Balázs Richárd

Nem állunk készen az idegenekkel való találkozásra

Egy új tanulmány szerint a földlakóknak fejleszteniük kell kozmikus tudatukat, mielőtt kapcsolatba lépnek egy földönkívüli civilizációval.

"A tudományos társadalom bizonyos mértékben elfogadja, hogy ez a kapcsolatfelvétel az elkövetkező 50-100 évben bekövetkezhet" - írja Gabriel De la Torre, a spanyolországi Cadiz Egyetem klinikai neuropszichológusa, az emberi tényezők specialistája. "Ennek következménye, hogy egyre jobban foglalkoztat minket ez a lehetőség és a következményei... A kapcsolatteremtés témaköre számos kérdést vet fel, melyeket nem könnyű megválaszolni. Becslésünk szerint ennek az eseménytípusnak nem csupán társadalmi hatása lesz, de az öntudatra és a biológiára is hatást fog gyakorolni"

De la Torre 116 főiskolai hallgatóval végzett el egy felmérést. Alanyait Spanyolországból, az Egyesült Államokból és Olaszországból vallási nézeteikről, csillagászati ismereteikről és a földönkívüli intelligencia után kutató SETI programokról kérdezte, valamint egyéb tényezőket, köztük a figyelmet és az észlelést vizsgálta. Az eredmények több olyan aspektusra rávilágítottak, melyek hatással vannak az űrrel szembeni tudatosságra.

Több mint 100 évvel ezelőtt egy kanadai pszichiáter, Richard Brucke az öntudaton túli új evolúciós lépésként írta le a "kozmikus tudatot". "Brucke szerint az öntudat következtében az ember nem csupán a fáknak, köveknek, víztömegeknek és saját végtagjainak van a tudatában, de képes önmagát az egész világegyetemtől elkülönülő entitásként felismerni" - taglalta De la Torre, az Acta Astronautica-ban megjelent tanulmányában. "Mi több, az öntudat alapján az ember képessé válik saját mentális állapotait a tudatosság tárgyaiként kezelni. A kozmikus tudat fő karakterisztikája, ahogy azt a neve is mutatja, a kozmosszal, a világegyetem életével és rendjével kapcsolatos tudat"

"Véleményünk szerint a sikeres kapcsolatfelvételhez szükség van a kozmikus tudat bizonyos fokú elsajátítására. A kozmikus tudatot nem egy különleges, misztikus dologként, hanem a valóság tudatos érzékeléseként értelmezzük, túl a félelem, a vallás, a tagadás hatásain" - írja. "Egyes egyének, kis csoportok már most is rendelkeznek a megfelelő szinttel, ami egy ilyen esemény kapcsán szükséges lehet, de tovább kell elemeznünk a jelenlegi globális tudati szintünket"

Hogyan érhető mindez el? "Úgy vélem, további oktatásra van szükségünk" - válaszolt De la Torre a Discovery kérdésére. "Ismerik az 'áttekintés-effektust', amiről már annyi űrhajós beszélt?" - kérdezett vissza, utalva az űrhajósok által sokszor emlegetett, a felfogásban, érzékelésben bekövetkező eltolódásra, amit a földkörüli pályán való repülés vált ki. "Szerintem valami hasonlóra lenne szükség, azonban itt a Földön. Talán még mindig vannak régi, megoldásra váró problémáink"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #81
  Dehogy nem vót!

  A legnagyobb baromságokat azok követték el, akik egy rendszer nem tökéletes volta miatt azt megtagadva létre akartak hozni egy más modellt.

  A társadalom olyan, mint a férfi vagy a nő a másik szemében. Nincs tökéletes.
 • ostoros #80
  Na, ennek sem volt értelme.
 • emberz #79
  Egyetértek, ugyanakkor a kapitalizmus az egyedüli, emberhez méltó társadalomforma, amit jelenleg ismerünk, mert a legfontosabb az egyén vállalkozásának szabadsága. Ezt te, aki gitárral élsz, a leginkább tudhatnád, már csak az érzés miatt is, ami elfog, amikor a kezedbe veszed! Nem a kapitalizmus szorul változásra (noha a finomhangolás nem állhat le), hanem az embereket kellene a megfelelő oktatással ráébreszteni a harácsolás hiábavalóságára. Jó emberek jó rendszereket működtetnek, beteg emberek beteg rendszereket. Például ezt a mostani, harcias kis "minikádárizmust".
 • Vol Jin #78
  Igen, amikor valaki az élővilág erkölcsösségéről hadovál, azt mondanám neki, hogy lubickoljon egy krokodilokkal teli nílusi partszakaszon.
 • Molnibalage #77
  Miért? A te PS4-esed hasznos...? Minden szórakozási forma öncélú. Valakit a PS4 valaki meg az 50 luxusautó köt le.
 • Molnibalage #76
  Az. A természetben olyan tömegmészárlások mennek, hogy ahhoz képest az emberi háborúk gyakorisága és nagyságrendje elég röhejes.
 • EnxTheOne #75
  Ha jönnek az űrlények remélem adnak majd olyan gépet amin megy a legújabb krájzisz 1 milliárd fpsel. :D
 • verge175 #74
  Na, az ilyen kommentekert erdemes idejarni.
 • fonak #73
  Az elkövetkező 50-100 évben feltehetőleg még csomó exobolygót fognak felfedezni, köztük a Földhöz hasonlókat is, amelyeken elképzelhető a földihez hasonló élet. Talán arra is képesek lesznek, hogy néhány ilyen bolygóról megállapítsák, hogy nagy valószínűséggel életet hordoz.
  Persze ez még nem kapcsolatfelvétel.
 • Katalizátor #72
  Egyébként azt is elismerem, hogy a legnagyobb baromságokat azok a gazdagok veszik, akik szegényebb rétegből kerültek fel. Nyílván a múlt frusztrációit igyekeznek vele kompenzálni.