Hunter

A szigetek biológiáját tükrözi vissza King Kong

Bár King Kong csupán Hollywood képzeletének szülötte, a tudósok szerint van alapja a hatalmas majom kialakulásának.

Az elmélet azon a biológiai tényen alapul, mely szerint az állatok a világtól elzárt szigeteken gyakran fejlődnek az általunk ismert szárazföldi válfajuk egy jóval nagyobb példányává. Sue Lieberman, a WWF International evolúciós biológusa, valamint globális faji programjának igazgatója elmondta, számos kutatás támasztja alá hogy a biológiai értelemben vett gigantizmus kialakulhat a szigeteken, bár az arányok meg sem közelítik King Kongét. A méretek megnövekedését az elszigeteltség, a versengés hiánya okozza. Minél messzebb van egy sziget a szárazföldtől annál nagyobb az eshetősége az új fajok evolúciójának.


A mozikban az ünnepek alatt bemutatott Peter Jackson által kreált King Kong egy 1930-as klasszikus feldolgozása, ami egy feltérképezetlen szigeten talált óriás gorilla viszontagságait meséli el. Jackson filmjében a méretes majom ragadozó dinoszauruszokkal küzd egy hatalmas denevérek és bogarak lakta szigeten, és szörnyei bár eltúlzottak, mégis fikciójuk több furcsa tényt tükröz vissza a szigeti életről. David Quammen természetíró egyik könyve szerint "egy sziget az egyedi és rendhagyó lények paradicsoma és szaporodási táptalaja".

Nem kevés példa van a gigantizmusra a szigeteken. Ilyenek a komodói sárkányok, a világ legnagyobb hüllői, melyek hossza meghaladja a 3 métert, súlyuk pedig az 200 kilogrammot. A kis indonéz szigeten felfedezett csúcsragadozó sok tekintetben ugyanolyan dermesztő, mint Jackson képzeletének szülötte: méretei mellett mérgező, baktériumokkal teli harapása teszi félelmetessé. Ami szintén érdekes, hogy az evolúció e különös fordulatai rendkívüli sebességgel, mindössze évtizedek alatt alakulnak ki.

Az Atlanti-óceánon fekvő, mindentől távol eső Gough-szigeten "vérszomjas egerek" élve fogyasztják el az albatroszfiókákat, veszélyeztetve a ritka madárfajt a világ legjelentősebb tengeri madár kolóniáján. Ezek az egerek a bálnavadász hajók fedélzetén érkeztek a szigetre és normál méretük háromszorosára nőttek. Elképesztő növekedésük a friss hús és fehérje kimeríthetetlennek tűnő éléstárának köszönhető, amit a veszélyeztetett Tristan albatrosz testesít meg.

Madagaszkár szigetén szintén számos természeti furcsasággal találkozhatunk. Ilyenek a már kihalt hatalmas elefántmadarak, melyek magassága eléri a 3 métert, valamint a több mint 80 kilogrammot nyomó lemúrok. Madagaszkár Kelet-Ázsiáról vált le több mint 100 millió évvel ezelőtt, ami igen gazdag ökorendszer kialakulását tette lehetővé. A szigeten 10 000 növény-, 316 hüllő- és 109 madárfaj található, többségük csak itt honos.

Akad azonban ellenpélda is, a szigeti fajoknál nem csupán a növekedés, de az "eltörpülés" is megfigyelhető.. Ezt a folyamatot a szigeteken lakó vízilovaknál, elefántoknál és szarvasoknál figyelték meg. Kong, aki elvileg fajtájának utolsó példánya egy másik jelenséget is bemutat, a kihalás meglepően magas arányát, különösen, ha a szigetet emberek is lakják. Számos szigeti faj - melyek ragadozó hiányában zavartalanul fejlődhettek - több képességüket is elvesztették.

Például a repülésre már képtelen madarak könnyű zsákmányt jelentenek a húsevő betelepülőknek. Ez lett a madagaszkári elefántmadarak végzete is, akárcsak a híres mauríciuszi dodoé. A Világ Megőrzési Szövetség szerint közel 800 faj halt ki az 1500-as évek óta, amikor a pontos történelmi és tudományos feljegyzések megkezdődtek. Ennek nagy része szigeteken ment végbe.

Az elmúlt 20 esztendőben azonban a kontinenseken is gyakorivá váltak a kihalások, a biológusok ezeket a területeket "virtuális szigeteknek" nevezik. Az egyik ilyen "szigeten" élnek King Kong rokonai, a hegyi gorillák, melyekből nagyjából 700 példány létezik még Kelet-Afrika Virunga hegyvidékén. Azonban az orvvadászat és a különböző betegségek hamar kipusztíthatják őket, amennyiben az állatvédők nem találnak ki új stratégiákat az emberiség legközelebbi rokonainak megmentésére, vélekednek a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • qaíwsyedx #34
  Bocs de a komodói varánusz a legnagyobb gyík csupán!

  (Bordás krokodilról hallottál már?)
 • Pukkár #33
  Kornan -nak igaza van. A Komodói Varánusz a világ legnagyobb varánusz és egyben legnagyobb gyík fajtája. De nem a leghoszabb. Ugyanis a Salvadori Varánusz hoszabb nála. Csak az utóbbinak teste hosszának 2/3 -t teszi ki a farka, az előzőnek viszont csak felét, tehát sokkal testesebb. Jah és inkább 135-165 kg nem 200. És 90 cm magas.
  A legdermeztőbb viszont tényleg a harapása. Eddig csak egy indonéz nő élte túl. Ráadásul miután megharap, 2-3 nap amíg meghalsz és a tetemet eszi meg mival a döghús a kedvenc tápláléka. Tehát ha egy nagy gyík megharap ne örülj hogy megúsztad egy harapással:D
 • plamex #32
  ez olyan mint a Világökörség része ... ;)
 • Epikurosz #31
  "Világ Megőrzési Szövetség "

  Ez mi a csuda??
  Csak nem a WWF?
  Vagy a WHF?
 • aki kérdez #30
  Ja nem csak sejpítek de még hülyeségeket is írok véletlenül :) Kösz a javítást, én is úgy gondoltam. :)
 • Pash #29
  Egy apró észrevétel: Madagaszkár Afrika keleti részéről vált le, ami kevéssé tekinthető Afrika nyugati részének:P (Ha már pontosak akarunk lenni). Afrika nyugati részéről Dél-Amerika vált le.
 • aki kérdez #28
  Javítás: Apró :) Írásban sejpítek, húha.. :D
 • aki kérdez #27
  Egy apjó észrevétel: Madagaszkár Afrika nyugati részéből vált le, ami kevéssé tekinthető Kelet-Ázsiának. De a 100 millió év kb korrekt.
 • Ironka #26
  Nézzük testtömegre:

  "In the movie, Kong appears to be about 25 feet tall in a crouch--about seven times the height of an actual silverback gorilla. At that size, a very rough estimate tells us Kong would weigh anywhere from 20 to 60 tons. "

  Mondjuk 40 tonna.

  Egy közönséges selyemmajom 30-50 dkg. Van nála sokkal kisebb is, a törpe selyemmajom 10-12 deka, de vegyük a közönségest.

  40 000/0.4=100 000, tehát százezer selyemmajom már lenyomhatja Kongot. ;))
 • W B #25
  Huzd le magad a WC-cén!
  De jó kérdés.
  Ami engem illet Én azt kérdezem a King Kong-ban szereplő T-rex-szek DNSszázaléka hány százalékban tér ell a 65 millió éve kihalt T-rex-szek DNS-sétől.