daweed

Földön kívüli mikroorganizmus

Tudósok nemzetközi csoportja az atmoszféra felső részében felfedezet egy mikroorganizmust, mely az űrből származhatott, mondta a tanulmány egyik résztvevője pénteken.

A tudósok szerint az élő baktérium leszakadt egy 16 km magasan levő űrballonról, egy üstökös segítségével pedig lerakódhatott egy földi űrhajóra.

Ezek a mikroorganizmusok eddig nem ismertek a Földön, de az asztrobiológusok "a részleteket nem akarják felfedni, míg teljesen meg nem győződnek arról, hogy idegenek" - mondta az egyik jelenlevő, Chandra Wickramasinghe, a walesi Cardiffi Egyetem egyik híres tudósa.

A NASA munkatársai kijelentették, hogy a találmány valószínűleg tekintélyes szkepticizmussal találkozik a tudományos közösségben. "Aerobiológusok talán megegyeznek arról, hogy 10 mérföld nem túl magas a Földi életnek." - mondja egy állítás.

Bár a NASA-nál azt mondják, hogy ez egy olyan eset lehet, mely a mikroorganizmusok üstökösökön és meteorokon keresztüli utazása miatt van az űrben. "Egy nem régi felfedezés azt mutatja, hogy a mikrobák millió évekig aludhatnak ami elég idő ahhoz, hogy bolygóról bolygóra utazzanak"- nyilatkozta a NASA.

Vitatkozó kritikusok, azt vetették fel, hogy a ballon megfertőződött a földön, Wickramasinghe viszont azt mondta, hogy a kísérletet szigorú ellenőrzések alatt végezték. De a megfigyelések az ezzel összefüggő tanulmánnyal azt mutatják, hogy az élő baktérium túl magas atmoszférában van ahhoz, hogy a bolygó felületéről származhasson. - mondja Wickramasinghe.

Wickramasinghe és kollégája Fred Hoyle úr pénteken a Web-en publikált arról a bizonyítékról, melyben megerősítik az a feltevést, mely szerint szokatlan mikrobák lebegnek keresztül az atmoszféra felső részén.

Nézvén a kísérteties dátumot, 1999., amikor Leonid meteoriteső hullott, ekkor felfedeztek egy bakteriális "ujjlenyomatot", amint egy kicsi űrszikla átszaladt az égen 83 km-es magasságban. "A baktérium eléggé felmelegedett ahhoz, hogy sugározzon és ragyogjon." - mondta Wickramasinghe.

Wickramasinghe úttörő munkát végzett a "panspermia"-n. Ez egy teória, mely azt takarja, hogy az űr a Földre szórta az első életformát 4 milliárd évvel ezelőtt. Wickramasinghe szerint a primitív élet érkezhet az űrből. "Ha találunk mikrobákat nagy magasságban, melyek nem földi elemek, meg kell kérdeznünk, honnan jöttek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!