MTI

Az osztrák gazdaságok 11%-a már bioüzem

A biogazdálkodást népszerűsítő program ausztriai sikereiről adott számot pénteken Bécsben Josef Pröll mezőgazdasági miniszter, aki szerint Ausztria az EU-tagok rangsorában az élen foglal helyet a bioüzemek lakosságra vetített számát tekintve.

A 2002 szeptemberében a mezőgazdasági minisztérium, az AMApiackutató intézet, valamint az EU finanszírozásával indított népszerűsítő program eredményeként Ausztriában 30 százalékkal növekedett bioelőállítású élelmiszerek forgalma. Igaz, ezek fogyasztói ára magasabb a hagyományos termékeknél: a biogazdaságokban előállított hús átlagos fogyasztói ára például 54 százalékkal, a tejé pedig 14 százalékkal magasabb a hagyományos módon előállítottnál.

2002 első négy hónapjában a biotermékek lakossági vásárlásának az értéke 49,8 millió euró volt, ez év első négy hónapjában már 65 millió euró, a biokenyérfajták nélkül. Ennek alapján a bioélelmiszerekre kiadott lakossági összeg ebben az évben várhatóan 195 millió eurót ér el.

A múlt esztendő végén Ausztriában 19 826 bioüzemet tartottak nyilván, ez a gazdaságok 11 százaléka. A biológiai módszerekkel hasznosított mezőgazdasági területek nagysága (legelők nélkül) az összes mezőgazdasági terület 13,5 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #2
    Nem használnak műtrágyát és mindenféle vegyszert.
  • Xantia #1
    "Ausztriában 30 százalékkal növekedett bioelőállítású élelmiszerek forgalma"

    Miért a többi, nem bió élelmiszert kőolajból állították elő? Mennyire előbbre tartanak :-)