Berta Sándor

Életet menthet a pontosabb gyógyszer­adagolás

Az Európai Unió a Bécsi Műszaki Egyetem részvételével egy olyan kutatási programot finanszíroz, amelyben a gyógyszereket pontosan a megfelelő időben, pontosan a megfelelő helyen kell felszabadítani a szervezetben. Teljesen új szintre kerülhetnek az eddigi eljárások.

A gyógyszerek lenyelése vagy a véráramba történő befecskendezése valójában egy nem specifikus módszer: a hatóanyag ugyanis ilyen módon az egész szervezetben eloszlik, holott valójában csak az a feladata, hogy egy bizonyos időpontban, egy nagyon meghatározott helyen aktivizálódjon. A jövőben sokkal pontosabban lehetne felhasználni a gyógyszerhatóanyagokat - ez különösen a rákterápiában jelentene nagy előnyt. E cél elérése érdekében indult most el a bioSWITCH nevű projekt, amelynek keretében több egyetem fogott össze. A programban a Linköping Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Grazi Orvosi Egyetem, valamint három biotechnológiai vállalat - a holland Suprapolix és Tagworks Pharmaceuticals, valamint a svéd OBOE IPR vesznek részt. A projektben a vezető szerepet a Linköping Egyetem tölti be. Az Európai Innovációs Tanács (EIC) Pathfinder Open 2022 pályázatának részeként a program összesen 4 millió euró támogatást kapott.

A bioSWITCH célja, hogy egyesítse a nagyon különböző technológiai és tudományos területeket. Kutatások folynak többek között olyan apró szivattyúkkal kapcsolatban, amelyek segítségével célzottan lehet anyagokat szállítani és felszabadítani, de ugyanakkor a szakemberek kémiai építőelemekkel és úgynevezett "kattintásos kémiai módszerekkel" is foglalkoznak, amelyekkel a moduláris elv alapján össze lehet állítani a kívánt anyagokat. "Ez lehetővé tenné, hogy egy gyógyszer nagyon specifikus térbeli és időbeli koncentrációs profilokat hozzunk létre a szervezetben" - mondta Hannes Mikula professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem Alkalmazott Szintézis Kémiai Intézetének munkatársa.

A kutató meggyőződése, hogy a térbeli és időbeli ellenőrzés kombinációja úgymond a negyedik dimenzióba helyezi a gyógyszeradagolást. "Ez egy nagy innovatív ugrás lehet, különösen a rákterápiában, reméljük, hogy nagy sikereket érhetünk el vele" - hangsúlyozta a tudós. A projekt célja az első szakaszban a tervezett koncepció tudományos alapjainak megteremtése, de a vezető ipari partnerek is a kezdetektől fogva részt vesznek a programban, hogy az ötletek a lehető leggyorsabban alkalmazhatók és megvalósíthatók legyenek a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!