MTI

KVM: a zöldenergia mellett a takarékosság is fontos

A fenntartható fejlődés megvalósulása érdekében nem csupán a megújuló energiaforrások terjedése fontos; legalább ugyanekkora hangsúllyal kell törekedni az energiatakarékosságra is - hangsúlyozta Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár erről az ENSZ fenntartható fejlődés bizottságának New York-i éves közgyűléséről visszatérve nyilatkozott az MTI-nek. Közölte: ahol lehet, ott az energiatakarékosságnak energia-megtakarítást, másutt pedig energiahatékonyságot kell jelentenie az ENSZ országai számára.

Az ENSZ ajánlásaiban ennek a megelőző szemléletnek együtt kell megjelennie az alternatív energiaforrások elterjedésére való erőfeszítésekkel - mondta az államtitkár. A világszervezet szociális tanácsa alá tartozó bizottság az energetika témakörében jövőre adja ki tagállamai számára ajánlásait, miután azokat az idén az összefüggések, illetve a gondok feltárásával és a feladatok meghatározásával alapozza meg.

Őri István szerint a szél-, nap-, geotermális energia és a biomassza felhasználás hiába járul hozzá az energiabiztonság javulásához a több lábon álló energiatermelés megteremtésével, mégsem ad választ a rohamosan növekvő energiafelhasználás, illetve a klímaváltozás kihívásaira.

Az államtitkár Magyarország és a közép-európai régió többi országának elmúlt évtizedét jó példának tartja arra, hogy az energiafelhasználás mérséklése milyen környezeti nyereséggel járhat. Utalt arra, hogy a rendszerváltozás óta végbement gazdasági átalakulás eredményeként csökkent a légszennyezés és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    Köcsög szadesz a szennyvízelvezetésre már nem is tud gondolni!