31
  • BiroAndras
    #31
    "Szvsz szubjektíve, ha nem hallottam volna gyógyszergyárak olyan sok törvénytelen kapzsi kísérleteikről"

    Ez a kísérlet teljesen hivatalos, szabályszerű, stb. volt. De mindíg van egy kis kockázat, és most épp bejött.

    "akkor sem tenném kockára az egészségem ~2havi minimálbérért."

    Melyik országban két havi minimálbér a 750.000Ft? Megyek oda dolgozni.

    "Hát igen, sok materialista azt mondja, nem hisz semmiben sem; Pedig ő is fanatikus, ha tudományról van szó."

    ???
  • Tetsuo
    #30
    Szvsz szubjektíve, ha nem hallottam volna gyógyszergyárak olyan sok törvénytelen kapzsi kísérleteikről, akkor sem tenném kockára az egészségem ~2havi minimálbérért.
    Még vérplazmát sem adnék soha, inkább (hagyományosan) tiszta vért.

    #6 Hát igen, sok materialista azt mondja, nem hisz semmiben sem; Pedig ő is fanatikus, ha tudományról van szó.
  • Tetsuo
    #29
    A cikkben benne van az eredmény, csak el kéne olvasni. Az első vizsgálat erre volt képes, h megállapítsa, nem 100%osan:

    "Nem túladagolás, gyártási hiba, vagy szennyeződés okozta a hat teljesen egészséges jelentkezőnél azt a súlyos reakciót."

    "...gyógyszerének hatóanyagai mértek végzetes csapást a kísérleti alanyokra..."

    Ennyi. Még lesznek vizsgálatok, ne aggódj. :)
  • dez
    #28
    Mire az emberkísérletekre kerül a sor, már elvileg nagyon kicsi a veszély. Ilyen komoly következményekre főleg nem számítottak. Mármint az alanyok. A kísérletezők tudták, hogy veszélyes, lévén mibe avatkoznak bele - nem véletlenül emelték 4x-esére a díjazást.
  • haxoror
    #27
    Önként vállalták hogy részt vesznek egy kisérletben ami balul is elsülhet, nem volt garancia hogy biztos_nem_lesz_baj, ha a kíserlet szabályos volt akkor így jártak, örüljenek hogy élnek a kárpótlást meg elfelejthetik.
  • dez
    #26
    Bemondásra a bíróság sem foglalkozik vele. Azaz nyilván vannak zárójelentések, stb. És talán nem véletlenül járnak vissza kezelésekre.
  • uniu
    #25
    "Azonban ügyvédeik szerint..." szal ez sem 100%os info :)
  • dez
    #24
    Máskor a negyedét fizetik. Azaz tudták a kísérletezők, hogy itt nagyobb a kockázat.
  • dez
    #23
    Nem inkább egy újfajta szerről van szó, ami a korábbiaknál mélyebben próbál beavatkozni az immunrendszer működésébe? (Miközben még nem is ismerik kimerítően.)
  • dez
    #22
    De, ott van az eredmény is, az első sorban.
  • dez
    #21
    Egy életen át betegnek lenni nem sokkal jobb.
  • Praetor
    #20
    Normál esetben olyan mellékhatásai lehetnek, amit egy kis idő alatt ki lehet heverni. Azért a 2000 fontért nem sokmindent kell tenni, és viszonylag gyorsan lezajlik egy ilyen kísérlet.

    De a kockázatot is az alany vállalja ha "véletlenül" kudarcba fullad a kísérlet.
  • Mice
    #19
    hát én ziher, h 5k-ért nem szúratnám meg magam
    bár a 2000font ilyen lehetőségek mellett nevetségesen olcsó

    mi a $$$$omat kezd az ember 3/4millával amikor egy-egy ilyen hülyeség beüt. hazavágja az embert jóidőre.
  • Mice
    #18
    ez pont uaz a szitu, mint az illegális cd-k/programok esete. sok ember mondja, hogy igenis tudatában van annak amit tesz, és még talán el is hiszi mindezt saját magának, de amikor megesik az első eset onnantól kezdve feje tetejére áll az egész és teljesen máshogy néz a dolgokra. ők is "tudatában voltak" állítólag...gyakorlatilag meg azt mondom, hogy a "páciensek" hót ziher, h (morbid, de) "egy életre szóló élményt" kaptak és tuti nem fognak mégegyszer ilyesmit aláírni, vagy egyáltalán csak otthon kisérletezni bmivel jóideig!
  • Praetor
    #17
    Ebbe a kísérletbe azért mentek bele a tesztalanyok, mert 2000 fontot kaptak a kísérletben való részvételért. Ez kb 760e Ft.
    Szerencsétlenek csak pechesek voltak, hogy pont egy kevésbé jól sikerült gyógyszert próbáltak ki rajtuk.

