19
  • inkvisitor1978
    #19
    A gorillák nem vegák. Ők a leginkább növényevő emberszabásúak. Élelmük 3%-a lárvákból és egyéb hasonló állatokból áll, amit nem véletlenszerűen esznek meg, hanem kifejezetten keresik. Amúgy a gorillák ébren töltött idejük 80%-át evéssel töltik, hogy ne haljanak éhen. Számítások szerint 10%-al több agysejt esetén már idejük 100%-át evéssel kéne tölteniük.
    A csimpánzok ennél jóval több húsfélét fogyasztanak, olyan 5-15% között, rovart, gyíkot, madarat, kisemlőst rendszeresen fognak, de időnként más majmokra vagy nagyobb prédára is vadásznak.
    https://janegoodall.ca/our-stories/10-things-chimpanzees-eat/
    Ezen link szerint 4% rovar, és 6% hús vagy tojás az étrend vadon élő csimpánznál.
    Emésztőrendszerünket meg nem érdemes más majmokkal nagyon hasonlítgatni, mert 400.000-1.000.000 éve főtt ételt eszünk, ehhez alkalmazkodtunk. Főtt ételből több kalória nyerhető ki.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor1978, 2023.11.17. 07:38:30
  • Irasidus
    #18
    Az embernek van közelebbi rokona is mint a gorilla, és ha őket nézzük, akkor a csimpánzok meg mindenevők. Az ember, és gorilla körülbelül hét millió éve vált el, ez bőven elég idő, hogy teljesen más emésztőrendszerünk legyen, de nem csak ebben különbözünk működésileg a gorilláktól. Másrészt a gorilla is eszik húst időnként, bizony, az étrendjében szerepelnek kisebb gerinctelenek, elhullott állatok, a kedvenc csemegéjük a termesz.

    A vega, mint bármilyen egyoldalú táplálkozás hiánybetegségekhez vezet. Most te vagy étrendkiegészítőket szedsz, vagy esel húst, máskülönben ebbe belehalnál. Viszont nem árt tudnod, hogy a vega étrendkiegészítők, vitaminok nagy része állati eredetű ( :D ), illetve nem tudjuk pontosan milyen hiányok alakulhatnak ki, ami hosszú idő alatt fejti ki hatásukat.
  • HTH
    #17
    A gorilla és az ember között igazából kisebb a genetikai különbség mint egy zebra és egy ló között. Ennyitől pedig még nem lesz jelentős különbség két faj emésztőrendszere között. Rohadt nagy téveszme a "hús fontosssága". Gyakorlatilag az összes vega életmód rovására felrótt "betegség" inkább az egyszeri divatvegák extrém diétáinak köszönhető.
    Egy normál, semmi extrém dolgot nem művelő (pl nem koplalja csont soványra magát) vega semmiféle hátrányban nincs a húsevőkhöz képest, sőt nekem inkább az a tapasztalatom hogy egészségesebb és erősebb az átlagnál.
  • Sequoyah
    #16
    Te egy anekdota vagy, nem pedig a szabaly. Ki tudja miert tersz el az atlagtol? Lehet eleve erosebb a csontazatod, es meg a vegetarianizmus miatti gyengulessel egyutt is erosebb? Vagy az atlag vegannal ellentetben te nem csak elhagyod a hust, hanem odafigyelsz arra hogy a husbol szarmazo tapanyagokat mas forrasbol bevidd? Vagy utobbi veletlenul tortenik nalad tervezes nelkul?


    A gorillaknak pedig eltero az emesztese. Az hogy ok ezeket a szoveteket fel tudjak epiteni novenyekbol is (mint az elefantok es az osszes novenyevo is), az nem jelenti azt hogy mi is meg tudjuk ezt csinalni.
  • Lapajka
    #15
    Aha az lehet, hogy egy városlakó "puhány nyavajás" divatvegára ez igaz, de azért menjünk már el kicsit Ázsiába, nézzük már meg, hogy a taoista és buddhista kungfusok, akik mind vegák, csontjai hogyan is törnek...
  • Meridian
    #14
    tessék - ennyit a vegetarianizmusról:
    Az intelligens életformák NEM lehetnek vegetáriánusok
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2021.05.11. 17:51:04
  • cateran
    #13
    Mutass 1 olyan mindenevo allatot ami tuzet hasznal, megsuti a hust es mondjuk sozza az etelt...Persze tobbezer eve..Aztan beszelhetunk...
  • Lapajka
    #12
    Kivéve ha szednek kálcium tablettát...
  • HTH
    #10
    De tudod mit, bizonyítsd be nekem hogy te valódi mindenevő vagy! Nevezz meg 3 valódi mindenevő állatot, aminek szeretnél az étrendjén élni egy hétig. De tényleg mindent meg kell enned pontosan úgy mint ők. Semmi hőkezelés, fűszerezés, csak úgy nyersen válogatás nélkül.

    Gyanítom inkább a gorillák étrendjét választanád...
  • HTH
    #9
    1.) Hiányosak az ismereteid. A gorilla férgeket egyáltalán nem eszik, rovarokat is nagyon ritkán. Úgyhogy kevered a csimpánzokkal amik még viszonylag gyakran esznek rovarokat (az sem éri el a táplálékuk 1%-át sem). A gorilla szinte tökéletes példája a vegán étrendnek, miközben a fogazata és immunrendszere sokkal inkább mindenevésre alkalmasabb lenne mint az emberé...

