MTI

Jobban törik a vegetáriánusok csontja

A húsmentes étrend követői a csonttörés, különösen a csípőtörés nagyobb kockázatával nézhetnek szembe egy új, a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány szerint.

Az összefüggés hátterében az állhat, hogy a húsmentes étrendben kevesebb a kalcium és a fehérje, valamint, hogy az ilyen étrend követői gyakran vékonyabbak, így esésnél könnyebben sérülhetnek. Számos korábbi tanulmány azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak gyengébbek a csontjaik, mint a húsfogyasztó embereknek, ám az nem volt egyértelmű, hogy ez jelentősen befolyásolja-e esetükben a csonttörés kockázatát.

A BMC Medicine című orvosi szaklapban megjelent mostani tanulmány készítői az 1993-ban indított és csaknem 65 ezer ember bevonásával végzett oxfordi vizsgálatra (EPIC-Oxford) alapozták eredményeiket. Az EPIC-Oxford hosszú távon vizsgálta az alanyok étrendjét és egészségi állapotát. Az eredmények szerint 2010-re a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok - a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztók - esetében nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat.

A vegánoknál továbbá magasabb volt a bármilyen egyéb csonttörés kockázata, noha nem kimagaslóan: tíz év alatt ezer emberre vetítve mindössze hússzal több csonttörés volt a vegánok körében, mint a húsevőknél. Az Oxfordi Egyetem kutatója, Tammy Tong szerint az étrendek elemzése azt mutatta, hogy a húsfogyasztók több kalciumot és fehérjét ettek. A kalcium a csontok fontos összetevője, a protein pedig segítheti a kalcium felszívódását az ételből. A szakember szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a vegán étrendet követők kalciumszintje ma már magasabb, mint az 1990-es években, például a növényi alapú tejeknek köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • inkvisitor1978 #19
  A gorillák nem vegák. Ők a leginkább növényevő emberszabásúak. Élelmük 3%-a lárvákból és egyéb hasonló állatokból áll, amit nem véletlenszerűen esznek meg, hanem kifejezetten keresik. Amúgy a gorillák ébren töltött idejük 80%-át evéssel töltik, hogy ne haljanak éhen. Számítások szerint 10%-al több agysejt esetén már idejük 100%-át evéssel kéne tölteniük.
  A csimpánzok ennél jóval több húsfélét fogyasztanak, olyan 5-15% között, rovart, gyíkot, madarat, kisemlőst rendszeresen fognak, de időnként más majmokra vagy nagyobb prédára is vadásznak.
  https://janegoodall.ca/our-stories/10-things-chimpanzees-eat/
  Ezen link szerint 4% rovar, és 6% hús vagy tojás az étrend vadon élő csimpánznál.
  Emésztőrendszerünket meg nem érdemes más majmokkal nagyon hasonlítgatni, mert 400.000-1.000.000 éve főtt ételt eszünk, ehhez alkalmazkodtunk. Főtt ételből több kalória nyerhető ki.
  Utoljára szerkesztette: inkvisitor1978, 2023.11.17. 07:38:30
 • Irasidus #18
  Az embernek van közelebbi rokona is mint a gorilla, és ha őket nézzük, akkor a csimpánzok meg mindenevők. Az ember, és gorilla körülbelül hét millió éve vált el, ez bőven elég idő, hogy teljesen más emésztőrendszerünk legyen, de nem csak ebben különbözünk működésileg a gorilláktól. Másrészt a gorilla is eszik húst időnként, bizony, az étrendjében szerepelnek kisebb gerinctelenek, elhullott állatok, a kedvenc csemegéjük a termesz.

