Gyurkity Péter

Feleslegesek lehetnek a probiotikumok

Erre hívják fel a figyelmet egyes orvosok, akik szerint a túladagolás akár problémás is lehet.

A probiotikumok elterjedésével, valamint az egyes gyártók által jól átgondolt reklámhadjárat eredményeként ma már sokak számára a mindennapok részét jelenti a különböző táplálék-kiegészítők és vitaminkészítmények rendszeres fogyasztása. Ez azonban egyes szakemberek szerint nemcsak felesleges, de akár káros is lehet.

Ezzel kapcsolatban beszélt nemrég a témáról Matthew Ciorba, a Saint Luis-i Washington Egyetem kutatója, aki egyben az intézet gyulladásos bélbetegségekre fókuszáló programjának igazgatója. Ő ugyan korábban bizonyos tanulmányokban kijelentette, hogy egyes készítmények valóban hasznosak lehetnek, ez a hasznos jelleg azonban csak jól körülhatárolt esetekben és betegségeknél rajzolódik ki, míg a nagy többség valószínűleg teljesen feleslegesen fogyasztja (vedeli) a boltok polcait elárasztó probiotikumokat. Tekintettel arra, hogy egyes előrejelzésekben ez a piac 2023-ra csaknem megduplázódik, évente pedig több mint 64 milliárd dollárt emészthet fel, nem elhanyagolható tényező a trend várható alakulása.

Az antibiotikumos kezelések alatt és után jelentkező hasmenéses tüneteket valóban enyhítheti és lerövidítheti ezen készítmények fogyasztása, számos más esetben (így például a a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladását jelentő Crohn-betegségnél) jó eséllyel teljesen haszontalanok lehetnek az ezzel kapcsolatos próbálkozások. Legalább ilyen fontos szempont, hogy a tengerentúlon (és hazánkban is) számos olyan készítmény kerül a polcokra, amelyek nem mentek át semmilyen ellenőrzésen, ezeket pedig csak később vonják ki a forgalomból, amikor bebizonyosodott, hogy valamilyen probléma merül fel az összetevőkkel vagy az állítólagos hatással kapcsolatban. A túladagolás a gyógyszerekhez hasonló módon további problémákat okozhat, nem tudjuk biztosan, hogy ezen termékek nagy mennyiségben is ártalmatlanok, a betegek azonban sokkal szívesebben fordulnak ebbe az irányba, hiszen ez sokszor könnyebb alternatívát kínál, mint az orvossal való rendszeres konzultáció és az ezt követő gyógyszeres kezelés. Maga az orvostudomány is felelős a jelenségért, hiszen több esetben nem ismerjük a betegségek pontos eredetét, azok kiváltó okát, így a tanácstalanság is az említett termékek felé terelheti az embereket.

A gyártók persze a maguk részéről fűt-fát ígérnek, a várt eredmény azonban sokszor nem következik be, amiben nyilván a marketing is szerepet játszik. Hiányoznak továbbá a tudományos kutatások, itt a bélrendszer szempontjából hasznosnak vélt baktériumok alkalmazásával kapcsolatban is kitartó munkára és számos további tanulmányra van szükség – ezek elkészültéig marad az érvényben lévő ajánlás, miszerint amennyiben néhány hét után sem enyhülnek a tünetek, érdemes felhagyni a készítmény fogyasztásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #21
    A balfi víz is büdös, mégis iható, sőt...
    Különleges adottság hazánk területén a sok termál-, illetve gyógyvíz, viszont Neszmély mellett folyó Duna és az ottani vörösiszap-tározó (újabban ezt talán egybe kellene írni?) miatt vigyáznék azzal a vízzel és bevizsgáltatnám (szólnék az illetékeseknek).
  • Nohab #20
    Neszmélyen kénes a víz. Ihatatlan... Büdösebb leszel fürdés után... A komáromi termálvízhez tudom a legjobban hasonlítani. Az ezüstékszerek is befeketednek hamar azon a környéken.
  • ostoros #19
    Lényegtelen dolgon akadsz fel, ez a lényeg. :)

