Balázs Richárd

Tragédia egy gyógyszer­kísérletnél

Öt embert kellett sürgősségi ellátásban részesíteni egy fájdalomcsillapító tesztelése során a francia Rennes-ben található Pontchaillou Kórházban. Egyiküket agyhalottnak nyilvánították, további négy kísérleti alany állapota kritikus. Összesen kilencven kísérletben résztvevőt kértek meg, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kórházzal.

Az előzetes jelentések szerint a kísérletben a kannabisz aktív összetevőihez hasonló endogén kannabinoidot, az agy által természetes úton előállított vegyületet lebontó agyi enzimet gátló szert teszteltek. A készítményt a portugál Bial cég fejlesztette. A kísérlet egy úgynevezett "első fázisú teszt" volt, ami az állatkísérletek utáni első ereken végzett kísérleteket foglalja magába. A cél a gyógyszer biztonságosságáról való meggyőződés, illetve a hatásainak a felmérése. Ezeken a teszteken általában csak viszonylag kis dózisokkal kísérleteznek.

A péntek délután tartott sajtótájékoztatón Marisol Touraine, Franciaország egészségügy minisztere elmondta, "a gyógyszer nem tartalmazott kannabiszt, vagy bármilyen kannabisz származékot". Csak azoknál jelentkezett a káros hatás, akik többszöri dózist kaptak. A hat fős csoport tagjainál a január 7-i első dózis után öt esetben ugyanazok a kóros neurológiai tünetek alakultak ki január 10-én, amikor a csoport tagjai megkapták a második dózist.

Gilles Edan, a kórház idegtudományi vezetőjének tájékoztatása szerint a hatodik főnél nem alakultak ki tünetek, de megfigyelés alatt tartják. A négy kritikus állapotba került alanyból hárman szenvedtek maradandó egészségkárosodást. Mind a hatan - 28 és 49 év közötti férfiakról van szó - azonos dózist kaptak, míg annál a további két férfinél, akik velük egyidőben ártalmatlan placebót kaptak, semmilyen probléma nem alakult ki. "Egyértelműen a termék a felelős" - szögezte le Edan.


Marisol Touraine és Gilles Edan a sajtótájékoztatón

A tragédia kísértetiesen hasonlít egy 2006-os brit esetre, ahol ugyancsak hatan haltak bele kis híján egy gyógyszerkísérletbe. A brit immunrendszer módosító szer is tökéletesen biztonságosnak tűnt az állatkísérletek során, az embereknél azonban "citokin rohamot", azaz túlzott immunreakciót okozott. Az eset utáni vizsgálat nagyobb óvatosságot követelt az első fázisú kísérleteknél.

Az agy természeténél fogva tartalmaz kannabinoidokat, melyek többek közt szabályozzák a fájdalomcsillapítást. Ezeknek az endogén kannabionidoknak - mint például az anandamid - a bomlásában részt vesz a zsírsavamid-hidroláz, a FAAH elnevezésű enzim. A Bial olyan hatóanyagokat fejlesztett ki, amik gátolják ezt az enzimet, növelendő az agy kannabionid szintjeit, ami ezáltal antidepresszánsként, vagy fájdalomcsillapítóként szolgálhat. A Rennes-i kísérletet a klinikai tesztekre szakosodott Biotrial cég végezte. Péntek délután a cég nemzetközi honlapján még mindig lehetett jelentkezni a Rennes-i kísérletekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Candi #11
    Végeredményben a teszt bizonyos szemszögből sikernek is elkönyvelhető. 20%-os arányban tökéletesen és véglegesen megszüntette a fájdalomérzetet, most már csak növelni kell a rátát és kissé finomítani a hatás időbeli hosszán.
  • Flexcsi #10
    Amerikaiak máris érdeklődnek a szer iránt, mivel náluk hiánycikk a kivégzéseken használatos szerek:

