MTI

Jobban törik a vegetáriánusok csontja

A húsmentes étrend követői a csonttörés, különösen a csípőtörés nagyobb kockázatával nézhetnek szembe egy új, a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány szerint.

Az összefüggés hátterében az állhat, hogy a húsmentes étrendben kevesebb a kalcium és a fehérje, valamint, hogy az ilyen étrend követői gyakran vékonyabbak, így esésnél könnyebben sérülhetnek. Számos korábbi tanulmány azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak gyengébbek a csontjaik, mint a húsfogyasztó embereknek, ám az nem volt egyértelmű, hogy ez jelentősen befolyásolja-e esetükben a csonttörés kockázatát.

A BMC Medicine című orvosi szaklapban megjelent mostani tanulmány készítői az 1993-ban indított és csaknem 65 ezer ember bevonásával végzett oxfordi vizsgálatra (EPIC-Oxford) alapozták eredményeiket. Az EPIC-Oxford hosszú távon vizsgálta az alanyok étrendjét és egészségi állapotát. Az eredmények szerint 2010-re a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok - a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztók - esetében nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat.

A vegánoknál továbbá magasabb volt a bármilyen egyéb csonttörés kockázata, noha nem kimagaslóan: tíz év alatt ezer emberre vetítve mindössze hússzal több csonttörés volt a vegánok körében, mint a húsevőknél. Az Oxfordi Egyetem kutatója, Tammy Tong szerint az étrendek elemzése azt mutatta, hogy a húsfogyasztók több kalciumot és fehérjét ettek. A kalcium a csontok fontos összetevője, a protein pedig segítheti a kalcium felszívódását az ételből. A szakember szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a vegán étrendet követők kalciumszintje ma már magasabb, mint az 1990-es években, például a növényi alapú tejeknek köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #12
  Kivéve ha szednek kálcium tablettát...
 • rebekakocsis #11
  Oké, igazad van.
 • HTH #10
  De tudod mit, bizonyítsd be nekem hogy te valódi mindenevő vagy! Nevezz meg 3 valódi mindenevő állatot, aminek szeretnél az étrendjén élni egy hétig. De tényleg mindent meg kell enned pontosan úgy mint ők. Semmi hőkezelés, fűszerezés, csak úgy nyersen válogatás nélkül.

  Gyanítom inkább a gorillák étrendjét választanád...
 • HTH #9
  1.) Hiányosak az ismereteid. A gorilla férgeket egyáltalán nem eszik, rovarokat is nagyon ritkán. Úgyhogy kevered a csimpánzokkal amik még viszonylag gyakran esznek rovarokat (az sem éri el a táplálékuk 1%-át sem). A gorilla szinte tökéletes példája a vegán étrendnek, miközben a fogazata és immunrendszere sokkal inkább mindenevésre alkalmasabb lenne mint az emberé...

  2.) A mindenevő állatok is megeszik a beleket, ürüléket mint a ragadozók. Lásd csirke, disznó, stb.

  3.) Görgess vissza, pont én írtam a csimpánzok vadászati szokásairól. Még azzal az évi 1-2 vadászattal sem nevezhetők mindenevőnek, annyira elenyésző mennyiségű (bőven 1% alatti) az állati eredetű táplálék mennyisége. Ehhez képest a mai emberek aránytalanul sok húst esznek teljesen indokolatlanul.

  4.) Ha már ennyire személyeskedni akarsz, neked kellene biológiát tanulnod még pár évet, mert sokat felejtettél. Én szerencsére egyetemen is tanultam még :)
 • rebekakocsis #8
  1. pont nem releváns, hogy vega, vegán, vegetáriánus , akármi vagy. Nem ment át. Ez a lényeg.
  2. Én a nagy lásd a fenti felsorolás marhaságát tagadom, miszerint az ember nem minden evő, hanem növénybarát és a húsevéstől beteg leszel stb.
  3. A tehén is vegán. Viszont elég buta. Akkor a vegánok buták. A delfin elég kevés zőccséget eszik, mégis okos. Akkor a húsevők okosak. Úgyhogy szerintem teljesen jogosan kérdőjelezem meg a csak növényevést.
  4. Valószínűleg városban nőttée fel és nem láttál növényevőt saját természetes közegében. A gorilla is eszik férgeket, rovarokat. Te is eszel akkor? Ha nem , megmagyaráznád , miért nem.
  De, nehogy adós maradjak, hogy miért nem eszek ürüléket , tessék: mert én más forrásból viszem be a rostot és a növényekben megtalálható vitaminokat. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ezekszerint azt sem tudod, miért esznek a ragadozók, füvet(nem mindegy melyik fajta) miért eszik meg a növényevők beleit(igen , ürülék is van benne, az előemésztett cellulózzal együtt-> te is ehetnéd, teljesen vega) és pl a kutyák előszeretettel a tehén és lótrágyát.

