40 kilométerről ejtőernyővel
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez a körsebesség vagy elsõ kozmikus sebesség.
A szökési sebesség valóban nem ez, hanem a második kozmikus sebesség, ami az elsõ gyök kettõszöröse. A téma szempotjából azonban tök mindegy, melyikkel égsz el a légkörben.
¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>
[/url]http://en.wikipedia.org/wiki/Sphere_of_influence_(astrodynamics)[/url]
De megkérdezem, hogy akkor szerinted meddig terjed a Föld vonzáskörzete ?
Egyébként én csak elémleti fizikáztam, azaz a mai technikát figyelmen kívül hagytam, de ha 1 másodperc alatt fel lehet gyorsulni a 2. vagy akár a 3. szökési sebességre, akkor a Nap sem akadály.
"továbbá elég mozgási energiája lenne, hogy a Föld ne húzza vissza"
Igen amúgy ez a mozgási energia a szökési sebesség (amit egy másodperces égetéssel nem lehetne elérni) 😊 de ez még nem jelent semmit, mert ugye van egy napunk, jókis gravitációval.
Íme Ott van a pálya a jobb oldali képernyõn(a kék görbe), sárga a hold pályája, a szaggatott vonalas körök meg a hatáskörzetek(SOI). Szóval mi nem érthetõ?
Pontosan, ha nem találkozik aszteroidával, sem semmi akadályozó tényezõvel, továbbá elég mozgási energiája lenne, hogy a Föld ne húzza vissza, akkor még a Pluto-ig is elmenne, legfeljebb évezredek alatt
Tökjó akkor szerinted ha felszáll egy ûrhajó pályára áll, beindítja a hajtómûvét egy pillanatra, és akkor az elég, hogy eltávolodjon a földtõl, és elrepüljön mondjuk a marsra, mert szerinted akkor már semmi sem akadály.
"Nagyjából" ugyanúgy nyithatja az ernyõjét, mint egy hagyományos 2 km-es ugráskor.
Minnél több időt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
EZEN mi nem érthetõ?
"fõleg hogy a szökési sebesség elérése gazdaságosabb is, mert gyorsan eltávolodik a földtõl, kevesebb ideig, kevésbé erõsen húzza vissza a gravitáció."
Ez így nem igaz.
Ha nem akadályozza semmi a mozgást, márpedig ha már pályán van, akkor nincs, akkor teljesen mindegy, hogy hogyan használja fel az üzemanyagkészletét.
Ha lassan használja el, akkor is csak addig marad pályán, amíg a mozgási energia meg nem haladja a potenciális energiát (abszolút értékben), és ezután különválnak.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Apollo-k nál vajon miért pont 3200 m/s körül volt a delta v a holdhoz induláshoz? Pályára állt kb 7700 m/s-el, + 3200 m/s, csak így körülbelül, de eléggé közel van a ahhoz a 11186 m/s-es szökési sebességhez. Vajon véletlen egybeesés? 😄
http://en.wikipedia.org/wiki/Sphere_of_influence_(astrodynamics)
http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_velocity
Mi nem érthetõ?
Én még nem hallottam olyan ûrhajóról, ami sokáig folyamatosan mûködtetné a hajtómûveit, ahelyett hogy egy gyors nagy erejû égetést végezne amivel eléri a szökési sebességet, fõleg hogy a szökési sebesség elérése gazdaságosabb is, mert gyorsan eltávolodik a földtõl, kevesebb ideig, kevésbé erõsen húzza vissza a gravitáció.
Úgyhogy ezt nem lehet értelmezni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Jóvan, csak viccelek, értem én hogy ez nagy szó, meg minden, tisztelembecsülöm a fickót, de én nem vágyom ilyesmire. Nem azért mert félnék (márpedig rohadtul félnék) csak egyszerûen nem kell... de hát ízlések és pofonok! 😊 Meg hülye adrenalinfüggõk!!! 😄D
vonzáskörzetét, ez a sebesség 11,186 km/s."
Vonzáskörzet? <#nevetes2>#nevetes2>
Ez nem egy nagyváros, vagy egy falusi kocsma.
A 11,186 km/s egyébként 40670 km/óra.
Stabil Föld körüli pályához elég kevesebb, mert nem kell elhagyni a "vonzáskörzetet".
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
Az biztos, hogy minden egyes fellõtt kg után kb. annyi hõ keletkezik mire leér, mint vele azonos mennyiségû benzin elégetésekor.
Ami azért elég durva.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Erre van vmi forrásod is? Ahogy én tudom, csak a Columbián volt katapult, sõt, eleve csak két fõre (kapitány+pilóta). A Challengerbe eleve nem szereltek ilyet, és 4 fõsnél nagyobb legénység már az elsõ küldetések között szerepelt, tehát használták a mid-decket is.
