daweed

Két óriásbolygó látható az égbolton

Ha úgy gondolod, hogy a csillagvadászat túl komplikát, akkor most van egy jó hírünk, ami egészen az év végéig így is marad.

Teleszkóppal vagy anélkül, a két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz most gyönyörű látványt nyújtanak az éjszakai égbolton, mert egész közel vannak egymáshoz. A jelenség neve "szembenállás", ugyanis a Jupiter és a Szaturnusz pont Novemberben éri el azt a pontot, mikor is a két óriásbolygó, az egyik, a Nap pedig másik oldalán van a Földnek.


Ilyen látványra azért ne számítsunk

"Ilyen esetben a bolygó napnyugtakor kel, éjfélkor van a zeniten, és napkeltekor nyugszik le újra." - mondja Kevin Conod a Newark Múzeum csillagásza. "Ebben a helyzetben van az éppen aktuális bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért nagynak és fényesnek látszik."

Ha tehát kíváncsiak vagyunk a Jupiterre és a Szaturnuszra, nincs más dolgunk, mint kimenni a szabadba és felnézni az égre. Ha esetleg van távcsövünk, még több meglepetésben is lehet részünk. "Sok ember meglepődik azon, hogy a Jupiter holdjai láthatóak már egy egyszerű látcsővel is. Figyeljük meg a holdakat, amint mozognak és meglehetős gyorsasággal változtatják helyüket." - mondja Conod

A holdak pici fénypontoknak tűnnek a távcsövön keresztül. Conod azt is hozzátette, hogy egy 50x-es távcsővel már a Szaturnusz gyűrűit is láthatjuk. Most 24 fokban tér el a mi síkunktól, így jobban megfigyelhető, mint 1990-óta bármikor. A távcsővel talán még a Jupiter gyönyörű színes mintáit is láthatjuk. Ha elég nagy a nagyítása, még a Nagy Vörös Foltot és a Cassini övet is kivehetjük, sőt még pár holdját is megfigyelhetjük a hatalmas bolygónak.


A Szaturnusz november 19-én érkezett pont átellenbe a Nappal és jelenleg 1.2 milliárd kilométerre van tőlünk. A Jupiter november 27-én éri el a legoptimálisabb pontot, mikor is csak 605 millió kilométerre lesz a Földtől. Mivel közelebb van a Földhöz, a Jupiter sokkal fényesebbnek látszik.

"Mindkét bolygó meghatározó lesz az éjszakai égbolton novembertől decemberig. A Jupiter messze a legfényesebb objektum az égen, a Szaturnusz pedig tőle jobbra és fentebb látható a kora esti órákban." - mondja James White a Csillagászati Egyesület vezetője.

Bolygóvadász tippek

A sötét területek, messze a városoktól a legjobb helyek, ha a csillagokat akarjuk áttanulmányozni. De ez nem annyira fontos a bolygók esetében. Persze van egy-két olyan tényező, amit érdemes megfontolni.

"A teleszkóp előtt felszálló meleg eltorzíthatja a képet." - mondja Conod "próbáljuk meg, hogy nem parkolók, autók vagy háztetők felett nézünk el, amik meleget sugározhatnak." A csillagász azt is javasolta, hogy várjunk késő éjszakáig, mikor a bolygók magasabbra emelkednek, így a felénk érkező fény nagyobb szögben érkezik az atmoszférába, ezzel tisztább képet adva.

Még több látnivaló...

A Vénusz is látható lesz még az év vége előtt. A délnyugati területen lesz, és egy nagyon fényes csillagként látható nem sokkal naplemente előtt. Mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz, mint a Föld sokszor elveszik a csillag fényében. De mikor látható, sokakat késztet arra, hogy a rendőrségre telefonálgassanak, hogy egy ismeretlen tárgyat látnak az égen valamivel a horizont fölött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!