Specker Balázs

Új időutazás-elmélet

Ki ne emlékezne gyermekkorunk egyik kultuszfilmjére, a Vissza a jövőbe epizódjaira. Az időutazást rendkívül izgalmas történetbe ágyazó film központi témája úgy tűnik, a legújabb kvantumelmélet szerint mégsem lehetséges - még elméletben sem.

A teória ugyanis azt feltételezi, hogy még szánt szándékkal sem tudnánk a múltban szüleinket szétválasztani és ezzel létezé­sünket semmissé tenni. A kutatók úgy tartják, a múltba vissza­utazva csak olyan mértékben lehetne módo­sítani a történelem menetét, amíg az szinkronban van a jelennel - olvasható a BBC News weboldalán. "A kvantum­mechanika különb­séget tesz aközött, ami megtör­tént, és ami csak megtör­ténhet" - fejtette ki Dan Greenberger, a New York-i Egyetem professzora. Más szóval: vissza­térhetünk a múltba és körbenézhetünk, de nem tehetünk semmi olyat, ami jelenünket megváltoztatná.

Az időparadoxon - ami az említett nagy sikerű film­ben is a bonyodalmak fő okozója volt - elmé­le­te szerint a már megtörtént események megvál­toz­ta­tá­sá­val hatással lehetnénk saját jelenünkre is, felborítva ezzel az egész időutazás teóriát. A kvan­tum­fizikára épülő új modell ezt a jól ismert el­mé­le­tet cáfolja meg. A tudósok tehát arra a kö­vet­­kez­­tetésre jutottak, hogy az időutazás vagy egyál­ta­lán nem le­het­séges, vagy pedig vala­milyen titok­zatos erő működik közre a jelen stabilitása érdekében.

A szakértők többsége inkább az előbbi felé hajlik, a tudósok Einstein kvantumfizikájára alapozva ezt a gátló mechanizmust tartják valószínűbbnek, és többségük elképzelhetőnek tartja - ha egyelőre csak elméletben is - az időutazást. "Nem tudunk olyan fizikai törvényről, ami megcáfolná az időutazás elméletét" - nyilatkozta J. Richard Gott, a Princeton Egyetem asztrofizikusa az International Herald Tribune-nek.

Tehát elvileg nem járhatunk úgy, mint Marty McFly annak idején a mozivásznon, nem tűnhetünk el csak úgy az éterben - ahogyan majdnem ő is járt - ha az események újratörténése meg nem születésünkhöz vezetne. Lehet hogy H.G. Wellsnek, az Időgép című regény írójának lesz igaza, és múltunk megváltoztathatatlan? A témáról - többek között - David T. Pegg az ausztrál Griffith Egyetem kutatója ír most közzétett publikációjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #309
    ...aaszta és nem vágták ki az egyetemröl?, ez annyira komoly mintha én publikáltam volna(Persze lehet hogy megint a lényeg ezsgésedett el,..bakker nem ez tényleg csak ennyi... )
  • Anaid #308
    Bocs, megint beletrafáltam....nem vagyok fizika-zseni, csak elmélkedem.
    "inkább számolj"
    Na, eeegen, ezt nem lehet kiszámolni...:) Nem is próbáltam meg...kellett volna?:)
  • Anaid #307
    De bár még nem lyukas az oldalam áruld már el nekem, mi az, hogy:
    Az időutazás IS kimutathatatlan??????
  • Anaid #306
    Írtál, én is írtam.
    Isten mentsen meg attól, hogy olyan megerőltető tevékenységre próbáljalak rávenni, hogy gondolkodj egy lehetséges időparadoxonon.:):)
  • n3gy3d #305
    Ra akarsz venni, hogy ertelmetlensegen gondolkozzak,

    Kosz, nem.
    Csa.



  • Anaid #304
    Nem azt mondom, hogy ne változtatható, de csak olyan mértékben, hogy a jelen jelen legyen. Ha - példánál maradva - ott sikerülne is megmenteni az események láncolatát tekintve mindenképp bekövetkezik, hogy akkorra, amikor elindul vissza az időben helyre álljon a rend, megmardjnak az ok-okozati összfüggések. Nemtom, világos-e...ha nem értn fogalmazom meg a gondolatmeetet szólj.
  • Anaid #303
    Tovább ragozva: ha megakadályozza, hogy megtörténjen ő sem emlékezett volna ilyesmire, akkor meg hogy ment volna, hogy megakadázzon olyasmit, amiről nincs tudomása???
  • Anaid #302
    az hogy visszament...bocs, kihagyott a billentyűzet
  • Anaid #301
    Ha az említett példát nézzük nem lehet. Ha nem következett volna be, nem lett volna értelme visszamenni, tehát a cél nem lett volna, amiért visszamegy, nem ment volna vissza... stb. Nem emlékekről van szó, hanem megtörtént eseményekről. Az, hogissza akart menni és megváltoztatni bizonyos dolgot már feltételezi, hogy meg kellett történjen, tehát nem változtatja meg az események láncolatát.
  • Kara kán #300
    Az is lehet, hogy folyamatosan változik a múlt is, de mi észre sem vesszük...