Gyurkity Péter

Sikerült a NASA műholdjának fellövése

Eközben pedig elindult az Orion kapszula begyűjtésének begyakorlása.

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy a NASA két új műholdat is útnak indítana, hogy a légkör szélét vizsgálja meg. Ezen műholdak egyike most startolt el, és bár a rakétával megszakadt a kapcsolat, a pályára állítás mégis sikerült.

Először még arról szóltak a hírek, hogy az Ariane-5 rakétával, pontosabban annak második fokozatával elvesztették a kapcsolatot, ezért pedig a rakományt is leírták. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy bár a telemetriai adatok valóban nem futottak be a brazíliai megfigyelő állomáshoz, a kapcsolatot pedig később sem sikerült helyreállítani, a második fokozat mégis pályára tudta állítani a két eszközt, amelyek egyike az Al Yah 3, a másik pedig az SES-14 kommunikációs műhold volt – a NASA Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD) névre keresztelt fejlesztése ez utóbbira akaszkodott rá, mintegy másodlagos rakományként. A két küldetés tehát a fennakadás ellenére folytatódik.


Az Arianespace utólagos közleménye szerint a leválás, majd pedig a hajtóművek begyújtása és a pályára állás mindkét műhold esetében sikeres volt, a velük folytatott kommunikáció sikeresen létrejött. A GOLD, amely a NASA részéről első alkalommal jelentett egy olyan megoldást, amely egy kereskedelmi műholdra akaszkodott rá, most geostacionárius pályára áll, hogy a későbbiekben az ionoszférában uralkodó hőmérsékleteket figyelje meg. A költséghatékony küldetés révén a NASA még részletesebb adatokat kaphat a légkör széléről, amelyek a későbbiekben nagyon hasznosak lehetnek.

Az erre kijelölt csapat eközben megkezdte a felkészülést a fejlesztés alatt álló, a tervek szerint 2019-ben debütáló Orion kapszula begyűjtésével kapcsolatos feladatokra. A USS Anchorage és az ehhez szükséges további eszközök bevonásával kerülne erre majd sor, ami a NASA és a haditengerészet közös munkáját igényli, ehhez azonban az Exploration Mission 1 sikeres lebonyolítása kell majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    Itt most az lenne a hirertek, hogy miutan az osszes ilyen tipusu kuldetestol elvette a tamogatast a jelenlegi amerikai kormany, a nasa megis csak fel tudta kuldeni a muszeret. Reszben azert, mert addigra amire a tilalom jott, a muszer mar keszen allt, masreszt azert, mert egy masik muholdra fel lehetett rakni mint kisero rakomanyt, tehat ennyi penzuk meg eppen volt.
  • gaszton421 #5
    Szó nincs arról hogy a NASA nem tudta volna maga felbocsátani a múholdjait, a műholdat nem az ESA bocsátotta fel hanem az Arianespace, tisztán kereskedelmi úton, a GOLD nem önálló műhold hanem egy műszereggyüttes, a SES-16 ami helyet adott neki sem az ESA-hos tartozik hanem egy magancéghez.
  • NEXUS6 #4
    Pláne, hogy ott tartunk, hogy a NASA is a hozzáképest csóró ESA-val hordatja fel a műholdjait, többek között.
    És az is lehet, hogy a végén "Hosszú menetelés" lesz, amíg újra megteremtődik az "önálló" amerikai űrszállító képesség.
    XD
  • Nabateus #3
    :)
  • Sequoyah #2
    Latom sikerult elolvasnod a cimet. Most, hogy kommentelned is sikerult, igazan elolvashatnad a cikk teljes szoveget is.
  • ugh #1
    Hosszu lepes a nasanak.
    69-ben a hold most meg unnepelni kell egy muholdfellovest.
    Vagy legalabb is, hirerteku.
    ...


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.01.29. 17:40:16