Hunter

Hibás rajzok okozták a Genesis vesztét

Úgy tűnik sikerült kideríteni, mi okozta a Genesis kapszula szeptemberi lezuhanását. A vizsgálatot végzők szerint több fontos kapcsolót instrukciós hibák miatt fordítva építettek be.

A hiba az űrszonda tervrajzából eredeztethető, amit a Lockheed Martin készített 2001-ben. Ezen jól látható, hogy egyes hengeres szelepzárakat, melyeket a befogadó bolygó gravitációjának észlelésére és az ejtőernyő kioldására terveztek, rosszul szereték be. Négy ilyen kapcsoló volt, kettő tartalékként szolgált arra az esetre, ha az első kettő felmondaná a szolgálatot, azonban ezek sem értek semmit, mivel mind a négyet helytelenül szerelték be. Ennek az eredménye volt, hogy az ejtőernyő nem nyílt ki és a kapszula becsapódott a célterületként kijelölt utahi sivatag talajába.


Érdekes módon a NASA által elvégzett kötelező felülvizsgálat során sem bukott ki a probléma. "Nagyon könnyű összecserélni ezeket" - összegzett Michael Ryschkewitsch, a marylandi Goddard Űrrepülő Központban felállított NASA vizsgálóbizottság elnöke. A vizsgálatot végzőknek át kellett világítaniuk a lezuhant gépet, hogy megállapíthassák: gyártáskor a kapcsolókat fordítva szerelték be.

A hasonló alapokon nyugvó Stardust minta-visszajuttató expedíció esetében, ami 2006-ban fogja megkísérelni ugyanazt a mutatványt, mint a szerencsétlenül járt Genesis, a tervrajzok szerint már jól rakták be a kritikus eszközöket. A vizsgálat még nem zárult le, így elképzelhető, hogy egyéb hiányosságok is napvilágot láthatnak. Az esélyesek között szerepel egy, a küldetés kezdeti napjaiban túlhevülő akkumulátor, ami a baleset korábbi elsőszámú gyanúsítottjaként még további vizsgálódás tárgya lesz. "Az akkut is alaposan vizsgálatnak vetjük alá" - tette hozzá Ryschkewitsch.


A Genesis a Naprendszer kialakulásáról szolgáltatott volna utalásokat a napszélből gyűjtött mintáival. A kapszula annyira törékeny volt, hogy a NASA még a vízre szállást sem akarta megkockáztatni, ezért a helikopteres befogás mellett döntöttek. Mint kiderült, nem volt jó választás, mivel így menthetetlenül darabokra tört a tárolóegység.


A tudósok optimisták a minták megmentésével kapcsolatban. "Nem az adat megléte, hanem annak pontossága a kérdés" - mondta Don Burnett, a Genesis vezető tudósa, a Caltech geokémikusa, aki teljesen ki akarta szűrni a szennyeződés esélyét. A lezuhanással bekövetkezett szennyeződés mellett a mintát használhatónak minősítette Burnett, bár a felületeket meg kell tisztítani. Ez elvileg lehetséges, de hogy a gyakorlat milyen eredményt hoz, az még nem ismert. A mintákat a houstoni Johnson Űrközpontban vizsgálják, ami hónapokig elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Raszkolnyikov #21
  Az más dolog, de ide az ő nevét írták és én ezt hatalmas iagazságtalanságnak tartom!
 • Tetsuo #20
  Sok zseni van a NASAnál ez tény, de Ltudom képzelni hogy néha nagy a fejetlenség..
  3évig autógyárban dolgoztam ahol egyetlen egy konstrukciós hibát sem vétettem pedig nagy hajtás volt elhiheted és ha vétettem volna egyszerűen kib**tak volna de a hibás termék akkor sem jutott volna ki a gyárból mert olyan a minőségellenőrzés.
  Viszont számtalan (szabályokat átlépő) vezetői döntés hatására rengeteg hibás motor ment ki külföldre (több sorozat) volt amit abból be is építettek.. viszont ha nincsenek gátlástalan karrierista vezetők akkor nem történik ilyesmi.
  Ebben az esetben is gondolom, kényelmi időnyerő v egyéb szempontokból simán átléptek a szabályokon ami a projekt folyamatának szerves része lett volna. S gondolom h itt sem (csak) az a hibás aki összeszerelte hanem aki azt mondta: "mehet".
 • Raszkolnyikov #19
  Te hülye vagy? Szerinted aki elrontotta ezt a dolgot az meddíg tanullt, szenvedett és tűrt, hogy eljusson odáig, hogy egy ilyen tervet rábízhassanak?! Egész életében ezért élhetett, mert elhiheted, hogy nem egy szakmunkásról van szó, hanem egy tehetséges, zseni fasziról!

