Hunter

Rossz irányba haladnak a Napból feltörő gázok

A várakozással szemben a Nap gázfelhői a megfigyelések alapján visszasüllyednek a Napba. A furcsa viselkedés megvilágíthatja a Nap rejtélyes mágnesességét, mely megvédi a Földet a halálos kozmikus sugaraktól.

Európai csillagászok egy napszonda segítségével már több alkalommal észlelték a rejtélyes kitöréseket. Legtöbbjüket heves naptevékenységek idején sikerült bemérni, jelenlétét napfoltok sokasága jelezte. A visszaáramlás körülbelül 2.7 millió kilométerre kezdődik a napfelszíntől, ez a távolság a csillag átmérőjének kétszerese. Ismeretlen okokból képes az erőteljes napszéllel szemben haladni, mely gázokat és ionokat lövell ki a Napból közel a másodpercenkénti 120 kilométeres sebességhez.

"Megdöbbentem amikor az első filmet láttam ezekről az áramlatokról" - mondta Bernard Fleck, az Európai Űrhivatal tudósa. Ő és kollégái észlelték elsőként ezt a különös jelenséget a Solar and Heliospheric Obsevatory (SOHO), mely az ESA és a NASA közös készítésű műholdja segítségével. "A SOHO által tett felfedezés előtt senki nem feltételezte volna, hogy gázok haladhatnak a Nap irányába."


A tudósok megfigyelések ezrein rostálták át az adatokat minták után kutatva. Bizonyos körülmények között 20 beáramlást találtak naponta a Nap baloldalán, ezt két hét csend követte, majd hasonló számú beáramlás következett, ezúttal a hatalmas égitest jobb oldalán. A jelenség azonban nincs igazán összhangban a napfoltok tevékenységének váltakozásával.

A mágneses vonalak mentén haladva a Napból kitörő anyagok által képzett kiugró hurkok új hurkokba gabalyodhatnak, majd ez az egész összeomolva újra a napfelszín irányába süllyed, melyért a feltételezések szerint a Nap mágneses mezeje a felelős. A magyarázat azonban elég ingatag lábakon áll.

"Az ellenkezőjét látjuk, mint amire számítottunk" - mondta Neil Sheeley, a Haditengerészet Kutató Laboratóriumának naptevékenységekkel foglalkozó tudósa, aki segített a SOHO felvételeiből a gázfelhőkről készített film összeállításában. Sheeley és munkatársai elmélete szerint a beáramlások akkor történnek, amikor a Nap újra feldolgozza mágneses mezejét saját atmoszférájában. A folyamat hatással van a bolygóközi mágneses mezőre, ami a mi bolygónkon túl nyúlik és védelmet nyújt a földi élet számára más csillagok pusztító kozmikus sugárzásával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #13
    1. Vmit félreértettél.
    Ha elolvasod az üzenetemet, amire reagáltál, majd azt, amit reagáltál, ráfogsz jönni.


    2. Figy én ugye a címben a rossz szó alkalmazását kifogásoltam. Így lett volna helyesen: "A tudósok rosszul feltételezték a napkitörések irányát", avagy: "A feltételezettel ellentétes irányba haladnak a Napból feltörő gázok".

  • mad mind #11
    Igen a tudósok tudták rosszul. Miért ez számodra elképzelhetetlen? Pont azt írja: "Az ellenkezőjét látjuk, mint amire számítottunk" - mondta Neil Sheeley, a Haditengerészet Kutató Laboratóriumának naptevékenységekkel foglalkozó tudósa.
    Nem tudom minek személyeskedsz én sem mondtam rád, hogy köcsög vagy.
  • marque #10
    "Nem a Föld a világmindenség központja"

    A miénk [emberek (???)] viszont alighanem igen.
  • marque #9
    Na ne butáskodj. Szóval szerinted nem a tudósok tudták rosszul, hanem bizony a Nap csinálja helytelenül, amit csinál ??

    Mehetnél SG-snek, még hinnél is az álcímszavakban.
  • mad mind #7
    A cím kivételesen helyes, mivel a tudósok azt hitték nem a Nap felé fog haladni a gázfelhő, ennek ellenére arra haladt. Ebből a rossz irány. Nem a Föld a világmindenség központja.
  • marque #6
    "rossz irányba tartanak" -- ismét egy hangzatos, a hír tartalmával, és érzéseinkkel ellentétes címszó.. Teljesen világos a trend: minden hírnek pontosan az ellenkező címszavat hazudni a főlapon. Laza ez a hazudozás. [pestiesen szólva, természetesen.]
  • I.C.ram #5
    meg nemhogy par ezer hanem millard evig nem fog semmit csinalni szerintem a fol vesztet nem a nap fogja okozni hanem valami kurva nagy szar belenk jon :)) vagy megtamadnak minket az ufok :))
  • Dömper Ármánd #2
    Hát szerintem ha pár millió év alatt nem csinált semmi nagy bajt a nap, akkor a valószínűségszámítás azt mondja, hogy az elkövetkező néhány ezer évben sem nagy valószínűséggel fog :)
  • Lacc #1
    Azt hittem szívgörcsöt kapok mikor elolvastam hogy rossz irányba tartanak!