MTI

Nem termesztenek mindenki számára elegendő zöldséget és gyümölcsöt a világon

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon - tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

A kanadai kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és "lényeges eltérést" mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között. "A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet" - idézte Evan Fraser professzort, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál. "Eredményeink azt mutatják, hogy globálisan a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, de keveset zöldségből és gyümölcsből" - tette hozzá a professzor.

A kanadai tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották és azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.

Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát - olvasható a tanulmányban. Közelmúltbeli kutatások szorgalmazzák, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, hogy a környezetnek ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat. Az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, és a tudósok azt mondják, hogy a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti a környezeti károkat.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen - vélik a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • _svd_ #5
  "A napraforgóolaj ugyan élelmiszer,de hatalmas földterületet igényel /ami csak elég eső esetén terem..."

  A napraforgóolaj majdnem kizárólagos használata magyar specialitás. A repceolaj használata legalább annyira elterjedt. A napraforgóval ellentétben a repce lehetőséget ad a termőterület másodszori felhasználására.
 • bigjoe #4
  Túl sokan vagyunk a földön. Szólni kellene Thanosnak...
 • esztyopa #3
  Utánna néztél,hogy mennyi sört főznek 1 évben?/és az árpa csak 1x terem egy évben.A komló meg se nem gyümölcs,se nem zöldség/
  A napraforgóolaj ugyan élelmiszer,de hatalmas földterületet igényel /ami csak elég eső esetén terem-különben minden 3. évben - elszárad,és használhatatlan/
  Így kevés termőföldet tudnak zöldség/gyümölcs termesztésre használni,és ráadásul a gyümölcsfák ültetés után, 2-3 év múlva fordulnak termőre,és rengeteg emberi munkát igényelnek /metszés/
  Ezzel nem cáfolni akarom,amit állítasz,de csak pontos adatok ismeretében lehet verifikálni.
 • ostoros #2
  Az árpának töredéke kerül a sörbe. A legnagyobb része takarmány. A növényolaj pedig élelmiszer.
 • esztyopa #1
  A végtelen árpaföldek /sör/ napraforgómezők,repceföldek /olaj/ -dohány/kávé/tea stb ültetvények több profitot hoznak !
  /Gyümölcs helyett vitamintablettákat zabálunk,ami még több profitot hoz !
  /A börgerking,meg a meki NEM zöldségbolt/
  Ecce homo