    Az biztos, hogy embereken csak akkor szabadna kipróbálni a gyógyszereket, ha súlyosabb következmények 99.9999%-a kizárható lenne.
    Ennél a gyógyszernél meg mind a 6 páciens majdnem beadta a kulcsot.
  • Viszpi
    #16
    egyébként nem azt mondták, hogy azért volt a baj mert hogy teljesen egészséges embereken tesztelték, a kísérleti egerek, azok betegek/fertőzöttek voltak nem? (gondoljatok bele, ha egy egészség ember bevesz vmi erős gyógyszert pl influenzára vagy akármire, annak is minden baja lehet tőle, én ezt egy kicsit furcsálom, hogy miért nem beteg embereken tesztelték le a gyógyszert, hisz nem megelőző védőoltásnak csinálják, hanem antvírusnak/antitestnek)
  • Frosty01
    #15
    dejó hogy semmitmondó a hír...
  • kev
    #14
    Aki esetleg nem tudná, lehetőség van vérplazmát is adni a vérbankoknak itt nálunk. Kb. 1 órás művelet, állítólag teljesen veszélytelen és : 5.000 ft fizetnek érte. Hetente többször is lehet menni.
    Mindkét karod megszúrják, egyikből leszívják a vért a másikba pedig visszapumpálják a leszűrt véred.
  • Vorpal
    #13
    Új jelenetést nyert a "fehéregér" kifejezés,)))
  • sathinel
    #12
    Hát ha nem tudtukon kívül "jelentkeztek" volna, akkor megértem hogy pampognak, de aki kísérleti nyúnak jelentkezik, az a következményeket is elfogadta. Most meg kiderül hogy minden szabályos volt, és hogy ki kell viszgálni.... Ha kísérlet akkor honnan szereznek olyat, aki megmondja hogy mi lessz? Kockázat fenn áll minden ilyen kísérletnél, de ha gond is adódik, még jó lehet az elgondolás, csak más formában, más gyógyszerrel.
    Már megint okoskodás az egéssz) Ha tudnák mi lessz, és hogy azt hogy lehet kiküszöbölni akkor az nem kutatás, kísérlet...
  • kev
    #11
    Angliában, bárki aki egézséges jelentkezhet "kisérleti nyúlnak". Sok alkalmi munkás választja ezt a jól fizető, bár kockázatos pénzkereseti lehetőseget.

    Vannak olyanok, akik "hivatásos" kisérleti alanyok, és szép pénzeket tesznek zsebre.
  • Ma2ska
    #10
    Egy komoly allergiás reakció, még ha tul is élik a páciensek, azért nem gyerekjáték....
  • Alec
    #9
    ez így van.. bár valószínűleg ezek az emberek az állatkísérletek eredményeinek tudatában vállalták a dolgot ahol ugye nem volt ilyen mellékhatás.. és gondolom a fizetségük is ezzel volt arányos
  • waterman
    #8
    valami azért csak van az egér-kísérlet és egy emberi kísérlet közt.. ha ennyire durva reakciókat váltott ki az immunrendszerből, akkor azt egy allergia vizsgálat szerűségnél is tapasztalni kellett volna, tehát megkarcolják az alkarod, bekenik a szerrel és várunk. ha piros, viszket akkor gáz van. mivel már átestem párszor ilyen vizsgálaton, ezért merem csak kritizálni őket, mert olyan dolgokra is meg lehet állapítani az allergiás reakciót amire különben fel sem figyelek. az allergia pedig a szervezet/immunrendszer túlreagált válasza bizonyos anyagokra.
  • wanek
    #7
    "A hat beteggé avanzsált kísérleti alanyból" - ez így eléggé morbid megfogalmazás...
  • Ma2ska
    #6
    Micsoda meglepetés, pedig már mindenki azt hitte teljesen állatok vagyunk. Darwin mester ötlete után egy egész filozófia épült erre, majd beállt mellé a genetika is a maga 99% os azonosságával. / mert az a több, tehát az a fontos/ Mennyiségi szemlélet. Nem lehet hogy mégis az az 1% számit? Amiben különbözünk? Jó lenne már erre helyezni a hangsúlyt és nem csak a biológiában.
  • Treblakos
    #5
    ilyen összetett immungyógyszereket nem nagyon lehet szövet szinten vizsgálni, hisz pont a rák gyógyszerek lényege ,hogy egyes sejteket békén hagynak ,másokat pusztítanak.
    Azt sem szabad elfelejteni ,hogy ez az eset 1 a több ezerből, ami olyan gyógyszereket eredményeztek ,hogy egy hív beteg is tünetmentesen élhet sokáig és a rák egyes fajtái is nagyobb eséllyel gyógyíthatók.
  • Mice
    #4
    "Megvan a londoni gyógyszerkísérlet első vizsgálata"

    az igen, csak az eredménye nem...ritkán mondok ilyet de így az egész cikk semmit nem ér! max annyit, hogy tudjuk a nehezen többük túlvan
  • csibra
    #3
    OK. A fogalmazás pongyola, de nem biztos, hogy örülnél neki, ha ilyen történne veled.

    Én igazából azt nem értem, hogy miért nem tesztelték először emberi szöveteken? Mondjuk véren? Mert az a kísérletekből látszik, hogy valami ember specifikus dolgot támadott meg a szer (szerintem).
  • Kryon
    #2
    Ilyenkor benne van a pakliban,hogy nem minden a terv szerint alakul,ezért nevezik kísérletnek....
  • Szefmester
    #1
    " mint például a leukémia ellen kifejlesztett TGN1412 gyógyszerének hatóanyagai mértek végzetes csapást a kísérleti alanyokra" meghalt akár egy is?