Gyurkity Péter

Itt az orosz válasz az amerikai fellövésre

Ők is a hadsereg kommunikációs platformját bővítik.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy az amerikai légierő további kommunikációs- és kémműholdakkal bővíti eszköztárát, ezek ugyanis az ULA Atlas-5 rakétáján indultak útnak még a hónap közepén. Most az orosz félen volt a sor, amely egy kisebb halasztást orvosolt a legújabb starttal.

A Proton-M rakéta a bajkonuri űrközpontból indult útnak, és ezúttal az ISS Reshetnev cég által legyártott, a Thales Alenia Space közreműködésével elkészült műholdat vitte magával. A 6 darab RD-275M hajtómű jól dolgozott, itt 2 percre sem volt szükség az első fokozat feladatának teljesítésére, ezt követően a második lépcső három és fél percen át, a harmadik pedig csaknem 4 percig repítette a rakományt, amelyet azután a Briz-M névre keresztelt fokozat állított geostacionárius pályára, mintegy 9 órával később. A Blagovest 12L elsődleges feladata nagy kapacitású kommunikációs szolgáltatás biztosítása lesz, mégpedig elsősorban a hadsereg számára, a Ka- és Q-frekvenciasávban, utóbbit az egyik első ilyen eszközként használva ki.

A műhold sorrendben a második az orosz fél által megálmodott új sorozatban, amely összesen 4 példányból áll. Az első, a Blagovest 11L, még tavaly augusztusban kertül fellövésre, ezt pedig 2020-ig követi majd a maradék kettő példány, a 13L és a 14L. Az eredeti menetrend szerint a mostani fellövésre még decemberben került volna sor, itt azonban gondok akadtak a műhold néhány komponensével, így el kellett halasztani a startot. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen problémák merültek fel, mint ahogy azt sem árulták el, hogy ezt miképpen sikerült kiküszöbölni, de a lényeg, hogy válaszolni tudtak az amerikai fellövésre és jelezték, hogy ők is dolgoznak a saját kommunikációs platform kiterjesztésén.

A soron következő indítás április 25-i dátummal szerepel a menetrendben, ekkor az észak-oroszországi Pleszeck-űrrepülőtérről indul majd el egy Rokot, amely az Európai Űrügynökség Sentinel-3B műholdját vinné magával – ennek feladata a Föld megfigyelése lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    Pláne, hogy az Atlas-5-ben is orosz hajtómű van. :)
  • ostoros #5
    Komolyan, nőj már fel...
  • gaszton421 #4
    Ez nem az említett amerikai kil6vsre adott válasz, ezeket a m1holdakat kb 1 évtizeddel a kilövés előtt kezdik tervezni és és a kilövést is kb 2-3 ével korábban, ami persze csúszhat akár többször is. ha ez nem csúszott volna és decemberben felbocsátották volna akkor most a Atlas kilövéssel felbocsátott műhold lett volna "válasz" az orosz kibocsátásra.
  • Mat666 #3
    Miért?
  • Skylake #2
    Nekem is tetszik, szép mint egy új traktor. Repülhet is egyenesen Putyin dácsájába, amikor ő maga is ott tartózkodik.
  • overseer-7 #1
    ez a méretes rakéta már tetszik nekem