Hunter

Feltalálták a fényantennát

Tudósok egy olyan antenna feltalálását jelentették be, ami nagyjából ugyanazon elv alapján működik, mint a rádióantennák, melyek a rádióhullámokat fogják, csupán annyi a különbség, hogy az ő eszközük a látható fénnyel teszi ugyanezt.

A Boston College kutatóinak szeptember 27-én megjelenő publikációja szerint a parányi szén nanocsöveket használó eszköz - amint fejlesztése a megfelelő stádiumba érkezik - egy optikai televízió, vagy a napenergia elektromossággá való alakítására alkalmas szerkezet alapjául is szolgálhat.

A rádió- és televíziójeleket a sugárzás hullámhosszának megfelelő méretű antennával fogják, ami gyakran igen nagy, ezért van szükség a magas antennákra. A vevőben a hullám az elektronokat jelentéssel bíró árammá gerjeszti, amit felerősítenek és behangolnak a kép és a hang szállítására. A fényt azonban fotonok, parányi, a hullámok és részecskék tulajdonságaival felruházott csomagok szállítják. Láthatóak, mivel a szem sejtjei képesek észlelni, de eddig még senkinek sem sikerült olyan eszközt alkotni, ami elég kicsi ahhoz, hogy antennaként szolgáljon.


A mikronnál kisebb szén nanocsövek a fényhullámok érzékelésére szolgálhatnak

Yang Wang és munkatársai ezért szén nanocsöveket, azaz szénatomokból épített mikroszkopikus szerkezeteket alkalmaztak. A csövek elrendezése véletlenszerű. A fény miniatűr elektromos feszültséget gerjeszt.

A láthatófény-antenna egy optikai szálon elküldött lézersugár segítségével vehet egymásra helyezett televíziójeleket, magyarázták a kutatók, hozzátéve, a technika azon felül, hogy fokozhatja a televíziójelek hatékonyságát és minőségét, alkalmazható lehet egy hatékony napenergia eszköz alapjaként is, ami a beérkező fényt egy kondenzátorban eltárolható elektromos töltéssé alakítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #57
    Akkor mostmár vágom:
    az optocsatoló mostmár nanocsövekből készül...
    Mértnem ezt mondták...
    Vagy nem még mindig nem értem én se??
  • dez #56
    Soha nem késő tovább próbálkozni a megértéssel, nem mindíg sikerül elsőre... :)
  • SniperWolf #55
    Valamenyit tudok is ugyanis másodéves vegyész ként csak kell vágni a fizikát is... Bár ez már nekem egy kicsit túl elektró... De egy biztos,ez nem igazán használható másra,mint a közönséges antennákat... Ahogy én felfogtam az írottakat...
  • dez #54
    Természetesen mindenki kérdezhet bármit, csak azért kérdezem, mert juszt is ellent akarsz mondani, úgy, hogy nem ismered a témát.
  • dez #53
    Te tudsz is valamit, vagy csak össze-vissza kérdezősködsz? Nem, semmi köze az optikai szálnak a nanocsövekhez. Az optikai szál vezeti a fényt (lézerfényt, mint a nyilatkozatban is elhangzott), a nanocső nem vezeti, hanem átalakítja elektromos jellé.
  • SniperWolf #52
    Az optikai szállal nem véletlenül a nano csövekre utalnak,amik küldik a jelet?
  • dez #51
    SniperWolf találgat, mi arról beszéltünk, mennyire lehet ez hasznos, stb.
  • dez #50
    Ha kicsit gondolkodnál is, már annyiból is rájönnél, hogy tévedsz, de tessék:

    "A láthatófény-antenna egy optikai szálon elküldött lézersugár segítségével vehet egymásra helyezett televíziójeleket, magyarázták a kutatók"
  • RoD #49
    Miután nem mi csináltuk, így nekünk csak ez maradt.
  • HUmanEmber41st #48
    azért tö kjó itt találgatjátok, hogy most mi is ez ???