Hunter

Zajosak a mágneses lebegtetésű vonatok

A mágneses levitációval suhanó nagy sebességű vonatok úgy tűnnek, mintha kecsesek és csendesek lennének, azonban egy új tanulmány szerint korántsem ilyen pozitív a valóság.

A mágnesesen lebegtetett (maglev) vonatok nagyobb zajszennyezést okoznak, mint napjaink intercity szerelvényei, állítja Joos Vos, a holland TNO Emberi Tényezők kutatóintézet munkatársa. Vos számos embernek lejátszotta a maglev és a hagyományos vonatokról készült felvételt, ami azt a zajszintet igyekezett utánozni, ami egy a vasútvonalhoz közel eső házban lenne tapasztalható. A kísérletben résztvevők többsége a maglev hangját zavaróbbnak tartotta a hagyományos intercity vonatokénál.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A maglev vonatot erős mágneses mezők tartják pár centivel pályája felett, a meghajtást a pálya és a vonat között kialakuló mágneses erők biztosítják. A lebegésnek köszönhetően csökkentett súrlódás a jelenlegi intercity vonatok sebességének kétszeresét teszik lehetővé a maglevek számára, bár az intercity megnevezésen esetében inkább a francia vagy japán változatra kell gondolni, mintsem a magyar megfelelőjükre. A mágneses vonatok prototípusait már tesztelték Japánban, Németországban és Kínában. Az első kereskedelmi vonal, amit egy német cég, a Transpid épített meg, Shanghai és a Pudong repülőtér között tavaly óta működik, a csúcssebessége óránkénti 500 kilométer volt.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A maglev vonatok jövője azonban nagyban függ környezeti hatásaiktól. A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a maglev és az intercity vonatok egyforma hangosak, azonban a hangszennyezés nem csupán a hang erősségén, de a minőségén is múlik. "Nagy sebességeken a maglev hangja egy repülőgépére hasonlít" - állítja Vos. Vos alanyai szerint a maglev és a közút zaja egyformán kellemetlen, mindemellett mindkettőt rosszabbnak ítélték az intercity vonatokénál. Sokan úgy vélekedtek, hogy a maglev hangja ijesztő, amit fokoz az a visító hang, amit a mágneses szerelvények alkalmanként produkálnak.

Vos szerint a probléma egyik része egyszerűen a zaj szokatlansága, hiszen a hagyományos vonatok zaját már régóta ismerik. Ahogy az emberek hozzászoknak, valószínűleg kevésbé tartják majd kellemetlennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yetike #90
    Ennek amúgy mekkora a teherbírása ?
  • Tetsuo #89
    :)
  • Tetsuo #88
    thx instruktor!
  • knwd #87
    Amugy nem rezonál valami? Nem az a baj?

    No én nemtom, de ha siklik akkor nem lehet tul nagy hangja... Visítani az persze visíthat, de a többi is azt teszi...
  • knwd #86
    Ha lenne szárnya, ezt is repülőnek hívnánk.

    Ha egy repülőnek levágnánk a a szárnyát, akkor azt is maglevnek hívnánk.

    Legalábbis eléggé hasonlóan néznek ki..

    Nagyon dizájnos :)
  • [NST]Cifu #85
    Nem igaz.
    A repülőgépek azért qrva hangosak ilyenkor, mert (legalábbis egy-két tipus kivételével) utánégető használata mellett képesek csak ilyen sebességre, ergo a hajtómű olyan hangos. Ha Mach2-nél kikapcsolja a hajtóművét, és elszáguld melletted, akkor csak a sárkányszerkezet légellenállásából fakadó zajokat hallanád, amik azért nem olyan vészesek...
  • Tetsuo #84
    Úgy tudom h a hangrobbanás utáni hang is qrva hangos, ha hangsebességnél gyorsabb jármű halad el mellettem (s én egy helyben vagyok). Javítsatok ki ha tévedtem.
  • Benedekco #82
    höhö! :DD
  • Benedekco #81
    aszt gyün 1 kisseb rengés és ...
    hehe

    a hangrobbanáshoz meg annyit hogy ki lehet számítani hogy a pálya melyik szakaszán éri e la hangsebességet és oda raknak 1 alagutat amit le lehet zárni azt csá....
  • cifuatwork #79
    Semmi baj - megoldjuk: függőlegesen fogjuk építeni, és a holdba lesz a végállomás :)))