MTI

Európai Bizottság: biztonságos a temelini atomerőmű

Az Európai Bizottság hivatalos levélben értesítette az osztrák kormányt arról, hogy az erőmű megfelel a biztonsági előírásoknak - írta csütörtöki számában a Lidove noviny.

Andris Piebalgs, a bizottság energiaügyekben illetékes biztosa levelében arról számolt be, hogy a reaktort a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, és más nemzetközi szervezetek szakértői vizsgálták meg, és semmi hiányosságot nem találtak.

A bohémiai Temelin atomerőmű egyes blokkja tavaly decemberben megkapta a hivatalos működési engedélyt. A CEZ energiaipari konszern, az üzemeltető októberben nyújtotta be az engedélykérelmet az öt éve próbaüzemet folytató reaktorblokkra. Temelin eddig ideiglenes működési engedéllyel rendelkezett, amelynek hatálya a tavalyi év végén járt volna le. A CEZ hasonló engedély kérelmet készít elő a második blokkra is.

Cseh és osztrák atomenergia ellenes csoportok tiltakoztak az engedély megadása ellen. Véleményük szerint az erőmű számos olyan súlyos hiányossággal rendelkezik, amelyek kizárják az engedély megadását. Az osztrák aktivisták szerint Temelin nem felel meg a nyugat-európai biztonsági előírásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    "bohémiai=cseh"
    Bohémia egy földrajzi területet jelöl, ahol jelenleg Csehország fekszik - te is használod azt hogy a "dunántúli cukorgyár"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bohemia
  • airwalker #1
    bohémiai=cseh
    Csak engem zavar ez? A szótárakon kívül használja valaki azt, hogy bohémia?