Gyurkity Péter

A fertőtlenítőkhöz is alkalmazkodik egy baktérium

A cukorban gazdag étrend miatt pedig két eltérő faj jelenik meg.

Érdekes tanulmány látott napvilágot a napokban, amelyben egy kellemetlen, többnyire hasmenést okozó baktérium lassú evolúciójára, ennek két eltérő fajára koncentrálnak. A jelek szerint a nem túl egészséges nyugati étrend hozzájárult az eredeti faj szétválásához, itt pedig sokszor a fertőtlenítők elterjedése és azok alkalmazása sem segít.

A részletes anyagban arról írnak, hogy a szóban forgó baktérium, amely a Clostridium difficile nevet kapta meg, egyre több helyen okoz gondokat, itt pedig a kórházak sem számítanak kivételnek – mi több, az egyik válfaj éppen ilyen helyszíneken terjed, mivel a kórokozó a különböző fertőtlenítőkhöz is alkalmazkodni tudott. A legtöbb esetben persze elsősorban olyan felületeken marad meg és terjed tovább a baktérium, amelyeket nem mosott kézzel érintünk meg, mivel a C. difficile az ürüléken keresztül terjed, és bár az egészséges bélflóra megfelelő módon veszi fel a küzdelmet a baktérium ellen, az antibiotikumokat szedő személyek esetében ez nem áll rendelkezésre, vagyis a tettes gyorsan elterjedhet és kifejtheti elsődleges hatását.

A kutatók emberek és bizonyos állatok (lovak, kutyák, egerek, stb.) bevonásával folytattak eltérő kísérleteket, amelyek eredménye arra utal, hogy az eredeti baktérium nagyjából 76 ezer éve tartó lassú evolúciója új utakon jár. Itt az összesen 906 különböző típus vizsgálata révén kimutatták, hogy a 2 fő válfaj DNS-e között 94-95 százalékos azonosság található meg, és mivel hagyományosan 95 százaléknál húzzák meg az azonos faj kritériumát, ez arra utal, hogy a baktérium ennek határán billeg. A fő szerepet ebben a cukorban gazdag nyugati étrend játszhatja, ehhez ugyanis a kórokozó alkalmazkodni tudott (ezt a kísérletek során egerek eltérő étrendje révén igazolták) míg a spórák egy része bizonyos fertőtlenítő szerekkel szemben is ellenállóvá vált, vagyis a kórházak esetében sok múlik azon, hogy pontosan milyen szereket használnak erre a célra.

Az eredményekből jól látszik, hogy az általunk bevetett módszerek nem jelentenek végleges megoldást, itt mindkét félnek alkalmazkodnia kell a további fejleményekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #6
  Szerintem a cikk pontatlan, a hipó ellen semmi sem véd, minél töményebb, minél tovább van az adott felületen annál halálosabb.

  A probléma itt a speciális KÉZFERTŐTLENÍTŐ gélekkel van, amik ugye nem tartalmazhatnak hidrogén peroxidot hiszen az roncsolná a bőrt ezért kevésbé hatékony megoldással dolgozik.
 • Ragnaar #5
  Akkor nem véletlenül mondják, hogy kórházba csak akkor, ha muszáj..
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2019.08.28. 09:20:03
 • Ender Wiggin #4
  A fenti cikk nem részletezi, hogy melyik lenne a "common disinfectant", ami nem hatékony. Esetleg a tescós, amire ráírják, hogy 99,9% ellen véd... Ami spóraölő képességű azt biztosan nem éli túl a C. difficile sem. a retrovirusos ötlet remek, emberben működhet, de egyelőre nem sok előrehaladás van a terápiás felhasználásban.
  nIght, megnyugodhatsz, nem valószínű, hogy a peroxidot túléli (ha elég nagy a koncentráció).
  Az antibiotikot szedőknek már régóta ismert tény, hogy joghurt meg hasonlók visszaállítják a flórát már a gyógyszer szedés közben is, megelőzve a hasmenést...
  Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2019.08.27. 18:52:29
 • nlght #3
  laikus vagyok azért, de remélem igazad van, elég ijjesztő ha pl. vmi túléli a hidrogénperoxidot és a hagyományos fertőtlenítőket
 • kvp #2
  Azert ezek nem tul bonyolult elolenyek, egy celzott szintetikus retrovirus nagyon gyorsan es nagyon szelektiven ki tudna irtani oket.
 • nlght #1
  Ez csak az egyik, itt egy szuper candida gomba, 2015-ben fedezték fel, már 15+ országban terjed, kiirthatatlan, 50%-os halálozás.
  https://444.hu/2019/04/09/gyilkos-szupergomba-terjed-a-vilag-korhazaiban