  Most bazze ide írják a nevét és rá lessz kenve, hogy miatta nem tudja 6 milliárd ember, hogy hogyan is alakullt ki a naprendszer!

  Hát azért ilyenkor szívből kívánom neked, hogy te is bassz el egy ilyen fontosságú dolgot! Szerinted direkt rontotta el?! Fogadok, hogy azt sem tudod, hogy kell ilyen rajzot készíteni és hogy milyen nehéz is az!
 • Güzüke #18
  Ja, meg naponta mennyien basznak el valamit, és azért élünk ilyen szarul ahogy...igen, emberi tényező.
 • Tetsuo #17
  Ez akkor is Lbszott nagy hiba, amit a világ legjobb szakemberei okoztak & ami átcsúszott a világ legjobb minőségellenőrzésén. S gondolom még ejnyebejnyét sem kaptak sem a tervezők sem a vezetők akik szerepe elvileg a felelőségválalás..
 • SirBubu #16
  ehhez hasonlóan kapitális volt az a hiba is, amikor valameik angolszász(amerikai?)-európai koprodukciós müholdnál elfeledkeztek a 2 mértékrendszer közötti különbségröl, szegény mühold meg beleállt a Marsba (vagy hova)
 • Esrohnoil #15
  Jah, egyébként havert is kiküldték brazíliába múlt hónapban h. csináljon meg vmi gyártósori gépet, mert az ottaniak annyira nem értettek hozá, h. elrontották. A poén az, h. mikor haver megcsinálta kb. 3 óra alatt a gépet, próbaként egy órát dolgozott rajta, mire akik rajta dolgoznak, megkérdezték hogy csinált meg ennyit a gépen, mikor ők 4 óra alatt 3-an nem csinálnak ennyit. Igaz, a hozzáállásuk is olyan volt... nem is érdekelte őket különösebben hogy működik a dolog.
 • Esrohnoil #14
  Akkor legalább 2-t jól szereltek volna be, és 2-t rosszul. Ha engem kérdzel...
 • Dömper Ármánd #13
  Szomorú vagyok. Még egy ember, akinek bizonyíthatóan kimosta Hollywood az agyát.
 • Borg #12
  Rendkívül egyszerűen, hidd el.

  Én már több mint 4 éve dolgozok a szakmában, és tapasztalatból mondom, nem nehéz ilyen elbaszásokat generálni :) Nade komolyan. Ilyen léptékű terveknél óhatatlanul is bejön az emberi tényező, tehát a hiba. Erre hivatottak a rajz ellenőrök, vagyis a felettesek. Csak éppen a felettesek általában tized annyit nem értenek a tervezéshez, mint az, aki valójában CAD-ben tervez.

  Én pl elkészítek egy 30-40 rajzból álló dokumentációt vmilyen szerkezethez, abban 100%, hogy lesz hiba valahol. Kisebb, vagy nagyobb, ahogy esik. Emiatt én is vagyok a felelős, meg nem is. A főnököm dolga ugyanis, hogy a munkámat ellenőrizze, és aláírásával, engedélyével lássa el a dokumentációt mielőtt az kikerül a fejlesztési osztályról, ha azt jónak tartja.
  De ha a főnök segg hülye a témához, akkor nem fogja észrevenni benne az én hibáimat sem. Lehet persze jó vezető valaki, annak ellenére, hogy nem ért a szakmához. Csak akkor ilyen dolgok jönnek elő.

  Ez különösen igaz azokra a helyzetekre, ahol valamit úgy kell tervezni, hogy közben szorít az idő, basztat a főnök, nincsenek meg a körülmények stb. Tehát a legtöbb esetre :)

  Egyszerűen ez van. Az emberi hibát nem lehet kiküszöbölni. Ezért kell mindenhol többlépcsős ellenőrzéseket alkalmazni. Több szem többet lát. Hát ezt most nem vették észre. Ennyi. Elég elképzelhetetlennek tűnik egy ekkora léptékű projektnél...

  Btw, a leges legyegyszerűbb mindig a fejlesztésre hárítani a hibákat. A legegyszerűbb példa erre pl, hogy azt is a fejlesztőnek kell eldöntenie általában, hogy milyen dokumentáció, leírás, technológia szükséges a kitalált cucc legyártásához, szereléséhez. Ez pedig sosem lehet elég szájbarágós. Mindennapos probléma pl, hogy az öreg szaki szerelők egyszerűen nem tudnak modern, szabványos rajzot olvasni. Ettől a rajz tökéletes, de persze a szaki egyből a fejlesztésre keni, hogy azt dolgot, amit elbaszott, neki nem egyértelműen (szájbarágósan) irták elő.