Hunter

40 kilométerről ejtőernyővel

Egy francia férfi rekord méretű ugrásra készül. Augusztusban egy légköri ballon gondolájából nem kevesebb, mint 40 kilométeres magasságból, a sztratoszférából veti magát a felhők közé, hogy azután valahol a kanadai Saskatchewan síkságain érjen földet.

A szuperszonikus szabadesést egy 62 éves úriember, Michel Fournier fogja bemutatni, aki egy ideje, konkrétan 4 éve kacérkodik a gondolattal, ám 2002-es és 2003-mas kísérletét az időjárás illetve a ballon problémái meghiúsították. Az elmúlt két év a technikai kérdések megoldásával telt: el kellett készülnie egy új ballonnak, illetve ezt követően ki kell várni a légáramlatok kedvezőre fordulását, ami augusztusban következik be.

Az orosz készítésű ballon és különlegesen a feladathoz kialakított, repülési műszerekkel, navigációs felszerelésekkel, oxigén tartályokkal, rádióval, videofelvevőkkel és egy GPS-szel felszerelt kabin 3 óra alatt éri el az ugrási magasságot. Siker esetén a sokat tapasztalt ejtőernyős, pilóta és nyugállományú katonatiszt négy világrekordot adna át a múltnak. Megdőlne a szabadesés magassági, sebességi és időbeli, valamint az emberi ballon-repülés magassági csúcsa. Fournier esése közben 35 000 méteres magasságban átlépné a hangsebességet. A korábbi, ma is fennálló magassági rekord Jospeh Kittinger százados nevéhez fűződik, aki 31 334 méterrel tartja a legmagasabb ejtőernyős ugrás, a leghosszabb szabadesés és a legnagyobb elért sebesség csúcsait.

A szuper ugráshoz a francia űrruhát visel, melyet egy új szintetikus anyagból készített a Francia Textil Intézet. A ruházatot úgy alakították ki, hogy az megtartsa viselője testhőmérsékletének egyensúlyát, miközben elég könnyű ahhoz, hogy segítse az ugró manőverezési mozdulatait. Fournier a több mint merész tettével a csúcsdöntéseken túl a sztratoszferikus repülések biztonsági technikáinak fejlesztéseihez is szeretne hozzájárulni, különös tekintettel a nagy magasságban bajba jutott űrhajósokra, akiket el lehetne látni a megfelelő túlélési felszereléssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Psyho06 #99
    na,sok matekzseni
  • valaé valaé ná #98
    A minimális pályamagasság adott, a légkör miatt.
    Ez a körsebesség vagy első kozmikus sebesség.
    A szökési sebesség valóban nem ez, hanem a második kozmikus sebesség, ami az első gyök kettőszöröse. A téma szempotjából azonban tök mindegy, melyikkel égsz el a légkörben.
  • Sanyix #97
    Vagy jobban fogalmazva, vízszintes irányban.
  • Sanyix #96
    A pálya magasságtól függ. Alacsony földkörüli pályához(100-1000km) kb 7700 m/s sebességet a föld felszínével párhuzamosan.
  • valaé valaé ná #95
    No te Wikipédiás okostojás, mekkora sebességet kell elérni egy űrhajónak, hogy Föld körüli pályára álhasson ?
  • Sanyix #94
    Ja a #85-ben a képen ott van grafikusan is ábrázolva :)
  • Sanyix #93
    Amúgy most megnéztem, te írtad azt a baromságot, hogy egy űrhajónak el kell érni a szökési sebességet, hogy földkörüli pályára tudjon állni :)
  • Sanyix #92
    Olvasd le és ámulj mit nem tudsz :D
    [/url]http://en.wikipedia.org/wiki/Sphere_of_influence_(astrodynamics)[/url]
  • valaé valaé ná #91
    Hát, a vonzáskörzetet nem tudom űberelni, az biztos.
    De megkérdezem, hogy akkor szerinted meddig terjed a Föld vonzáskörzete ?
  • Sanyix #90
    Viccen úgytudom röhögni lehet. Ezen semmi röhögnivaló nincs, akárhogy értve ;)