MTI

Robot-gyermek barátság

A gyerekek egyaránt kezelik játékként és élőlényként a robotokat - derült ki a Sony japán óriáscég emberek és robotok kapcsolatának vizsgálatára, illetve a mesterséges intelligencia kifejlesztésére indított kísérletsorozatából.

A kisfiú gondosan betakarja a humanoid robotot, majd altatni kezdi - a jelenet akár egy sci-fiben is szerepelhetne, ám ez valóság, legalábbis Japánban. "A gyermekek nem élőlényként, és nem is játékként kezelik a robotokat, náluk a két kategória összemosódik " - mondta Tanaka Fumihide, a Sony 33 éves kutatója, a 2005 márciusa óta zajló kísérlet egyik vezetője.

* A kísérlet során a két évnél kisebb gyerekek egy ötvennyolc centiméteres robottal osztják meg mindennapjaikat. A kutató általában elbújik a színfalak mögé, és onnan irányítja a robotot, amelyik azért gyakran "egyedül" is cselekszik. A kísérletek nem laboratóriumban, hanem a kisgyermekek szobájában folynak. A Sony a mesterséges intelligencia megteremtése érdekében döntött úgy, hogy tanulmányozza az emberek és a robotok kapcsolatát.

"Az emberi lények veleszületett képessége, hogy a nyelvtől függetlenül is képesek kommunikálni. Ezt a jelenséget a gyerekeken keresztül tudjuk a leginkább megfigyelni " - mondta Tanaka, aki azt tapasztalta, hogy a robotok először gyanakvást, majd érdeklődést, végül pedig érzelmeket is kiváltanak a gyerekekből. A legtöbben néhány hónap elteltével már segítettek felállni fém barátaiknak, ha azok elestek. "Amennyiben sikerül intelligens szerkezeteket előállítani, száz éven belül már mindenki természetesnek tartja majd a robotokat" - vélekedett a kutató.

A robotok egyre fontosabb szerepet játszanak a japán társadalomban, de nemcsak a fiatalok, hanem az idősek körében is, akik egyre inkább rászorulnak a gépek társaságára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!