Műhold­hálózatot épít a Hold körül Európa

Ahhoz, hogy égi kisérőnkön zajló küldetések a jövőben sikeresebbek legyenek, pontos helyzetmeghatározásra van szükség.

A Földön a geolokáció nagyszerűen működik. A GPS-rendszert azonban a Földön való használatra tervezték, ezért a Holdon nem használható simán lemásolva, ugyanolyan műholdakat telepítve. Az Európai Űrügynökség (ESA) egy sor műhold Hold körüli pályára állítását tervezi, de teljesen más konfigurációban.

A Holdfény-kezdeményezés két különböző célt kíván szolgálni. Egyrészt biztosítani kell a pontos földrajzi helymeghatározást a Hold holdfelszínén, másrészt nagy sebességű adatátvitelt kell biztosítani a Földre. A szolgáltatás csak a Hold déli pólusát fogja kiszolgálni. Ennek egyszerű oka van: a Holdon való állandó emberi tartózkodásra vonatkozó legtöbb terv a Déli-sarkon valósul meg. A terület nagy részén szinte mindig világos van, míg a másik póluson néha kéthetes teljes sötétség uralkodik. Ezenkívül ott van jeges felület, amely valamikor vízforrásként szolgálhat.

Az ESA számára az egyetlen helyszín azért előnyös, mert így a Holdfény-kezdeményezés kevesebb műholdra támaszkodik, mintha a Hold felszínének minden pontját le kellene fednie. Az űrügynökség becslései alapján mindössze három-négy műholdra lesz szükség, amelyek nagyon excentrikus pályán, a Déli-sarkra összpontosítva keringenek. A műholdak három földi állomással lesznek összekapcsolva a Földön. A Hold felszínén működő járművek szintén képesek lesznek a hálózatot használni a többi járművel vagy bázisállomással való kommunikációra.


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a teljes projektet a közeljövőben mikor valósítják meg, mivel "a (Holdfény) műholdak számát, méretét és kialakítását jelenleg határozzák meg". Az ESA a szolgáltatás érdekében számos kereskedelmi partnerrel fog együttműködni. A Universe Today azt írta, ha elegendő érdeklődés mutatkozik a holdi bázis iránt, akkor a Holdfény-kezdeményezést végül privatizálhatják és az űrbéli terjeszkedés kereskedelmi infrastruktúrájának a részévé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ez a muholdhalozat otlet meg itt a Fold korul sem akar osszejonni az EU-nak (lasd: gallileo), erre inkabb a Hold korul probalkoznanak vele...
  • Frekvency #1
    akkor már legyen holdrajz..