tanulmány az emberi evolúció átfogó újragondolásához vezethet, különösen annál a nézetnél, amely szerint a modern kultúra elnyomja a túlélési képességet fokozó fizikai genetikai változásokat. "Genetikailag sokkal nagyobb mértékben különbözünk az 5000 évvel ezelőtt élt emberektől, mint ők különböztek a neandervölgyiektől" - tette hozzá Hawks.

Bár a populáció mérete és a természetes kiválasztódás között vont összefüggés valójában semmi újat nem jelent, a képesség hogy számszerűsíthető bizonyítékot tudunk letenni az asztalra, egy új és izgalmas fejleménye a Humán Genom Projektnek. Hawks a Nemzetközi HapMap Projekt adatait használta fel kutatásaihoz. Ez a kezdeményezés az egymástól távol élő embercsoportok genetikai hasonlóságait és különbözőségeit katalogizálja. Bár a HapMap célja az egészséget befolyásoló gének beazonosítása, remek térképet ad az ősi populációk genetikai eltéréseiről is.

Az emberi génállomány 99%-ban az összes embernél közös, a fennmaradó 1% lehet az illető egyénnél frissen fellépő, teljesen egyedi mutációk sorozata. Ezek nagyobb része persze valamikor régebben keletkezett, s ezért nagyszámú embernél megtalálható. Az ilyen, legalább 1%-os gyakorisággal előforduló eltéréseket már nem egyedi mutációnak, hanem genetikai polimorfizmusnak tekintik. A HapMap projekt a DNS genetikai polimorfizmusát, az úgynevezett SNP-ket (single nucleotide polymorphisms) katalogizálja. A projekt körülbelül 4 milliót térképezett föl a becsült 10 millió SNP-ből.

A nemrégiben végbement genetikai változások utáni kutatáshoz Hawks a kapcsoltsági egyensúly (LD) nevű jelenségre összpontosított. Ezek azok a helyek a genomban, ahol gyakrabban fordulnak elő genetikai változások, általában azért, mert ezek a változások valamilyen szelekciós előnyt tesznek lehetővé. A pozitív kiválasztódást jellemzően egy hosszú, szakadatlan LD szegmens jelzi.

Hawks eredményei sok tekintetben szembenállnak a hagyományos gondolkozással. Például az idők során kialakult erőteljes csontszerkezeti változás egyértelműen mutatja, hogyan vált az ember fizikailag kisebbé, mely során fogaink és agyunk mérete is csökkent. Ezt általában a nyugodt kiválasztódás jeleként értékelik, amikor a méretnek és az erőnek már nincs kulcsfontosságú szerepe a fennmaradásban, így ez az út időszakosan valóban bezárult.

Hawks szerint ugyanakkor megnyíltak az evolúció más ösvényei, ezért a genetikai változásokat az utóbbi időben már a kultúrában, az életmódban bekövetkező változások vezérlik. Az egyik legjobb példa a laktóz, a tej megemésztését elősegítő gén. Ez a gén normál esetben beszünteti aktivitását mire valaki tizenévessé válik, magyarázta Hawks. Az észak-európaiaknál azonban kifejlődött a gén egy olyan változata, ami egész életükre lehetővé teszi a tej ivását. Ez egy viszonylag új adottság, ami közvetlenül köthető a háztáji gazdaságok fejlődéséhez, valamint a tej mezőgazdasági termékként történő felhasználásához. A képesség ma is főként Európát jellemzi, kivéve a déli nemzetek lakóit. Mellettünk Észak-Amerika és Ausztrália tolerálja a tejcukrot.

A tanulmány szerint a kiválasztódás legjelentősebb új ösvényei a betegségekkel szembeni ellenálláshoz köthetők. Amikor az emberek körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elkezdtek nagyobb csoportokban élni, megszaporodtak a járványos betegségek, mint a malária, a himlő és a kolera, melyekkel szemben elkezdtek kialakulni az ellenállást segítő gének. A malária az egyik legegyértelműbb példa, mivel jelenleg már több mint két tucat beazonosított genetikai adaptáció kapcsolódik a malária ellenálláshoz. Egy szintén nemrég felfedezett gén a CCR5, amit 4000 évvel ezelőttről eredeztetnek és ma az európai népesség közel 10%-a rendelkezik vele. Felfedezése csak nemrég történt meg, mivel ez a gén a HIV/AIDS ellen véd, eredeti funkciója a himlő elleni küzdelem lehetett.

