Gyurkity Péter

Baktérium segíthet a Marsról való visszatérésben

Ezt remélik a kutatók, akik több eltérő módszert tesztelnének az üzemanyag helyszíni előállítására.

A NASA kapcsán a napokban írtunk arról, hogy az első Artemis-küldetés februárban jöhet, ezt követné két további fellövés, amelyekkel az évtized közepéig visszatérnénk a Hold felszínére. Nagyjából akkorra készülne el a Blue Origin által tervezett űrállomás is, viszont eközben már komoly erőkkel dolgoznának a Mars elérésén, az ehhez szükséges jóval hosszabb és komplexebb küldetéseken. Kutatók egy csoportja a visszatéréshez szükséges üzemanyag helyszíni előállításán töri a fejét, ők most több eltérő megoldással álltak elő.

A Nature oldalán közzétett részletes anyagban azt fejtik ki, hogy jelen pillanatban megoldhatónak tartják a helyszíni termelés beindítását, ami azért nagyon jó hír, mert erre mindenképpen szükség lesz. Hatalmas problémát jelent, hogy a Mars felszínéről való felemelkedés, az alacsony orbitális pálya elérése, valamint az ezt követő hosszú út nagyjából 30 tonna metánt és folyékony oxigént igényelne, ennek fellövése és eljuttatása viszont durván 500 tonnás terhet jelentene, 8 milliárd dollárra becsült költséggel – nem beszélve arról, hogy az üzemanyag Marsa való elszállítása nem a legbiztonságosabb módszer. Ezt váltaná ki a helyszíni előállítás, amihez viszont bizonyos biológiai folyamatok beindítására van szükség, nem éppen ideális körülmények között, a kutatók erre keresik a megoldást.

A jelek szerint már akad is egy jelölt, amely a gyengébb gravitációt, a vízjég, a napfény, valamint a szén-dioxid hatalmas mennyiségét is figyelembe veszi, ezekre építve pedig megfelelő folyamatot indíthatna be a helyszínen. Alga előállításával táplálnának egy mikrobát, amely cserébe a kozmetikai termékekben is használt butilén-glikolt (2,3-butándiol) termelne nekünk, bár ehhez a megfelelő hőmérsékletet is biztosítani kell, a Mars -55 Celsius-fokos átlaghőmérséklete erre ugyanis nem alkalmas. A szakemberek 25 Celsius-fokos környezetben indítanák be a folyamatot, ami ugyan szintén nem ideális, ám elérhetőnek tűnik, erre szintén javaslatot tesznek, 4 eltérő modul kombinálásával, 95 százalékos tisztaság megcélzásával.

Fontos akadály, hogy a NASA nem engedélyezi mikrobák szállítását, abban reménykednek viszont, hogy a sikeres kísérletek meggyőzhetik az illetékeseket, így a Földön elvégzett tesztek után jöhetne a valódi próba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #4
  Ő, hát ez úgy hangzott, mint amit az egyik nyugalmazott tábornok mondott a Horthy korszakban. :
  Az a fél győz, aki jobban akarja a győzelmet.
  Azért vannak realitások, és vannak vágyak, és a siker még akkor sem biztos hogy eljön, ha a kettő találkozik.
 • felemelő #3
  Ugye azt tudod, hogy attól lesz meg a megfelelő technologia, hogy nagyon akarják a célt elérni?
 • Supra-III #2
  ... Ebből is látszik, hogy egyszerűen nincs meg a technikai fejlettségünk a marshoz. Hagyjuk már ezt... Menjünk a holdra, lakjuk be azt, az elérhető, és gyakorlati haszna is van.
 • kvp #1
  A spacex fele sabatier eljaras ezzel szemben csak energiat, szendioxidot es vizet igenyel es egyenesen metant, plusz oxigent ad. Mindezt mikrobak nelkul. Melyik a realisabb?