Műholdakat hatástalanít egy orosz lézer

Ezzel az ország területe fölé merészkedő eszközök érzékelőit vakítanák el.

A lézerfegyverek fejlesztésével kapcsolatban már több alkalommal írtunk orosz, amerikai, illetve kínai fejleményekről, nemrég például egy új orosz lézerről adtunk hírt. Most további részletek futottak be, ezek alapján jól haladnak egy másik rendszer kiépítésével, amely kifejezetten műholdakat venne célkeresztbe.

A világhálón nemrég bukkant fel egy hosszabb prezentáció, amelynek alapján több beszámoló is napvilágot látott a nyugati weboldalakon. Eszerint a Kalina névre keresztelt rendszer kiépítése meglehetősen jól halad, az észak-kaukázusi helyszínen már többé-kevésbé elnyerte végleges formáját a komplexum, amely amúgy az orosz tudományos akadémia égisze alá tartozó, 6 méteres BTA-teleszkóp, valamint a RATAN-600 rádióteleszkóp közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A platform elsődleges feladata nagy erejű lézernyalábok kibocsátása lesz, amellyel elvakíthatók a terület felett átrepülő műholdak optikai érzékelői, így hatékonyan vehetnék fel a küzdelmet a külföldi megfigyelés és kémkedés ellen, amely hosszú évtizedek óta zavarja az ország vezetőit.

A Kalina nem nevezhető teljesen új megoldásnak, ennek felépítése ugyanis már 2011-ben elkezdődött, a projekt pedig egyes beszámolók szerint több alkalommal is komoly csúszást szenvedett. Egy 2014-es pénzügyi jelentésben már megemlítették, hogy fő feladat a műholdakon elhelyezett optikai érzékelők elnyomása, hatástalanítása lesz, ez azonban végleges lenne, vagyis a megoldás némileg különbözik a hasonló, „dazzler” néven emlegetett rendszerektől, amelyek általában ideiglenes hatást érnek csak el. Egy 2017-es anyagból már azt tudhattuk meg, hogy a Roszatom egyik csapata felelős a fejlesztésért, amely az elektro-optikai hadviselésben alkalmazandó lézerrendszer lenne, ez pedig nyilván jóval finomabb alternatíva a műholdak egyszerű lelövéséhez képest, amellyel tavaly szintén megpróbálkoztak – sikerrel, viszont a teszttel rögtön 1500 kisebb-nagyobb törmelékdarabot hoztak létre, ami nem ideális végeredmény.

A Google Earth segítségével nyilvánossá tett felvételek alapján jól halad az építkezés, amennyiben a rendszer beválik, ezzel akár Elon Musk hálózatát is célba vehetik – az ő neve azért merül fel, mert a cégvezető nemrég megemlítette, hogy gyorsabban tudnak új műholdakat fellőni, mint ahogy a potenciális ellenfelek lelőnék (hatástalanítanák) azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #129
  "tévesen írod, hogy az első szankciók idejét"
  Eleve azt mondtam hogy a februári háborúkezdés nélkül minden ugyanúgy ment volna mint korábban és a mostani háború megindítása a topic, ami szerinted szükségszerű volt, de hogy miért is azt nem igazán tudtuk meg. Ezek alapján semmiféle konkrét információval nem tudtál előállni ami azt támasztotta volna alá hogy a háború nélkül az orosz nép elveszti Oroszországot. Amikor meg színt kéne vallani a háború támogatásáról akkor meg előjön a kognitív disszonanciád és inkább lapítasz.
  Majd a másik felet vádolod ezzel, azonban arra a kérdésre hogy konkrétan minek kapcsán is sunnyogtam volna el. Ismét csak mély hallgatás a válasz. Szánalmasan gyenge csőlátású/illogikus vitapartner van, tipikus hívő aki nagyon távol áll a racionális vita színvonalától.

  "befolyásáról millió "tényadat" van a sajtóban és az interneten"
  Vagyis képtelen vagy egy releváns tényadatot is megnevezni hanem inkább a google-re mutogatsz. Jól ismert minta ez tőled, mikor nincsenek érveid és összeomlott az álláspontod, így próbálod meg enyhíteni a felsülés kellemetlen tényét. Ez azonban nem így működik, ismét csak a megalázó megfutamodásod amivel végződik a thread.
 • Tetsuo #128
  Ha már "tényadat". A #119-ben tévesen írod, hogy az első szankciók idejét, hiszen a Krím felszabadítása miatt is érte szankció Oroszországot jóval a különleges hadműveletek megkezdése előtt.

