SG.hu

A robotkutyák is használhatók terápiára

A társállatok gazdáikra gyakorolt pozitív hatása mára már elfogadott tény. Sőt, világszerte egyes betegségek kiegészítő terápiájaként javasolják a társállatok tartását.

A terápiák egy része saját házi kedvenccel történik, illetve vannak úgynevezett állat-asszisztált foglalkozások, amelyeken terápiás célra kiképzett állatok és felkészült szakemberek segítik elő a betegek gyógyulását. Természetesen vannak olyanok is, akik allergiájuk, életkoruk vagy legyengült immunrendszerük miatt nem tarthatnak otthon házi kedvencet, így nem vehetnek rész állat-asszisztált foglalkozásokon sem. Nekik adhat reményt az a robotkutya, ami az egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó cég dobott piacra 1999-ben. A robotkutya tartásával kapcsolatos első pszichológiai kutatási eredmények egy nemrég Glasgowban tartott tudományos konferencián láttak napvilágot.


A társállatok emberekre gyakorolt pozitív hatásai elsősorban a magány, a depresszió, a rosszkedv és a stressz tüneteinek enyhítésében, a magas vérnyomás és a koleszterin szint csökkentésében, illetve a tanuláshoz, a mozgáshoz, a társas érintkezéshez való kedv növelésében mutatkoznak meg. De hogyan is történhet mindez?

Az állatok által kifejtett hatások egy része idegi-hormonális eredetű. Kiváltképp a kortizolszint csökken az állattal való foglalkozás során, ami a stressz enyhülésére utal. Emelkedés mutatkozik ezenkívül a szeretet és a gondoskodó magatartásért is felelős hormonok, az oxitocin és a prolaktin szintjében, valamint emelkedik az úgynevezett boldogsághormon, a szerotonin mennyisége is a vérben. Ezek a pozitív kémiai hatások eddig csak élő állatokra vonatkozóan voltak ismeretesek. Vajon a robotkutya simogatására is hasonlóan reagál a szervezetünk?


A Rebecca A. Johnson által vezetett egyesült államokbeli kutatócsoport a fent említett hormonszinteket hasonlította össze egy hat hétig tartó kísérletben azokkal az értékekkel, amelyeket ugyanazon emberek vérében mértek egy robotkutyával való tevékenykedés során. Bár az összes hormonszint tendenciáját nézve hasonlóan alakult, mint a valódi kutyáknál - igaz a változás kisebb mértékű volt -, azonban érdekes módon, a vér kortizolszintje nagyobb mértékben csökkent a robottal való játék folyamán, mint amit az élő kutya ki tudott váltani a vizsgált személyekből. Ez azt jelenti, hogy a robotkutya simogatásakor a kortizolszint csökken, mely vegyület alacsony szintje bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek jelentkezésének valószínűségét és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Meglepő továbbá, hogy mind a gyerekek, mind az idősek körében végzett vizsgálat szerint az ideiglenes gazdik a robotkutyát mindannyian barátként, társként kezelték és élő kutyához hasonló tulajdonságokkal ruházták fel. Viccesnek, kedvesnek találták, és határozottan arról számoltak be, hogy a vele való játék, foglalatoskodás enyhítette magányukat, rosszkedvüket. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az óvodás korú gyerekek úgy vélték, a robotkutyát élő társaikhoz hasonlóan nem szép dolog bántani vagy elajándékozni, hiszen felelősséggel tartoznak irántuk.


A következtetés dr. Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesületének elnöke szerint egyértelmű: a robotkutyákkal kevesebb a gond, mégis jót tesz nekünk. Az állítás igaz, hiszen ily módon például az állatszőrre allergiások is állattartóvá válhatnak, azonban egy valódi állat simogatása és a gazdira pillantó boldog szempár látványa semmivel sem pótolható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #5
    "például az állatszőrre allergiások is állattartóvá válhatnak"

    Állattartóvá ugyan nem mert a robot az gép!Millen volt a biológia jegye annak aki illent leír?
  • babajaga #4
    A robotnők is használhatók valamire, pld mosogatásra.
  • dez #3
    "Az állítás igaz, hiszen ily módon például az állatszőrre allergiások is állattartóvá válhatnak"

    Ugyan dehogy! Van egy kis különbség egy egyszerű elektronikus játékszer, és egy élő állat között...

    "azonban egy valódi állat simogatása és a gazdira pillantó boldog szempár látványa semmivel sem pótolható."

    És még sok minden, amit egy valódi állat tud...
  • Dead #2
    akkor jó
  • Tetsuo #1
    Élő állatnál a felelősség is komoly nevelő hatás. (a la Exupiery)