MTI

Német cég az USA legnagyobb napenergetikai vállalkozása

Az Egyesült Államok legnagyobb napenergetikai vállalkozása - a piac 60 százalékát birtokolva - mostantól a német SolarWorld AG: a társaság ugyanis megvette a brit-holland Shell konszern napenergetikai vállalkozását.

Ezzel Kaliforniában egy csapásra 60 megawattos termelési kapacitást szerzett, és a vállalat - mintegy negyedmilliárd eurós beruházás után - már a világ hármas számú napenergiát hasznosító, a napkollektorokat és a hozzájuk szükséges berendezéseket gyártó cégévé lépett elő a japán Sharp és a brit BP mögé.

A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint a SolarWorld a harmadik negyedévben 185 százalékkal 15,1 millió euróra növelte az adózott eredményét a tavalyi harmadik negyedévi 5,3 millióhoz képest. Az Egyesült Államokban a cég nagyon bízik az ott augusztusban elfogadott energiaügyi törvényben, amely 30 százalékos adókedvezménnyel kecsegteti a napelemtáblák vásárlóit. A SolarWorld a termelőkapacitást évi 220 megawatt kapacitású napelemre akarják bővíteni az év végéig.

Adózott eredményét 2005-re a megelőző évi duplájára, 40 millió euróra várja a korábban jelzett 25 millió helyett, az árbevétel több mint 50 százalékkal "jelentősen 300 millió euró fölé" emelkedik az októberben frissített vállalati előrejelzés szerint. Tavaly előtt adó után 18,1 millió euró volt a cég eredménye, az egy évvel korábbi, 5,4 millió eurós veszteséget követően. Az árbevétel 98,5 millió euróról 199,9 millióra emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Na ja. Nem német az, hanem zsidó. :)
  • Béla bácsi #1
    Hehehe, merész dolog csak így kijelenteni, hogy egy cég német vagy amerikai...