MTI

New York állam betiltotta a gáztűzhelyeket az új épületekben

New York államban jogszabályban tiltották meg a gáztűzhelyek és gázfűtés alkalmazását az új épületekben 2026-tól.

Az új rendelkezést a kedden éjszaka elfogadott állami költségvetés tartalmazza, 2026-tól az új építéseknél a fosszilis energiahordozóval szemben előnyben kell részesíteni az elektromos berendezéseket, az indukciós megoldásokat és a hőszivattyúkat. Kathy Hochul kormányzó újságírók előtt hangsúlyozta: a rendelkezés a már működő és használatban lévő gázüzemű háztartási berendezéseket nem érinti. A gázkészülékek tiltását 2026-tól érvényesítik a 7 emeletesnél kisebb új épületekre, 2029-től a magasabb házakra is. A törvény kivételeket is megállapít, és tartalék energiaforrásként megengedi gázkészülék beszerelését, valamint kereskedelmi vendéglátóhelyek és autómosók számára is lehetővé teszi a földgázzal működő berendezéseket.

Az ellenzők, köztük republikánus politikusok szerint az intézkedés túlzott mértékben korlátozza a fogyasztók választási szabadságát, megnöveli az építkezések költségeit. A tilalmat pártoló környezetvédők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a klímacélokat nem lehet elérni anélkül, hogy az intézkedések ne érintenék a lakó- és irodaépületeket. Egy 2022-es jelentés szerint New York államban az éghajlatot befolyásoló károsanyag-kibocsátás mintegy harmada (32 százaléka) az épületek működésével függ össze.

Az Egyesült Államokban New York az első, ahol szövetségi állami szinten tiltják be a gázkészülékek használatát, ugyanakkor mintegy 80 város építési rendelkezései már most is tartalmaznak a földgáz használatának visszaszorítását célzó előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #4
  Egy másik cikkben meg NY végét jövendölik, mert süllyed a város évente X mm-t, mert a talaj nem ideális. Erre még jön a globális vízszint emelkedés. Az eredmény: bye-bye New York!
 • Sequoyah #3
  Lehet, de ez nem egy objektiv erv:)

  Egy jo bbq-hoz pedig szen es/vagy fa kell, megsem lapatolok szenet a konyhaban, pedig 100 eve meg az is megszokott volt.
 • bigjoe #2
  Én indukcióssal főzök. De az nem igaz, hogy "objektiven minden erv a villanytuzhely mellett szol." Csak egy példa: sok Ázsiai ételhez egyszerűen szükséges (lenne) a gáz. A "wok hay"-t nem lehet indukcióssal megoldani. [ New York/Asian/Population 1.197 million (2020) ]
 • Sequoyah #1
  "megnöveli az építkezések költségeit"
  A feneket noveli. Egy megfelelo vezeteket elhuzni a konyhaig az SOKKAL olcsobb, mint gazcsovet, es biztonsagosabb is.

  Azon kivul hogy egyesek szubjektiv velemenye szerint gaztuzhelyen jobb fozni, objektiven minden erv a villanytuzhely mellett szol.