"Mivel meg eletben voltak a becsapodaskor es az utaster a robbanaskor kiszakadt ezert meg egy sima ernyovel is ki tudtak volna ugrani. (legalabbis aki nem serult meg tulsagosan a robbanaskor)"
Azért ez nem ilyen egyszerû...
"Kozel ilyen sebessegnel mar katapultaltak pilotak, igaz csak kiserleti gepen, es csak az egyikuk elte tul. De meg az is jobb arany mint amit az ursiklok tudnak felmutatni."
Nem mondod! 19 mach??? Milyen kísérleti gép volt az, forrás?
Az atalakitas elott a Challenger-en is volt, csak akkor meg senki nem ult az 'utasterben'. Pont ezert kellett atalakitani, mivel igy mar 'utasok' is elfertek rajta.
"A Challengernél abszolút nem lehetett tudni, hogy robbanás lesz, egyébként meg lehetett volna játszani egy RTLS-t. De nem ez történt, és nem lehetett volna õket megmenteni semmiképpen sem."
Mivel meg eletben voltak a becsapodaskor es az utaster a robbanaskor kiszakadt ezert meg egy sima ernyovel is ki tudtak volna ugrani. (legalabbis aki nem serult meg tulsagosan a robbanaskor)
"A Columbia közel 19 machnél esett szét, azért ez szerintem elég messze van a 'közel a hangsebességhez' kitételhez. Jóval lassabb sebességen ofcoz használhatták volna a mentõrudat, bár kérdéses, hogy szükség lett-e volna rá, talán simán le tudtak volna szállni, ha megússzák a légkörbelépést."
Kozel ilyen sebessegnel mar katapultaltak pilotak, igaz csak kiserleti gepen, es csak az egyikuk elte tul. De meg az is jobb arany mint amit az ursiklok tudnak felmutatni.
"Egyébként pedig utólag felesleges okoskodni, meghaltak, remélhetõleg tanultunk a hibákból."
Nem tanultak. A Challenger utan sem raktak vissza a katapultuleseket es hiaba mondtak a mernokok hogy a szigetelohab problemajara a legjobb a ket retegu tank, mivel ekkor a hab a ket reteg kozott van es nem tud levallni. A koltsegek csokkentese erdekeben egyik valtoztatast sem fogadta el a vezetes.
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
A Challengernél abszolút nem lehetett tudni, hogy robbanás lesz, egyébként meg lehetett volna játszani egy RTLS-t. De nem ez történt, és nem lehetett volna õket megmenteni semmiképpen sem.
A Columbia közel 19 machnél esett szét, azért ez szerintem elég messze van a 'közel a hangsebességhez' kitételhez. Jóval lassabb sebességen ofcoz használhatták volna a mentõrudat, bár kérdéses, hogy szükség lett-e volna rá, talán simán le tudtak volna szállni, ha megússzák a légkörbelépést.
Egyébként pedig utólag felesleges okoskodni, meghaltak, remélhetõleg tanultunk a hibákból.
A'la Columbia."
Ha az ursiklokbol nem szedik ki annak idejen a katapultuleseket, hogy tobb mint 5 ember ferjen el rajtuk, akkor mindket megsemmisult siklo szemelyzete elne meg. A Challenger meg nem volt olyan gyors amikor a baleset tortent (ok meg akar kezi nyitasu ernyovel is ugorhattak volna az ajton vagy a kiszakadt burkolaton at), a Columbia pedig mar hangsebesseghez kozel volt, amikor megfelelo felszerelessel mar egy vadaszrepulobol is ki lehet ugrani (ahogy mar tettek is paran Dryden folott).
Urhajosok szamara pedig a sebesseg jelenti a problemat. Ha a mentokapszulaban van egy fekezohajtomu, akkor mar egy ejtoernyo is eleg. Az iss vegul penzhiany miatt meg nem epitett mentocsonakjaban is csak egy sikloernyo lett volna, ugyanis megfeleloen kis sebesseg eseten szarnyakra nincs szukseg.
Ha 100 bar-on egy másodperc alatt kijön 100 gramm gáz, annak már rendes tolóereje van.
Mivel homogén gravitációs térben van, ezért minden infinitezimálisan kicsi részére ugyanakkora erõ hat, ezért az egész teste egyszerre gyorsul, és ezért nem lépnek fel belsõ erõk, és ezért nem érez semmit.
Ha a külsõ erõ nem így hat rá, hanem valamilyen eloszlással, akkor a belsõ erõknek kell kiegyenlíteni a különbséget, hogy az ember ne szakadjon szét.
Ez van olyankor, mikor valaki áll a földön, vagy gyorsít kocsival.
Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
fejjel elore 280-300 km/h a max, hason fekve meg ~160-180 km/h.
ugrottam parat BekesCsaban meg a Szolnokon a katonasagnal.
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.