Gyurkity Péter

A keveredés miatt tűntek el a neandervölgyiek

Ezt sugallja egy friss tanulmány, amely azonban számos kérdőjelet tartalmaz.

A neandervölgyi ember történetéről és kihalásának okairól az elmúlt években számos eltérő anyagot és javaslatot olvashattunk, legutóbb arról írtunk, hogy az elsődleges okok között a génmutáció is szerepelt. Most egy újabb változat látott napvilágot, amelyben már egyenesen a keveredést teszik felelőssé.

A csapat által most kiadott hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a faji háború, az etnikai konfliktusok helyett a szex eredményezhette a kihalást, bár a történet ennél jóval komplexebb. A neandervölgyiek csoportja és a homo sapiens nagyjából 400 ezer éven keresztül élt elkülönülve egymástól, amint azonban (nagyjából 60 ezer évvel ezelőtt) megindult ez utóbbiak vándorlása, a két közösség viszonylag gyorsan találkozott egymással. A kutatók szerint a keveredés vezethetett el előbbi csoport eltűnéséhez, bár az együttlétek jellegével és azok kimenetelével kapcsolatban még mindig számos kérdőjelet sorolnak fel az anyagban.

Már a kommunikáció terén jelentős akadályokat kellett leküzdni, a hosszú ideig tartó önálló fejlődés alatt ugyanis komoly eltérések alakulhattak ki. Azt is tudjuk, hogy a 40-60 ezer évvel ezelőtti neandervölgyi mintákban még nincs jele a homo sapiens által átörökített DNS-nek, a mitokondriális DNS ezt követő teljes hiánya pedig arra utal, hogy kizárólag a neandervölgyi férfiak és a homo sapiens nők keveredhettek egymással, bár az eredményeket nyilván nem ismerjük. A részletesebb adatokhoz minél több neandervölgyi genom szekvenálására lesz szükség, csak ezáltal bővülhet majd tudásunk.

A további eredményekkel egyben a fenti állítást is visszaigazolhatnánk, ez azonban még a kutatókra vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #5
  Az, hogy milyen genetikai jelleg domináns (genetikai értelemben), és mi nem, azt nem az határozza meg, hogy melyiktől lesz erősebb az egyed (vagy melyik variáns előnyösebb a másikkal szemben). Ezek elsősorban molekuláris biológiai kérdések, hogy a variáns milyen génterméket hoz létre, ez hogyan befolyásolja az adott funkció működését stb-stb.
  Persze olyan szempontból teljesen jogos a felvetés, hogy ha a H. sapiens sapiens gének bénább tulajdonságokat hordoztak, akkor azt kiszorítja a Neandervölgyi variáns, viszont valószínűleg belekerült(ek) a populációba olyan génvariáns(ok) is, ami sokkal nagyobb előnyt jelentett, mint a fizikai erő. Pl. a legegyszerűbb példa, hogy ezek a keverék egyedek okosabbak voltak, mint a "tiszta" Neanervölgyi egyedek, és attól, hogy okosabbak voltak, sikeresebbek lettek azoknál, akik erősebbek. Elvégre eleve ezt jelenti embernek lenni, hogy az erő, fogak, karmok helyett az észt kell használni, mert az embernek csak az van. Pl. az erőt ki lehet váltani jobb eszközökkel. És azt tudjuk, hogy a Homo sapiens sapiens nagyságrendekkel kreatívabb, innovatívabb lehetett, mint a Neandervölgyi ember.

  Bár nem olvastam el ezzel kapcsolatban a cikket még, de gondolom, itt olyasvalamit kell elképzelni, hogy a Homo sapiens sapiens nők által idegen génkészlet áramlása történt a Neandervölgyi populációkba, ami idővel Homo sapiens sapiensebbé tette a H. sapiens neanderthalensist, és idővel beolvadtak a H. sapiens sapiensbe. Tehát gyakorlatilag trójai faló effektus. :D

  Persze én inkább annak a híve vagyok, hogy az eddig felvetett mechanizmusok mind közrejátszottak a Neandervölgyi ember eltűnésében, és a keveredés, ami valószínűleg oda-vissza történt (csak amit itt írnak vagy jellemzőbb vagy csak erre van egyelőre bizonyíték), egy szelete a tortának.
 • Ellaberin #4
  Na most a cikk pont azt támasztja alá, hogy a neandevölgyi hímek voltak az erősebbek és a dominánsok. Így lehetett, hogy ők fértek hozzá a homo sapiens nőstények mézes csuprához...
  Hát akkor, a dns hogy hogy nem a domináns géneket cipelte tovább?
  Ergo ez ugyan olyan találgatás, mint a lottó kitöltés, csak itt a telitalálat is vagy igaz lesz, vagy nem. Magyarán lesz egy - a kutatók által - elfogadott vélemény, ami pont addig lesz igaz, míg valaki meg nem cáfolja.
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.11.21. 11:58:36
 • felemelő #3
  Na jó, akkor gyakoribb volt hogy a pasi majd jól megmondja (mármint a legerősebb) hogy a csajok kihez tartoznak.

  Amikor a neandervölgyi agyoncsapta a homo sapiens sapiens pasit, akkor eldölt hová tartoznak a csajok.
 • zriboliv #2
  Szerintem ezt gondold újra.
 • t_robert #1
  Ja van ez úgy, amikor a homo sapiens csajok nem akartak randizni a neandervölgyi pasikkal. Ellenben a neandervölgyi csajok közismerten mindenre kaphatóak voltak....kifejezetten a tehetős homo sapiens pasikkal.... :) Bár a cikkből az derül ki, hogy a homo sapiens csajok voltak a ribik főleg a nenadervölgyi pasikkal.... ja már akkor is... :)
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2022.11.14. 13:12:27