  Tanulj még egy kis biológiát. A csimpánzok rendszeresen vadásznak. Nem évente 1-2 alkalommal. Sőt, megfigyelték, hogy a hímek rendszeresen húst ajándékoznak a nősténynek szexért.

  Szóval eljutottunk oda, hogy ez is olyan, hogy a hittérítésedet jobb lett volna magadban tartani.
 • HTH #7
  1.) Nem vagyok vegán. Egyszerűen sosem szerettem a húst ezért inkább a vegetáriánushoz állt közel mindig az étrendem.
  2.) Én a nagy húsevők marhaságát tagadom miszerint hús nélkül törik a csontod, beteges leszel stb. Nekem más a tapasztalatom. Nem vagyok se sovány, se gyenge, se beteges mert nem szeretem a húsokat.
  3.) A VEGÁN gorilla ami genetikailag elég közel áll hozzánk sem a gyengeségéről híres, még csak nem is buta állat (sokkal okosabb mint mondjuk egy 100% ragadozó macska). Úgyhogy szerintem teljesen jogosan kérdőjelezem meg a húsevés fontosságát...
  4.) Valószínűleg városban nőttél fel és nem láttál még valódi mindenevő állatokat a saját természetes közegükben. A mindenevőknek semmi baja a döghússal és az ürülékkel, sőt a legtöbb ragadozónak sem. Ha te undorodsz tőlük megmagyaráznád nekem miért is? Talán mert az immunrendszered sem erre lett kitalálva?
 • rebekakocsis #6
  Íme a vérvegán. Nevetséges az egysíkú példád, meg ez a "ürülékezés, döghúsozás".
  A húsevésre meg csak egy példa a sok közül: a csecsmök , ill a kisgyermekek intellektuális fejlödése robbanásszerü, amint elkezdödik a hozzátáplálás állatifehérjével. Erröl ennyit.
 • HTH #5
  A csimpánzok már egy kicsit satnyább "kevésbé mindenevő" fogazattal rendelkeznek, de még mindig alkalmasabb rá mint az emberi fogazat. Sőt ők úgy évente 1-2 alkalommal vadásznak és fogyasztanak húst. Rovarokat pedig kb napi szinten fogyasztanak. Ennek ellenére erős túlzás lenne őket mindenevőnek nevezni, mert ha még a rovarokat beleszámítod sem szerepel az étrendjükben jelentősebb mennyiségű állati eredetű táplálék. Még az 1%-ot sem éri el arányaiban.

  A vadászat és a húsfogyasztás valahol az ember és a csimpánz közös ősénél kezdődhetett. A vadászathoz tény hogy alkalmazkodtunk testileg, a két lábon járást pl ennek köszönhetjük. De magához a húsevéshez egyáltalán nem, sőt az immunrendszerünk pl messze satnyább mint egy csimpánznak vagy gorillának ezért kevésbé vagyunk alkalmasak a nyers hús fogyasztására. Ezt annak köszönhetjük hogy sok százezer éven keresztül főzve, sütve ettük a húst, sőt még a legtöbb növényt is.
 • HTH #4
  Nem tudom az ember mitől lesz jobban mindenevővé specializálódva mint egy gorilla. A fogazata alapján pl biztos hogy nem lesz jobban mindenevő az ember. A gorillának legalább tisztességes méretű szemfoga van, nem ilyen satnya mint az embernek.
  Másrészt én valahogy nem érzek vonzalmaz az állati ürülék és döghús fogyasztására, személy szerint nekem már magában a nyers hús is elég visszataszító, de persze meglehet te úgy szereted. Nehéz olyan valódi mindenevő állatot találni amelyik undorodna ezektől. Pl a disznónak és a csirkének se gond.

  Ja főzve, sütve, jól felfűszerezve még a gorillával is meg tudod etetni a húst. De az első állatkerti gorillák konkrétan éhen haltak, mert azt hitték róluk a nagy szemfogaik miatt hogy ragadozók és nyers húst akartak beléjük tömni.
 • Szefmester #3
  Én meg azon szoktam röhögni amikor eredendően növényevésre specializált élőlényt hasonlít egy eredendően mindenevőhöz... amikor egysíkú táplálkozás kerül elő...

  Almafából jobb asztalt csinálni mint pizzát...kb ennyi értelme van az ilyen hasonlítgatásoknak.