Gyurkity Péter

Összefüggés van a viharok és a szeizmikus aktivitás között

A nagyobb viharok ugyanis rengéseket okoznak a tengerfenéken.

Kutatók jó ideje vizsgálják a nagyobb viharok és hurrikánok pontos hatásait, ez ugyanis a klímaváltozás, valamint a jövőben ránk leselkedő veszélyek szempontjából is érdekes témának számít. Egy most közzétett kutatás szerint a nagyobb példányok valóban rengéseket váltanak ki a tengerfenéken, ez azonban a szakemberek szerint közvetlen módon nem veszélyes.

A Florida Egyetem oldalán jelent meg az érdekes munka, amelynek készítői arra világítanak rá, hogy az általuk használt műszerek mérései alapján valóban összefüggés van a komolyabb viharok és hurrikánok, valamint a kisebb földrengések között. A jelenséget ők a „viharrengés” névre keresztelték, itt azonban rögtön érdemes megjegyezni, hogy nem új fejleményről van szó, mindössze a kutatás (és a megvizsgált periódus) tekinthető frissnek. A csapat tagjai az amerikai USArray hálózatába tartozó szeizmográfok adatai alapján vette részletesen szemügyre a 2009 szeptembere és 2019 februárja közötti időszakot, itt pedig mind a keleti és nyugati parton, valamint a Mexikói-öbölben számba vették a regisztrált példányokat.

A nagyobb viharok és hurrikánok komoly mértékű energiát visznek át az óceánba, amely ott a méretes hullámok formájában jelenik meg. Ezen hullámok interakcióba lépnek a talajjal és a tengerfenékkel, esetenként pedig akár 3,5-ös erősségű rengéseket váltanak ki, amely az említett szeizmográfokon is azonnal megjelenik. Kiemelték, hogy Mexikó partjai mentén, valamint a keleti parton, Georgia és New Jersey között nem látható ez a jelenség, vagyis többek között a Sandy-hurrikán sem váltott ki ilyen rengést, viszont más részeken, így például némileg északabbra, Új-Anglia és Kanada partjainál, de még Florida közvetlen közelében is számos példányt mutattak ki.

A szakértők rögtön hozzátették ehhez, hogy a jelenség ránk (legalábbis közvetlen módon) nem veszélyes, hiszen általában nem szoktunk a viharok alatt a tengerfenéken sétálgatni, az eredmény így egyelőre pusztán érdekességnek tekinthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    És be is kommentelendő! :D
    Van még a: Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön, valamint az Afrikában meg éheznek állandósult szókapcsolat is.
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.11.03. 12:54:28
  • ostoros #5
    Ezek szerint a viharok miatt kisebbek a földrengések. Ha egy adott veszélyeztetett körzetben jó ideje nem volt vihar, akkor az a feszültségek felhalmozódását segítheti, már ha komolyan vesszük az összefüggést.
  • VolJin #4
    A minmeghalunk vagy az űrmeghodiccsa egyike a rovat szinte minden cikkére bekommentelhető! :-D
  • quatlander #3
  • VolJin #2

    Nem egyértelmű az SG írásában, hogy a hullámok okozzák a rengéseket, vagy a tengerfenékre nehezedő nyomás ingadozása úgymond kipattintja a földkérekben felhalmozott feszültséget, azaz később lett volna rengés, csak a viharok előre hozzák azokat. Gondolom ez utóbbi a magyarázat, mivel nem minden régioban történik ilyen, csak a cikk erre nem tért ki.
  • NEXUS6 #1
    Minmeghalunk!!!! XD