Gyurkity Péter

Útnak indult a Nasa új marsjárója

A fellövés teljes siker volt, ezután viszont kisebb hibába futottak bele.

A napokban írtunk arról, hogy elrajtolt a kínai Mars-küldetés, amelyet hosszú hónapokon keresztül a NASA új eszközének elindulásával kapcsolatos várakozás előzött meg, az amerikai változat ugyanis (szokás szerint) jóval nagyobb figyelmet kapott. Most ez utóbbira is sor került, ennek során egyetlen kisebb malőrt regisztráltak csak, aminek kijavításán már dolgoznak.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a Perseverance gond nélkül rajtolt el az erre kijelölt Atlas V rakéta segítségével, amelyet a ULA biztosított a NASA számára. Meglehetősen összetett és ambiciózus küldetésről van szó, hiszen az új, jóval nagyobb és komplexebb marsjáró mellett egy méretes helikopter is helyet kapott a raktérben. Ez szintén a vörös bolygón kutatódik majd a múlt egyes részletei, valamint a jelenlegi állapotok után, azonban egyelőre nyilván az odáig vezető utat kell megtenni, majd pedig a felszínen leszállni, ami legalább ekkora feladat. Ahogy említettük, maga a fellövés gond nélkül zajlott le, a hajtómű másodszor is bekapcsolt, hogy módosítsa a pályát, ezt követően azonban egy nem várt fejlemény okozott némi aggodalmat.


Csaknem 4 órával a start után ugyanis befutottak az első telemetriai adatok, ebből pedig világossá vált, hogy az eszköz az úgynevezett biztonsági módba kapcsolt át, nagy valószínűséggel azért, mert a Föld árnyékában annak egyes részei a tervezettnél alacsonyabb hőmérsékletet értek el. Ebben a módban minden, nem létfontosságú műszert és komponenst lekapcsolnak, később pedig az irányítóközpont utasításait követve állíthatják helyre az eredeti állapotot, ezen már a cikk írásakor dolgoztak a szakemberek, hogy mielőbb maguk mögött hagyják a kisebb malőrt.

A remények szerint jövő év februárban érkezik majd meg az eszköz a Marshoz, a leszállást követően pedig a geológiai részletek vizsgálata mellett az egykori mikroszkopikus élet nyomai után kutatnak majd, illetve demonstrálnak bizonyos megoldásokat, amelyek később a hosszabb Mars-küldetések során jöhetnek majd nagyon jól az űrhajósoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #10
    Miért ne tehetne ide random marsos képet bármiről? Ez nem egy tudományos oldal, hanem bulvár.
  • gaszton421 #9
    A nyitókép azt bizonyítja hogy a cikk írója nem tudja megkülönböztetni az egyes marsjárókat , a képen jobb szélén nem a mostani marsjáró van hanem az előző, a curiosity. A képet eredetileg 2010-ben publikálták.
  • emberz #8
    Milyen félelmetes látvány lehet ez a gép egy esetleges marsi élőlénynek!
  • gothmog #7
    Összeszámoltad már, mennyibe került egy pixel a new horizons képein?
  • asgh #6
    Mert az űrkutatás agyhalott fórumhuszárok szórakoztatásáról szól ugyebár.
  • Irasidus #5
    Neked unalmas - tegyúk hozzá. Mert nem jut el, hogy ez egy kutatóeszköz, és nem forma-1.
  • duke #4
    A helikopter legalabb erdekes lesz, mert amugy egy ujabb, 0.1 csiga sebeseggel kozlekedo jarmu eleg unalmas lenne.
  • VolJin #3
    A 2-es komment bizonyítja, hogy nincs humorérzéked! :-)
    Amúgy tényleg nem volt még marsraszállás!
    Csak technikát küldtünk oda, embert nem...
  • Atyuska #2
    A nyitókép bizonyítja, hogy kellően tesztelték a mars járműveket autentikus környezetben..
  • VolJin #1
    A nyitókép bizonyítja. hogy nem volt marsraszállás! :-)