Gyurkity Péter

Felszín alatti tavak vannak a Marson

Az eredeti példány mellett további három tóra bukkantak, ezek később jól jöhetnek majd.

A vörös bolygót, annak jellemzőit kutató szakemberek két évvel ezelőtt jelentették be, hogy első alkalommal bukkantak felszín alatti tóra, amely saját vizével később a hosszabb küldetések során is komoly segítséget jelenthet majd számunkra. Most újabb 3 példány csatlakozik ehhez, a további, hosszabb időszakot felölelő megfigyelések révén.

A csoport tagjai az Európai Űrügynökség Mars Express névre keresztelt szondáját használták fel az újabb vizsgálathoz, amelynek radarjával 2012 és 2019 között folytattak részletes megfigyeléseket. A Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) a Földön is alkalmazott módszerhez hasonlóan pásztázza a felszínt, valamint az alatta elhelyezkedő rétegeket, ebből pedig kiderült, hogy a déli-sarki régióban, nagyjából 1 km vastag jégréteg alatt, további 3 tó helyezkedik el, amelyek a sókoncentráció mértékétől függően folyékony vizet tartalmazhatnak. A koncentrációval kapcsolatban még nem látunk teljesen világosan, ez viszont magas lehet, hiszen a mélyből érkező hő valószínűleg nem elég ahhoz, hogy felolvassza ezen tavak vizét, magasabb sótartalom esetén viszont már meglehet a magyarázat a folyékony halmazállapotra.

Az említett felszín alatti tavak egy nagyjából 75 ezer négyzetkilométeres, vagyis Magyarország területével csaknem megegyező régióban helyezkednek el. A legnagyobb példány 30 kilométer átmérőjű, kisebb társai néhány kilométeresek, ezek a nagyobb, központi tavat veszik körbe. A tartalommal kapcsolatban megemlítik, hogy az általunk ismert tengervízhez képest 5-ször nagyobb sókoncentráció esetén még megtalálhatók az élet nyomai, annak összetevői, 20-szoros értéknél ezek viszont már eltűnnek, így egyelőre nem tudjuk, mennyiben lesz viszonylag könnyen felhasználható az itteni vízkészlet a később, jóval hosszabb, már emberi részvétellel lebonyolított küldetések során.

A részletek kapcsán még zajlik a vita, útban van viszont a bolygó felé a kínai Tianwen-1 küldetés, amely jövő februárban érkezik a helyszínre, hogy a szonda mellett saját marsjárója segítségével hasonló, jó eséllyel még pontosabb méréseket végezzenek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JosephW #7
    A kínaiak marsjárója valószínűleg akupunktúrás módszerrel fogja kimutatni a mars alatti tavakat, miután kitűzte a kínai zászlót.
  • JosephW #6
    Nagyon érdekes! A Mars környékén nagyon fejlett a távérzékelés: a föld alatti tavakat műholdakkal találják meg, a Mars holdjainak eredetét pedig szeizmikus adatokból mutatják ki (ld. sg, "Egy nagy hold maradványa a Deimos és a Phobos?" - az a 350 kilós, rugós lábú szonda különösen alkalmas a szeizmikus hullámok mérésére, főleg azokéra, amiket saját maga kelt. Bagaméri jut erről eszembe, aki a (fagylaltját) maga méri).

    Utoljára szerkesztette: JosephW, 2021.04.21. 13:55:34
  • felemelő #5
    Víz, víz.... minek menjen oda az ember, ha csak víz.
    Sör legyen!
  • quantumfeather #4
    Nem biztos. Azt majd Richter dönti el.
  • professional #3
    De minek annyi víz, ha úgy is csak Kééét héééétig lesznek ott?!?
  • sárkánylovag #2
    Leásnak már csak egy napra elegendő a folyadékuk az űrhajósoknak.
    Amikor az egyik felkiált: -A franc essen bele ez csak olaj !
  • morguldae #1
    Hát persze, hogy vannak! Mi a fenét innának ezek nélkül a marslakók!?