Berta Sándor

Hálózatba köthető pacemaker

A göttingeni orvosok először felügyelnek kizárólag a rádiótechnika és a telefonok segítségével egy pacemakerrel rendelkező beteget. A beültetett szívritmus-szabályzót kizárólag a kísérlet miatt szállították az Egyesült Államokból Göttingenbe.

"Az új háromkamrás miniatűr berendezés egy úgynevezett telefonfunkcióval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy felügyeli és megnöveli a szív teljesítményét, szabályozza a szívritmust és a folyadék felügyelemlését a tüdőben, képes arra is, hogy a beteg aktuális állapotát kijelző diagnózist rádiótechnika segítségével továbbítsa a kezelőorvosoknak" - nyilatkozta Christina Unterberg-Buchwald, a Göttingeni Egyetemi Klinika kardiológus professzora.

A Medtronic cég Concerto névre keresztelt pacemakere a diagnózisban szereplő adatokat kis távolságra, egy helyi állomásra küldi el. Ez az állomás akár a beteg lakásában is lehet. Erről a központi rendszerről aztán telefonvonal közbeiktatásával küldik tovább az egészségügyi adatokat a kezelőorvos számítógépébe. A szakemberek több ilyen készülék felhasználásával akár egy teljes hálózatot is felépíthetnek.

A göttingeni orvosok a készüléket egy olyan beteg testébe ültették be, akinek a szíve egy szívizombetegség miatt csupán 15 százalékos teljesítményre képes. A férfi a betegsége miatt nem végezhet nehéz fizikai munkát, szinte állandó levegőhiánnyal küzd és fennáll a veszélye, hogy bármikor meghalhat.

A kutatók optimisták, mivel minden lehetséges előrejelzés szerint a pacemaker beültetése után rohamosan javulni fog a páciens állapota. Az egészségügyi szakemberek azért is bizakodóak, mert ha a készülék beválik, jelentősen könnyebbé válhat a pacemakeres betegek élete. Nem kellene például rendszeres orvosi ellenőrzésekre járniuk és a kezelőorvosok más páciensekkel is foglalkozhatnának. Ehhez persze az kell, hogy az új rendszer tényleg beváljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dj Faustus #11
  Szívritmus-szabályzó.
  Bővebben itt.
 • Del Sonar #10
  mi az a pacemaker?
 • Dj Faustus #9
  Ha jobban elolvassátok a cikket: "Az új háromkamrás miniatűr berendezés egy úgynevezett telefonfunkcióval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy felügyeli és megnöveli a szív teljesítményét, szabályozza a szívritmust és a folyadék felügyelemlését a tüdőben, képes arra is, hogy a beteg aktuális állapotát kijelző diagnózist rádiótechnika segítségével továbbítsa a kezelőorvosoknak."

  Szóval ha jól értelmezem a cikket, amelett hogy egy modern pacemaker funkcióit ellátja, a beteg aktuális állapotát le lehet kérdezni, de a pacemakert nem lehet szabályozni!

  Egyébként a félelmetek nem alaptalan - ha belekerűlne az ilyen eszközökbe a pacemaker szabályozás, abból problémák adódhatnak.
 • DKm #8
  Hát nem pont arra gondoltam, hogy vicces dolog. (Erről a smile-k árulkodnak) Manapság mindenre van vírus és előbb-utóbb erre is lesz biztosan. Ennek ellenére én elítélem az ilyesmit.
 • item #7
  Idióta... Kiváncsi lennénk ha neked lenne ilyen viccelődnél-e ezzel??! amúgy elég veszélyes dolgok ezek.
 • Csirke4 #6
  Új értelmet nyer a szívhez szóló SMS kifejezés?
 • Anubys #5
  Nem akar valaki Heart Attack-ezni hálózaton?
 • DKm #4
  Azt azért bírnám, ha szegény ágybeteg emberkének vírus nyomnának a pészmékerébe.
 • Szefmester #3
  Drágám csörög a pészmékered! :)
 • Xantia #2
  Hű, de nagy macsó leszek, ha majd betörök a hölgyek szívébe...