Gyurkity Péter

Nagyon régi törpegalaxisra bukkantak

Ez a további megfigyelésekkel jobb betekintést nyújthat az Univerzum korai időszakába.

A csillagászok folyamatosan kutatnak az égbolton az újabb és újabb exobolygók és galaxisok után, hogy jobban megismerjék az Univerzum összetételét és annak történetét. Korábban arról írtunk, hogy egy törpegalaxis ütközött a Tejútrendszerbe, most pedig egy nagyon régi példány beazonosításáról érkezett hír.

Szakemberek egy nemzetközi csoportja először a Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) 4 méteres teleszkópjával figyelte meg az Androméda-galaxis környékét, ahol a NOIRLab Community Science and Data Center (CSDC) részletes elemzése segítségével egy nagyon halovány törpegalaxisra bukkantak. Ezt később a Hawaii-szigeteken található, már 8,1 méteres Gemini North-teleszkóppal is megvizsgálták, kihasználva a nyilvános hozzáférés lehetőségét, így megállapították, hogy a Pegasus V névre keresztelt példány nagyon kevés nehezebb elemet tartalmaz, vagyis annak kora igencsak magas, tehát az Univerzum korai időszakának egyik maradványáról van szó. A jövőben elvégzendő további vizsgálatokkal így jobb betekintést kaphatunk a régmúltba, ami mindenképpen izgalmas lehetőség a csillagászok számára.


A hivatalos közleményben a fenti részletek mellett kiemelik, hogy nagyon fontos előrelépés az ilyen halovány törpegalaxis sikeres beazonosítása, ez ugyanis eddig nem túl gyakran történt meg, különösen nem egy olyan projekt és eljárás részeként, amelyet eredetileg nem kifejezetten erre találtak ki. A halovány példányok megtalálása amúgy is rendkívül nehéz feladatot jelent, hiszen ezek nem tartalmaznak olyan fényesebb csillagokat, amelyeket a szakemberek általában felhasználnak a pontos regisztrációra. A Pegasus V jó eséllyel az első galaxisok fosszíliája, ami a későbbiekben nagyon jól jöhet majd.

Az ezen időszakból megmaradt objektumokat a jövőben a James Webb-űrteleszkóp segítségével figyelhetjük meg jóval részletesebben, ez utóbbi ugyanis már gyakorlatilag készen áll a tudományos munka megkezdésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kelta #6
  Mindig elfelejtik sokan hogy a réges régi múltat látjuk..ami akkor volt
 • Amergin #5
  Ha a vöröseltolódását méltóztattak volna megadni, akkor nem lenne félreérthető a dolog!
 • Irasidus #4
  Sehol nem írják, hogy "öreg". A galaxis fiatal, viszont időben tőlünk távol van, ezért régi. Nehéz nyelv a magyar. Tudom.
 • Sequoyah #3
  Nem oreg, hanem regi. Az oreg rossz szo. A mi szemunkben regi, mert kozel 14 milliard evvel ezelott volt, de maga a kep amit latunk egy fiatal objektumot abrazol. Kb mint amikor talalsz egy 100 eves fotot a ded-nagyapadrol babakent.

  Az univerzum kezdetben csak hidrogen es helium volt. A csillagok elete es halala soran keletkeznek a nehezebb elemek. Szoval ahogy haladunk elore az idoben (tavolodva az osrobbanastol, es kozeledve a jelenkorhoz), ugy egyre tobb nehez elemet tartalmaznak. Ha latsz egy galaxist nagyon messze, ami csak hidrogent es heliumot tartalmaz, akkor jo esellyel az univerzum egy nagyon korai szakaszat latjuk.
 • tom_pika #2
  Ha kevés SN robbanás volt benne illetve a keletkezése előtt, akkor ez egy univerzum korai szakaszában megfigyelhető galaxis, tehát öreg.
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2022.07.11. 12:46:16
 • Astrojan #1
  Ha nagyon kevés nehezebb elemet tartalmaz, akkor miért öreg a galaxis?

  Nekem ez azt jelenti, hogy kevesebb SN robbanás volt benne, ezért inkább fiatalabb lehetne, tudja valaki miért öreg?