    2.) A mindenevő állatok is megeszik a beleket, ürüléket mint a ragadozók. Lásd csirke, disznó, stb.

    3.) Görgess vissza, pont én írtam a csimpánzok vadászati szokásairól. Még azzal az évi 1-2 vadászattal sem nevezhetők mindenevőnek, annyira elenyésző mennyiségű (bőven 1% alatti) az állati eredetű táplálék mennyisége. Ehhez képest a mai emberek aránytalanul sok húst esznek teljesen indokolatlanul.

    4.) Ha már ennyire személyeskedni akarsz, neked kellene biológiát tanulnod még pár évet, mert sokat felejtettél. Én szerencsére egyetemen is tanultam még :)
  • HTH
    #7
    1.) Nem vagyok vegán. Egyszerűen sosem szerettem a húst ezért inkább a vegetáriánushoz állt közel mindig az étrendem.
    2.) Én a nagy húsevők marhaságát tagadom miszerint hús nélkül törik a csontod, beteges leszel stb. Nekem más a tapasztalatom. Nem vagyok se sovány, se gyenge, se beteges mert nem szeretem a húsokat.
    3.) A VEGÁN gorilla ami genetikailag elég közel áll hozzánk sem a gyengeségéről híres, még csak nem is buta állat (sokkal okosabb mint mondjuk egy 100% ragadozó macska). Úgyhogy szerintem teljesen jogosan kérdőjelezem meg a húsevés fontosságát...
    4.) Valószínűleg városban nőttél fel és nem láttál még valódi mindenevő állatokat a saját természetes közegükben. A mindenevőknek semmi baja a döghússal és az ürülékkel, sőt a legtöbb ragadozónak sem. Ha te undorodsz tőlük megmagyaráznád nekem miért is? Talán mert az immunrendszered sem erre lett kitalálva?
  • HTH
    #5
    A csimpánzok már egy kicsit satnyább "kevésbé mindenevő" fogazattal rendelkeznek, de még mindig alkalmasabb rá mint az emberi fogazat. Sőt ők úgy évente 1-2 alkalommal vadásznak és fogyasztanak húst. Rovarokat pedig kb napi szinten fogyasztanak. Ennek ellenére erős túlzás lenne őket mindenevőnek nevezni, mert ha még a rovarokat beleszámítod sem szerepel az étrendjükben jelentősebb mennyiségű állati eredetű táplálék. Még az 1%-ot sem éri el arányaiban.

    A vadászat és a húsfogyasztás valahol az ember és a csimpánz közös ősénél kezdődhetett. A vadászathoz tény hogy alkalmazkodtunk testileg, a két lábon járást pl ennek köszönhetjük. De magához a húsevéshez egyáltalán nem, sőt az immunrendszerünk pl messze satnyább mint egy csimpánznak vagy gorillának ezért kevésbé vagyunk alkalmasak a nyers hús fogyasztására. Ezt annak köszönhetjük hogy sok százezer éven keresztül főzve, sütve ettük a húst, sőt még a legtöbb növényt is.
  • HTH
    #4
    Nem tudom az ember mitől lesz jobban mindenevővé specializálódva mint egy gorilla. A fogazata alapján pl biztos hogy nem lesz jobban mindenevő az ember. A gorillának legalább tisztességes méretű szemfoga van, nem ilyen satnya mint az embernek.
    Másrészt én valahogy nem érzek vonzalmaz az állati ürülék és döghús fogyasztására, személy szerint nekem már magában a nyers hús is elég visszataszító, de persze meglehet te úgy szereted. Nehéz olyan valódi mindenevő állatot találni amelyik undorodna ezektől. Pl a disznónak és a csirkének se gond.

    Ja főzve, sütve, jól felfűszerezve még a gorillával is meg tudod etetni a húst. De az első állatkerti gorillák konkrétan éhen haltak, mert azt hitték róluk a nagy szemfogaik miatt hogy ragadozók és nyers húst akartak beléjük tömni.
  • Szefmester
    #3
    Én meg azon szoktam röhögni amikor eredendően növényevésre specializált élőlényt hasonlít egy eredendően mindenevőhöz... amikor egysíkú táplálkozás kerül elő...

    Almafából jobb asztalt csinálni mint pizzát...kb ennyi értelme van az ilyen hasonlítgatásoknak.
  • HTH
    #2
    10 éves korom óta vega vagyok, de vékony egyáltalán nem voltam azóta sose. A 175 centi magasságomhoz 100-110 kiló társul. Tény hogy zsír nem nagyon van rajtam, inkább csak izom. Csonttörésem sosem volt, pedig jópár küzdősportot kipróbáltam, bringával is sokat borultam, stb.

    A gorillák is vegák, sőt inkább vegánnak számítanak, egyáltalán nem a vékonyságukról és a gyenge, törékeny csontjaikról híresek, nagyon is robosztus felépítésűek. Genetikailag is elég közel állnak hozzánk.

    A húst hússal faló családtagjaim sokkal vékonyabbak tőlem, nem ilyen izmosak és csonttörésük is volt már párszor.

    Szóval valahogy én a személyes tapasztalataimból ítélve hülyeségnek látom amikor ilyen cikkeket olvasok :D

    Utoljára szerkesztette: HTH, 2020.11.24. 21:47:50
  • Tntmaxy
    #1
    Brit tudósok megállapították hogy a napi jó közérzethez elegendő 3 embert megölelni, vagy egyet jól szájba vágni.