    https://sg.hu/cikkek/100936/uj-gyogyszerekkel-kiserleteznek-a-kivegzeseken
  • Tetsuo #9
    Egyetértek.
  • Sippie #8
    nyugodtan rájuk lehetne kényszeríteni. Beszíjazni őket egy ülésbe, és tolni a cuccot. Semmi beleegyezés, semmi kártérítés. Ha vállalta a bűnözést, akkor így járt. Nem is értem a problémát.
  • wraithLord #7
    Gondolom, főleg azért, mert ahhoz bele kellene egyezniük. De szerintem a legtöbben vagy nem egyeznének bele, vagy kérnének valamit cserébe, amit nyilván senkinek sem áll módjában/érdekében teljesíteni.
    Esetleg olyan országokban beválhatna a dolog, ahol van halálbüntetés, de mivel a gyógyszereket nem gyilkolás céljából fejlesztik, ezért a következő bökkenő itt jelentkezne.
  • Sippie #6
    én csak azt nem értem, hogy ezeket a szereket miért nem lehet gyilkosokon, terroristákon tesztelni? Egyszerűbb lenne az élet mindenkinek, és valamennyit törlesztenének a társadalom felé is.
  • overseer-7 #5
    Úgy tudom, hogy az állat és a Phase I emberkísérletek előtt szoktak csinálni In Vitro teszteket is. Amelyben emberi és állati szövetet vizsgálnak. A kísérleti szer kitettségnek hogyan reagálnak.. pont az ilyenek miatt aggódnak a kutatók is leginkább, hogy ezek a szerek vagy leállítanak egyes szerveket.. vagy súlyos allergiás, immunreakciót váltanak ki vele, ami pl egy cytokin storm hoz vezethet..amibe könnyen bele lehet halni.
  • overseer-7 #4
    tudtam.. tudtam hogy ez lesz.
    A nagy számok aránytörvénye alapján csak idő kérdése volt.

    Remélem, hogy azért még nem állítanak súlyos akadályokat az orvostudomány elé.

    Sajnos, mindig, minden korban meg kell fizetni a tanulópénzt a fejlődésért.
    Az ember téved, hibázik.
    A természetes fejlődés is így működik.. talán .. több millió káros, hibás mutációra jut egy két hasznos, előnyös.

    De mi legalább tervezhetjük a fejlődést, valamelyest. De még így is nagyon nagy a tévedés lehetősége. Valójában kiiktathatatlan minden rendszerből, folyamatból, a hiba jelensége.
  • kvp #3
    Mondjuk zsirsavamid-hidrolaz blokkolokkal pont itthon is kiserleteznek (bar jellemzoen inkabb csak petricseszeben tartott emberi szovetekkel), mivel hasznalhatoak kulonbozo gyulladasos betegsegek eseten tuneti kezelesre es mivel eros sejtmergek, ezert elvileg kontrollalt mertekben kemoterapiara is. (amiert a gyakorlatban ebbol meg nem lett gyogyszer, mert a magyar kutatasi eredemenyek alapjan tul eros mergek es genetikailag van aki tulerzekeny lehet).

    A spanyol kutatok egyertelmuen hibaztak, egyreszt elo emberes kiserlet elott emberi szovettel is meg kellett volna nezni, masreszt vagy nem vettek figyelembe a tulerzekenyseget vagy nem is tudtak rola, esetleg csak siman tuladagoltak a szert.

    Viszont nem igazan ertem miert akarnak egy kemoterapiara is hasznalhato szerbol fajdalomcsillapitot gyartani. Persze ha belegondolunk, hogy pl. a fenisztil is egy idegmereg, de tenyleg hatekony fajdalomcsillapito (belsoleg es kulsoleg is), akkor valamennyire ertheto.
  • wraithLord #2
    Igen, a gyógyszeripar semmi mást nem tett/tesz le az asztalra, csak rosszul elsült kísérleteket.
    Még mindig az 1 millió évvel ezelőtti szinten van az orvostudomány. Az ember egy törött lábba simán belehal, az újszülöttek pedig hullanak, mint a legyek, ezért tucatszámra kell őket nemzeni.
    A kannabisz pedig minden betegségre tökéletes orvosság. De most már a kutatók is tudják, mert olvassák az sg.hu-t.