A népesség növekedése gyorsítja a fenti változásokat, emelte ki Hawks. Amikor Darwin a Fajok eredetében az állatok szaporodásánál rejlő kihívásokról írt, mindig kiemelte, hogy az állomány mérete "a legfontosabb a sikerhez", minél nagyobb a populáció, annál több a genetikai változás. Hawks szerint ez az emberre is teljes mértékben igaz. 10 000 év alatt az emberi populáció néhány millióról az időszámítás kezdetére 200 millióra nőtt, majd 1700-ban már 600 milliónál tartott, ma pedig több mint 6,5 milliárdan élünk a bolygón. Az ezeket megelőző időkben sokáig annyira alacsony volt a Föld népessége, hogy a pozitív kiválasztódás csigatempóban zajlott.

"Ami a legelképesztőbb az embereknél, hogy sokáig csak egy kis majomfaj voltunk Afrika egyik szegletében, és genetikailag a közelében sem jártunk mai lehetőségeinknek. Ez egyetlen másik fajra sem mondható el" - összegezte tapasztalatait Hawks.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Noffir #292
    "Az egyik legjobb példa a laktóz, a tej megemésztését elősegítő gén."

    Ez a mondat így zagyvaság. A laktóz egy szacharid, ami a tejben található nagyobb mennyiségben. A cikk írója valószínűleg a laktáz nevű enzimet kódoló génszekvenciát akarta említeni csak út közben belezavarodott.
  • babajaga #291
    Már hogyan tudná bárki lerajzolni pontosan, hogyan nézett ki a közös ős? A logika szerint fejletlenebb volt a majmoknál kicsit.
  • babajaga #290
    "Nyugodtan származtasd magad a majmoktól, én maradok a hivatalos álláspontnál"

    És mi a hivatalos álláspont? Csak az ember lehet olyan ostoba hogy elfelejti honnan jött.
  • babajaga #289
    "Tehát az ember nem a majmoktól származik"

    Hanem még a majmoknál is fejletlenebb emlősökből, közös ős.Tehát megismétlem a közös ős nem lehetett majom hanem annál fejletlenebb mert csak úgy tudott majommá és ősemberré fejlődni. Ha nem ez lett volna akkor nem kellet volna fejlődnie.Darwin ilyet soha nem mondott hogy az ember majomtól származik, hanem azt hogy mutációval az állatvilágból emelkedett ki.
  • Epikurosz #288
    Egy opció:

    Nem is olyan rossz :-)
  • kukacos #287
    Ott, az ábra alján, a közös ős szerinted nem majom? De akkor micsoda? Tyúk? Hörcsög? Szerinted mi definiál egy majmot?
  • kukacos #286
    Ez tökugyanaz az ábra, mint a wikiben. Most mi változott?
  • karesz115 #285
    Az ábra a lényeg, nem a szöveg (mert az szerintem is hibás, elvégre az ember is főemlős:D). Kukacossal azon vitázunk, hogy a homo nemzettség az emberszabású majmok fejlődési ágának egy mellékága-e, tehát az ember és a ma élő majmok közös ősei tekinthetőek-e majmoknak, vagy pedig a két ág egy olyan korábbi ágból vált ketté, amely nem tekinthető majomnak. Tehát az ember nem a majmoktól származik. Szerinte majmoktól származunk, szerintem meg nem.
  • who am I 7 #284
    Gyorsult.Jó is meg nem is.Majd a Föld lerendezi a fölösleges "melléktermékeket".Talán.
  • babajaga #283
    "70 millió éve a főemlősök és az ember közös ősének megjelenése"

    Senki nem mondta hogy egy majomfaj volt az ember, de mutációval a főemlősökből vált ki.