Napi Online

Villamos erőmű a fürdőszobában

Hamarosan megjelenhetnek a fürdőszobákban azok az üzemanyagcellás bojlerek, amelyek földgázból áramot és vízgőzt állítanak elő.

A Ceramic Fuel Cells nevű brit fejlesztő társaság és a német E.On energiaszolgáltató - amelynek cégportfoliójában megtalálható a brit Powergen is - aláírta azt a rég várt szerződést, amelynek értelmében üzemanyagcella-bojlereket szállít a háztartásokba. Ezek a lakásokba érkező földgázból villamos energiát állítanak elő, amit visszatáplálnak a hálózatba, a művelet melléktermékeként keletkező gőzből pedig biztosítják a melegvíz ellátást. A hírre a Ceramic részvényárfolyama helyből 5,8 százalékot ugrott.

A mikro-áramfejlesztés néven ismert technológia hatékonyabb, mint a koncentrált energiaellátás és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Az E.On megítélése szerint ezen a téren jelenleg a Ceramic rendszere a legígéretesebb, ezért a nagyvállalat hozzájárul a fejlesztési költségekhez. Az első valós viszonyok között kipróbálandó üzemanyagcellás bojlereket 2008 második negyedévében helyezik el a tesztlakásokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #3
    Ez teljesen oké, csak nem értem, hogy lehet mikro méretekben valami hatékonyabb, mint ipari körülmények között?
  • ginew #2
    más kérdés hogy megvetetik veled a gázt, nem számlázzák vissza az áramot, és a melegvizért is kifizettetnek vmi általányt:)
  • Caro #1
    Nagyon helyes!
    Így termelünk áramot + az összes hulladék hőt arra használjuk fel, amire megint áramot használnánk. Legalábbis részben.