    A fogyasztók önigazolását látom alant, semmi mást. A több évtizedes marketingduma vissza adását.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.06.07. 08:32:37
  • Tetsuo #18
    A klór, mint fertőtlenítő kell a csapvízbe és jóval egészségügyi határérték alatti, de ugyancsak befolyásolja az ízt. Ez ellen legegyszerűbben úgy tehetünk, hogy vizeskancsót alkalmazunk, amiből kipárolog a klór 1-2 óra alatt.
    A vizek tisztítása során bizonyos gyógyszerösszetevőket, elsősorban hormonokat nem tudnak mai módszerekkel kiszűrni az ivóvízből és a palackozott vízből sem. Egy csomó vegyi folyamat végén női nemi hormonhoz hasonló vegyületek keletkeznek, amik kimutathatók tavakban, folyókban stb.
    Megfelelő forrásokból vételezett vizek nem tartalmaznak ilyen vegyületeket.
    Magyarországon "kicsi" ezen összetevők mennyisége a vizekben, míg nyugati országokban az adott értékek sokszorosan nagyobbak.

    Rossz hír viszont, hogy a műanyag palack lebomló részei is hasonló hormonféle vegyületekre (is) bomlanak.
    Érdemes csak üveges vizet venni és üvegpoharat használni.

    Érdekességképpen leírom, hogy a pohár formája is beleszól az ízérzetbe, bár pont a víznél ez nem olyan jelentős, mint mondjuk a bornál, vagy az evőeszközök a viszkózusabb / szilárdabb ételeknél. ;-)
  • Tetsuo #17
    Az ásványvizeknek is különböző az íze - főleg, ha nagy a szárazanyagtartalma.
    Hazánkban egy évtizede még az 1000mg/l felettit nevezhettük csak ásványvíznek (amit csak természetes állapotban tartalmazhat), ma már (erős külföldi lobbi hatására) alacsonyabb a határérték, de magasabb, mint a legtöbb európai országban.
    Egyértelmű, hogy a nagyobb magnéziumsó-arányú víznek más az íze, mint mondjuk a nagyobb kálium- vagy kálciumsó-arányúnak, ehhez hozzájön még az egyéb anyagok pl. kovasav.
    Magyarországon sok helyen a csapvíz megfelel az ásványvíz kritériumainak.

    Az elöregedő vagy eleve rossz anyagokból álló otthoni csőrendszer hozzájárulhat a víz ízéhez, összetételéhez - általában negatív irányban.
  • Kara kán #16
    Jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba, és látni a független laborok által elvégzett elemzéseket, úgy a csapvíznél, mint az ásványvizeknél.
  • bdzsana #15
    "2-3 generációval ezelőtt az emberek nagy része talajvizet ivott ásott kutakból. Mégis túlélték. :-)"

    2-3 generációval ezelőtt internet nélkül is túlélték, erre te most itt írogatsz. Gondolom azért, mert te sem csak "túlélni" szeretnél.
  • Senkhy #14
    2-3 generációval ezelőtt az emberek nagy része talajvizet ivott ásott kutakból. Mégis túlélték. :-)
  • bdzsana #13
    Na épp ez a bajom, hogy íze van :D. Ásványvízből tök mindegy milyen márkát veszek, szinte mindegyiknek ugyanolyan íze van : semmilyen, semleges. A csapvíz meg néha olyan mint mint az uszodában a medencevíz.
    Egyébként meg ízlések és pofonok. Sokan vannak ugyanúgy a csapvízzel mint én, de van akinek meg se kottyan és nem érti miről beszélünk.

  • Cat #12
    A háromnapos hétvégén töltöttük fel a medencét, 11 köbméter. Másnap az alján fura fekete por volt, nagyon finom szűrővel sem lehet kivenni. Ezt te egy egyliteres kancsóban nem látod, de ekkora mennyiségnél látványosan sok volt. Fejér megye, csapvíz. A medencékhez pont ezért árulnak un. pelyhesítőt, amivel ez a por nagyobb szemcsékké áll össze, és így már kiszűrhető.