• NEXUS6
    #4
    Hát ja. Célok mindíg voltak. Csak az ESA-nak milyen Hold projektjei is vannak, amelyek egy ilyen infrastruktúra megépítését követelnék?

    Nézzük általánosan: Az amcsik úgy tűnik Muskot befékezték, nem tudom hány hónapja semmi hír, hogy az óriásrakétája megkapná az egedélyt végre az első nagyobb repüléséhez. Kisebb űrszállítás profilú cégek még a nagy tömegű hasznos teher LEO elérése is ritkaság, nemhogy a Hold. Ergo a magán űripari/szolgáltató cégek viszont csak a nagyobb kezdeményezések farvizén tudnak a Holdra jutni. Ezek közül a NASA haladgat, de lásd előbb Musk befékezve, az ESA ... hagyjuk. Pláne hogy megszakított minden kapcsolatot Mordorral (érdekes, hogy eközben az amcsik az AtlasV elsőfokozat hajtóműveit továbbra is a russzkiktól veszik. Ennyit az embargókról).
    Orosz-Kínai holdállomás, hmm érdekes kérdés. Fe az biztos, hogy nem fogják az ESA rendszerét használni, ha képesek lesznek egyáltalán a paper-ware gyártáson végre túl lépni!

    Szal úgy érzem, hogy ez egy olyan ötletelés, amikor kitalálják a magyarok is, hogy a világpiac nagy szereplői mellé, milyen fontos niche képességeket fejlesszünk, hogy anélkül, hogy hasonló erőfeszítést tennénk még is fontossá, megkerülhetetlenné válljunk. Csak épp a víz sokszor nem akar a hegynek fölfelé folyni, pedig mi olyan szép kis vízimamalmot építenénk oda. XD