SG.hu

100 millió embert látnak el árammal a Siemens gázturbinái

Február elején a Siemens Energiatermelés (PG) ágazatának berlini gyárában elkészült az 500. gázturbina.

A háromszáz tonna súlyú, 270 MW teljesítményű kolosszust 7000 alkatrészből állították össze tíz hónap alatt. A Berlinben gyártott turbinák installált összteljesítménye ezzel 98 Gigawattot tesz ki. Ez 100 millió ember árammal való ellátására elegendő. Az 500. darab a norvég Statkraft energiatermelő vállalat Köln melletti Knapsack kombinált (gáz-gőz, GuD) ciklusú erőművébe kerül, melyet a Siemens PG épít és 2007 nyarán fog átadni a megrendelőnek.

Az ilyen típusú erőművek nemcsak nagyon gazdaságosak és rugalmasak, hanem különösen környezetkímélők is. 2005 májusa óta a PG csak Németországban három kulcsrakész GuD-erőműre kapott megrendelést kerek 1 milliárd euró összértékben. A csekély emisszió, nagy hatásfok és alacsony beruházási költség révén a földgáztüzelésű GuD-erőművekre a jövőben is jelentős igény lesz, például a német erőműpark aktuális felújítása kapcsán.

2020-ig ugyanis 40000 MW-nyi erőművet kell kiváltani, mivel addigra elérik a 40 éves élettartamukat. Ez kb. 50 darab, egyenként 750 MW-os szénerőműnek fele meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #5
    A földgáz olcsó a szénhez képest, és a 2. leg környezetkímélőbb megoldás (mármint fosszilis energiahordozók esetében). Ráadásul rugalmasan működtethető. Nem olyan rossz az. Bár kétségtelen, az atomerőmű hatékonyabb.
  • Tetsuo #4
    Az kétségtelen, ha jól működtetik akkor nincs veszély.
    De qrvasok pénzbe kerülnek az egyéb költségek s ha ezt figyelembe vesszük akkor már nem is olyan olcsó. A sok nyerészkedő beszállító-, karbantartó-, szállító-, biztonsági-cég pedig akár illegálisan is farag a költségeken, ami pl Paks esetében is előfordult.
    Másrészt a természetes sugárzásokon kívül, a civilizációval kapunk egy csomó sugárzást, azért biztos nem használ az a plusz dózis, mégha oly csekély is.
  • dillen #3
    Teljes mértékben igazatok van ezzel kapcsolatban nemrég olvastam egy neves atomenergia kutató könyvet amelyben arról számol be hogy az újabb kutatások alapján ki lehett jelenteni hogy a meletünk fekvő párunktól annyi sugárzást kapunk mintha 1 hónapig atomerőmü mellett laknánk, vagy 1 óra repülés alatt annyi kozmikus és rádióaktiv sugárzás ér minket mintha 1 évig élnénk szintén az erömű mellett. Ez egy csöppet elgondolkodtato.
    MInden ember életében egy atom biztosan elbomlik a szervezetében, tehát a sugárzás egyfolytában körülvesz minket, minden sugároz.
    Ez ellen lehett védekezni, de mi van a levegőszennyezéssel arról mindig nagy a halgatás.
  • lazsi #2
    Ezt magyarázd meg a buzi greenpeaceseknek, hogy az atomenergia környezetkímélő. Tvbe is folyton csernobilt nyomják, azt viszont nem említik meg, h ha megfelelően működtetik az erőművet akkor a baleset valósznűsége nagyon közelít a nullához. Meg azt kéne még megmagyarázni az embereknek, h a kiégett főtőelemek u238-át üvegbe öntik, amiből a sugárzás kis dózisokban képes felszabadulni hosszú időn át és a kimerült uránbányákba töltik vissza 2000méter mélyre. Onnan pedíg semmi sugárzás nem juhat ki.
  • szombi #1
    Ekkora marhákat!
    Akkora luxus van, hogy a méregdrága gázt használják az erőművekben!
    Váltanának inkább atommeghatjásra! Jobban megéri, és környezetkímélőbb!