MTI

Rákkeltő anyag a McDonald's és a Burger King csirkéiben

Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett a McDonald's és a Burger Kind éttermi láncok ellen is, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben. A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, hét éttermi láncttól követelve, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről. A hét lánc éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, és ez az anyag a sültcsirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet.

A hét érintett lánc: McDonald's Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. tulajdonosa, a Friday's; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az állam vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.

Az orvosi szervezet California állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. California államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.

Az orvoscsoport különben az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses glutén tartalma miatt, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.

Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett egy bizonyos PhlP nevű vegyület a felelős.

A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laura02 #19
    Szerintem sokkal jobb, ha otthon eszel valami egészségesebbet, mint a McDonald's-ban hízlalóbbat és egészségtelenebbet! Én évente kb. 2-3-szor járok a Mekibe és akkor is csak hambit eszek. Hát ennyi lenne az én tanácsom...
  • babajaga #18
    Máshol jobb csirkét kapsz? Nekem kiváló a szaglásom de nem érzek ilyen szagot.
  • tgunda #17
    Ez egy nagyon régi dolog, amit időről időre felfúj a média. Az a gond az egészben, hogy pontosan ugyanez a helyzet bármelyik étterem csirkéjével vagy otthon a konyhában. Ha túlságosan megsütik az ételt, a húst, a krumplit, a barnára-feketére sült rész tele van káros anyagokkal, akár McDonalds, akár Mari néni csinálta.
  • dez #16
    Gondolom, ezekre gondol: ízfokozók (pl. nátrium-glutamát), aromák, színezékek, tartósítószerek, állagjavítók, stb. Ezek mind terhelik a szervezetet, allergiára hajlamosoknál növelik az allergiák kialakulásának esélyét. (De ki nem hajlamos manapság már, pont ilyenek miatt?)
    De sajnos ezek nem csak gyorséttermi kajákban vannak benne, hanem nagyon sokmindenben. És miért? Mert amúgy ehetetlen ipari termékek.
  • klastrom #15
    Ügyes vagy egyed csak szorgalmasan...
  • kovpeter #14
    Engem nem érdekel, hogy milyen anyagok vannak benne. Eddig is kajáltam mekiben, ezután is fogok.
  • fourgee #13
    Már nincs... Volt egy csomó helyen, aztán megszűnt. Pedig milyen poén volt a Móriczról hazafelé gyalogolva az Ecseri úti metró megállónál télen, mínusz 20 fokban csípős csirke szendvicset venni, és úgy ballagni tovább haza éjjel 2-3 óra körül :) Az éjjeli járat meg csak a lusta embereknek van :)
    Ami még hiányzik, az a Donkin Donuts, abból is a mogyoróval leszórt áfonyalekváros fánk. Nekem csak az hiányzik. Meg a csípős csirke szendvics :)
  • hPi #12
    "Az, hogy mindenfele mesterseges szart hasznalnalnak ezek a gyorsetterem lancok, eddig sem volt titok."

    Tényleg csak kötekedni akarok a -szerintem- vacak indoklás miatt - hoznál fel erre a kijelentésre példát, azon kívül, hogy "egyszer olvastam a haver gépén"?

    Egyébként pedig menj végig egyre több magyar iskolában, vagy az utcákon. Hány meg hány fiatal lány teszi mindenki számára tisztán láthatóvá hurkáit, egyre növekvő hátsóját a mini pólókban és bálnafarkat mutogató nadrágban? Nálunk is terjed, mi se fogjuk megúszni, ahogy nyugat-európa sem úszta meg. Csak egyszerűbb megint leírni, hogy "amerikai, angliai".
    McStupid.
  • Gabest #11
    legközelebb majd az derül ki hogy az olajban sült csirke "nyomokban földimogyorót tartalmazhat"
  • rigidus #10
    A lenyegre megint nem figyel senki, csak nyafogas megy:
    "ez az anyag a sültcsirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet."

    Az, hogy mindenfele mesterseges szart hasznalnalnak ezek a gyorsetterem lancok, eddig sem volt titok. Az sem titok, hogy egyes mesterseges alapanyagok genmutaciot okoznak az emberi szervezetben, eleg csak vegigsetalni egy amerikai, angliai utcan, iskolaban. Extrem kover emberek, gyerekek mindenutt. A rak drasztikus mertekben terjed, csak Angliaban 81%-kal nott a mellrakosok szama az elmult 10 evben.

    Nehogy valaki azt mondja, hogy a TV mast mond! Igen, tudjuk.

    El kene gondolkodni az embereknek, hogy a modernkori "mindegy mit eszek csak meno legyen" agymosas a fontosabb, vagy a hosszu elet es az egeszseg.