MTI

Az EU miniszterei áradások elleni összefogást sürgetnek

Az EU vezető környezetvédelmi tisztviselői csütörtökön sürgették az uniós országokat, hogy erősítsék együttműködésüket az áradások megelőzésében és az árvizek kezelésében.

A kétnapos bécsi tanácskozáson, amelynek házigazdája az osztrák környezetvédelmi miniszter volt, a 25-tagú EU mintegy 200 környezetvédelmi szakértője tárgyalt az áradásokkal kapcsolatos közös teendőkről. Az EU környezetvédelmi biztosa sürgette a tagországokat, hogy csatlakozzanak az EU-bizottság januári irányelvéhez, amely megkövetelné a tagországoktól, hogy előzetes árvízkockázati értékelést, térképeket készítsenek a potenciálisan veszélyeztetett körzetekről, majd kockázatkezelési terveket ezen övezetek számára.

Az Európai Parlament várhatóan a nyáron tárgyalja az árvízvédelem ügyét, és szavaz az intézkedésekről. Az áradások az elmúlt években visszatérő problémát jelentettek Európában: 1998 és 2004 között száz nagyobb áradás történt a kontinensen.

Az AP hírügynökség által közölt adatok szerint Szerbiában az árvíz csupán a mezőgazdaságban 20 millió eurós kárt okozott, míg Magyarország mintegy 19 milliárd forintot költött az év eleje óta az árvíz elleni védekezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ecology #1
    Jó,hogy észbekaptak!