  Victoria Nuland [email protected]ásáról, az Egyesült Államok befolyásáról millió "tényadat" van a sajtóban és az interneten, keresd meg magad. Nem teszek szívességet neked, minimális utánajárást tehetnél magad is, egy időre elkerülve a nyugati propagandát. Rád férne.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.08.14. 11:24:34
 • Tetsuo #127
  Hazudsz.
  A másik felvetésre meg, hogy német megszállás... a hungaristák szerint az nem volt német megszállás, de azért írtam a szót: "legalább". Legalább 1945 óta nem vagyunk szuverén... Lehet, hogy a Fortunátus Imrék térnyerése óta, az pedig sajnos elég régen volt.
  A téma pedig az, hogy Ukrajna nem volt szuverén a háború előtt sem.
 • defiant9 #126
  "Rajtad kívül lassan mindenki tudja, ha Putyin nem rohanja le Ukrajnát, Oroszországot elveszti az orosz nép."
  Lol. Kértem a tény adatokat vagy valami racionális érvet amire az előző bemondásod épült. Mit kaptam? Egy újabb bemondást. Szánalmasan primitív vitakultúrával bírsz. Az hogy próbálsz mások háta mögé bújni ->"mindenki tudja" az egy újabb érvelési hiba(
  közvélekedésre hivatkozás). Ami ráadásul teljesen megalapozatlan. Semmiféle tényt adatot nem látok ami szerint 'mindenki tudta' volna. Ahogy mondtam, ha Oroszország nem támad, akkor minden halad a korábbiak szerint. Milyen információid vannak amik ennek ellenkezőjére mutatnak? Honnan tudható?(próbálj ne egy újabb üres/valótlan bemondást felmutatni)

  "A #101-ben pl. személyemre hivatkozol"
  Lol. a #71 volt ami az utolsó neked címzett hsz-em volt, ez még ontopic volt, amire azonban már nem volt reakciód, jó szokásodhoz híven füled farkad behúzva elsunyítottál (persze vered a melled hogy te aztán ilyet soha nem teszel). No, akkor jöhet a magyarázat hogy miért is nem volt reakciód pl. arra hogy támogatod-e hogy Oroszország háborút indított egy szuverén ország ellen. Ezt a kérdést már vagy 3x megkaptad, de a lapításon kívül más reakció nem volt rá.

  "minden hozzszólásod ilyen sunnyogó, kitérő"
  Üres vádaskodás. Kérem azt a konkrét reakcióm/hsz-em ami szerinted sunnyogás/kitérés volt a vita tárgyától és nem reagáltam egy ontopic érvedre.
 • Irasidus #125
  Persze '45 előtti német megszállás meg nem számít. Szállasi is annyira szuverén döntés volt? Amúgy megtaláltam a régebbi zsidózós, gyilkolásra buzító írásaidat. Folytasd csak.
 • Tetsuo #124
  Jó lenne, ha Ukrajna szuverén lenne, de sosem volt az. Mi sem vagyunk azok már jóideje, de legalább 1945 óta.
  És úgy tűnik nem én dughatom fel magamnak, hanem az ukránok.
  Ha nem bizonyítom neked, akkor hazudok... Ez igen. ;-)
 • zakzag #123
  Te csak nyíltan orosz propagandát nyomsz.
  Ezekre semmi bizonyítékod nincs, csak folyamatosan ömlik ki belőled:
  "ha Putyin nem rohanja le Ukrajnát, Oroszországot elveszti az orosz nép" - miért?
  "...törekvések célt érnek és az orosz kultúrának, szuverenitásnak, majd mindennek annyi lett volna" - nem, nem lett volna annyi. Bizonyítsd vagy hazudsz
  "Sajnos a háború elkerülhetetlen volt," - nem volt az, csaupán nem kellett volna támadni.
  "az ukrán nép a Nyugat által megvezetve," - bizonyítsd vagy hazudsz
  Nincs olyan hogy testvér nép, amikor tízezreket ölnek meg és milliókat kényszerítenek menekülésre. Akkor sem volt, amikor milliókat éheztetett halálra Sztálin. Ukrajna szuverén ország, azzal szövetkezik akivel akar. A többit meg feldughatod magadnak! Na ez személyeskedés volt :D :D :D
 • Tetsuo #122
  Rajtad kívül lassan mindenki tudja, ha Putyin nem rohanja le Ukrajnát, Oroszországot elveszti az orosz nép. Az amerikai/transzatlanti/globalista törekvések célt érnek és az orosz kultúrának, szuverenitásnak, majd mindennek annyi lett volna - ezt megakadályozandó lépett közbe az orosz vezetés - helyesen. Sajnos a háború elkerülhetetlen volt, miután az ukrán nép a Nyugat által megvezetve, vezetőit lecserélve szembeszállt a testvérnéppel, ekkor az orosz reakció csak idő kérdése volt.

  A #101-ben pl. személyemre hivatkozol (mégcsak nem is arra, amit írtam), mikor közöm nincs az ott kialakult vitához - azt hiszemem Nexus6-val. És kb. minden hozzszólásod ilyen sunnyogó, kitérő, félrevezető, magyarul hazug.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.08.13. 00:59:24
 • Tetsuo #121
  Ez igaz, nagyhatalmak között örlődik az ukrán nép, miközben tanulhatott volna a múltból és az oroszok mellé állhatott volna, mert más (vagy jobb) választása nincs. A nem ukrán Zelenszij meg a hasonló kabinet belerángatta az országot egy talán megsemmisülésbe.
  Nálunk is voltak hasonló ballépések, ahogy írtad, pl. mikor szabad utat adtunk a Fortunátus Imre-féléknek ahelyett, hogy felkoncoltuk volna őket. Ma ennek a bárgyú nyitottságnak isszuk a levét.
 • Irasidus #120
  Például ez a lekezelő stílus személyeskedés, mert semmiféle érvet, vagy konkrétumot nem tartalmaz, csak a másik alázásra a célod! Minden egyes mondatot cáfol téged, és igazol engem.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.12. 18:16:43