Gyurkity Péter

Helyreállt a kapcsolat a CAPSTONE-műholddal

Rövid szünet után sikerült felvenni a kapcsolatot a miniatűr eszközzel, amely a Hold felé tart.

A NASA illetékesei a hónap első napjaiban számoltak be arról, hogy megszakadt a kapcsolat az állandó kísérőnket célba vevő miniatűr műholddal, emiatt pedig az eredetileg július 5-re előirányzott pályakorrekciót sem hajtották végre. Rövid szünet után sikerült folytatni a kommunikációt, így végül minden hibát, illetve késlekedést helyrehoztak.

A napokban közzétett hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a Hold felé tartó CAPSTONE nem válaszolt az adatletöltési kísérletre, vagyis megszakadt a kapcsolat a mindössze 25 kg-ot nyomó cubesat-eszközzel. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a csapat tagjai (miközben diagnosztikai adatokat szerettek volna beszerezni a szondáról) véletlenül hibás utasítást küldtek el, emiatt pedig annak rádiója leállt, így az ezt követő kísérletek szintén válasz nélkül maradtak. Egy nappal később, július 6-án, sikerült ismét felvenni a kapcsolatot a Deep Space Network hálózatán keresztül, ezt követően pedig a szükséges manővert is végrehajtották, így a tőlünk 465 ezer kilométerre lévő szonda pontosabban célozza meg a Holdat, ahová novemberben, egy nagy kerülő után érkezik majd meg.


A NASA eközben egy másik érdekességről is beszámolt, mégpedig a Bennu-aszteroida kapcsán. Erről korábban azt írtuk, hogy veszélyesebb a Földre, mint azt eredetileg gondoltuk, most pedig az OSIRIS-REx révén futottak be újabb felvételek, amelyek már a felszínt mutatják meg nekünk jóval részletesebben. Ebből kiderül, hogy az aszteroidát sziklák, kisebb-nagyobb kövek halmaza borítja, ez pedig a kisebb becsapódások ellen is megfelelő védelmet nyújt, vagyis a méretes kődarab ily módon hárítja el az ilyen behatásokat, ami a felszín egyéb jellemzőit tekintve is bizonyos következményekkel jár.

A kutatók számára némi meglepetést jelentett a kisebb, 2-3 méter átmérőjű kráterek száma, ez ugyanis kisebb volt a vártnál, ami valószínűleg a fent említett érdekes felszínnek köszönhető, ez ugyanis megakadályozza a kisebb becsapódások lenyomatának képződését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    "A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a csapat tagjai (miközben diagnosztikai adatokat szerettek volna beszerezni a szondáról) véletlenül hibás utasítást küldtek el, emiatt pedig annak rádiója leállt, így az ezt követő kísérletek szintén válasz nélkül maradtak. Egy nappal később, július 6-án, sikerült ismét felvenni a kapcsolatot a Deep Space Network hálózatán keresztül, "
    na ezt most nem értem. Leállt a rádió. Okés. De a DSN is rádióval kommunikál nem? De. Akkor az miért működött? Azért lehetne egy picit bővebben is leírni egy hírt annál, hogy leállították majd kommunikáltak vele egy nappal később. Hogyan?