  A vega, mint bármilyen egyoldalú táplálkozás hiánybetegségekhez vezet. Most te vagy étrendkiegészítőket szedsz, vagy esel húst, máskülönben ebbe belehalnál. Viszont nem árt tudnod, hogy a vega étrendkiegészítők, vitaminok nagy része állati eredetű ( :D ), illetve nem tudjuk pontosan milyen hiányok alakulhatnak ki, ami hosszú idő alatt fejti ki hatásukat.
 • HTH #17
  A gorilla és az ember között igazából kisebb a genetikai különbség mint egy zebra és egy ló között. Ennyitől pedig még nem lesz jelentős különbség két faj emésztőrendszere között. Rohadt nagy téveszme a "hús fontosssága". Gyakorlatilag az összes vega életmód rovására felrótt "betegség" inkább az egyszeri divatvegák extrém diétáinak köszönhető.
  Egy normál, semmi extrém dolgot nem művelő (pl nem koplalja csont soványra magát) vega semmiféle hátrányban nincs a húsevőkhöz képest, sőt nekem inkább az a tapasztalatom hogy egészségesebb és erősebb az átlagnál.
 • Sequoyah #16
  Te egy anekdota vagy, nem pedig a szabaly. Ki tudja miert tersz el az atlagtol? Lehet eleve erosebb a csontazatod, es meg a vegetarianizmus miatti gyengulessel egyutt is erosebb? Vagy az atlag vegannal ellentetben te nem csak elhagyod a hust, hanem odafigyelsz arra hogy a husbol szarmazo tapanyagokat mas forrasbol bevidd? Vagy utobbi veletlenul tortenik nalad tervezes nelkul?


  A gorillaknak pedig eltero az emesztese. Az hogy ok ezeket a szoveteket fel tudjak epiteni novenyekbol is (mint az elefantok es az osszes novenyevo is), az nem jelenti azt hogy mi is meg tudjuk ezt csinalni.
 • Lapajka #15
  Aha az lehet, hogy egy városlakó "puhány nyavajás" divatvegára ez igaz, de azért menjünk már el kicsit Ázsiába, nézzük már meg, hogy a taoista és buddhista kungfusok, akik mind vegák, csontjai hogyan is törnek...
 • Meridian #14
  tessék - ennyit a vegetarianizmusról:
  Az intelligens életformák NEM lehetnek vegetáriánusok
  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2021.05.11. 17:51:04
 • cateran #13
  Mutass 1 olyan mindenevo allatot ami tuzet hasznal, megsuti a hust es mondjuk sozza az etelt...Persze tobbezer eve..Aztan beszelhetunk...
 • Lapajka #12
  Kivéve ha szednek kálcium tablettát...
 • HTH #10
  De tudod mit, bizonyítsd be nekem hogy te valódi mindenevő vagy! Nevezz meg 3 valódi mindenevő állatot, aminek szeretnél az étrendjén élni egy hétig. De tényleg mindent meg kell enned pontosan úgy mint ők. Semmi hőkezelés, fűszerezés, csak úgy nyersen válogatás nélkül.

  Gyanítom inkább a gorillák étrendjét választanád...
 • HTH #9
  1.) Hiányosak az ismereteid. A gorilla férgeket egyáltalán nem eszik, rovarokat is nagyon ritkán. Úgyhogy kevered a csimpánzokkal amik még viszonylag gyakran esznek rovarokat (az sem éri el a táplálékuk 1%-át sem). A gorilla szinte tökéletes példája a vegán étrendnek, miközben a fogazata és immunrendszere sokkal inkább mindenevésre alkalmasabb lenne mint az emberé...

  2.) A mindenevő állatok is megeszik a beleket, ürüléket mint a ragadozók. Lásd csirke, disznó, stb.

  3.) Görgess vissza, pont én írtam a csimpánzok vadászati szokásairól. Még azzal az évi 1-2 vadászattal sem nevezhetők mindenevőnek, annyira elenyésző mennyiségű (bőven 1% alatti) az állati eredetű táplálék mennyisége. Ehhez képest a mai emberek aránytalanul sok húst esznek teljesen indokolatlanul.

  4.) Ha már ennyire személyeskedni akarsz, neked kellene biológiát tanulnod még pár évet, mert sokat felejtettél. Én szerencsére egyetemen is tanultam még :)