MTI
Rákkeltő anyag a McDonald's és a Burger King csirkéiben
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett a McDonald's és a Burger Kind éttermi láncok ellen is, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben.
A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, hét éttermi láncttól követelve, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről. A hét lánc éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, és ez az anyag a sültcsirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet.
A hét érintett lánc: McDonald's Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. tulajdonosa, a Friday's; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az állam vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.
Az orvosi szervezet California állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. California államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.
Az orvoscsoport különben az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses glutén tartalma miatt, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.
Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett egy bizonyos PhlP nevű vegyület a felelős.
A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.
A hét érintett lánc: McDonald's Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. tulajdonosa, a Friday's; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az állam vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.
Az orvosi szervezet California állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. California államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.
Az orvoscsoport különben az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses glutén tartalma miatt, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.
Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett egy bizonyos PhlP nevű vegyület a felelős.
A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.