Gyurkity Péter

Tesztelték a SpaceX szuperrakétáját

A rövid teszt után jön a Falcon Heavy új küldetése, míg a kapszula nagyon jól áll.

A SpaceX háza táján egyszerre több különböző hír is megjelent az interneten, ezek alapján pedig több eltérő projekt friss fejleményeibe is betekintést nyerhetünk. Két különböző rakétatípus esetében várhatunk további előrelépést, míg a cégvezető szerint az új kapszula első útja még jobban sikerült, mint azt korábban gondolták.

A napokban kerítettek sort a vadonatúj rakéta prototípusának első tesztjére, amelynek során (ahogy azt korábban maga Elon Musk is jelezte), az eszköz egyetlen hajtóművet üzemelt be, így csak nagyon picit emelkedett el a felszíntől, hiszen itt mindössze a sikeres begyújtás és a néhány másodpercen keresztüli, gondmentes üzemelés volt a cél. A bejegyzés alapján minden jól ment, bár további részleteket egyelőre nem árultak el, így várnunk kell az újabb hasonló kísérletekre, ahol a Starhopper hasonló manővert hajtana majd végre, hogy azután, 3 hajtómű együttes erejére támaszkodva, szuborbitális repüléseken igazolja a munka sikerességét. Az orrkúppal együtt 39 méter magas rakéta ezt követően repülhet majd hosszabban, a végleges példány pedig 2023 táján vinné magával az első turistákat a Hold körüli utazásra.


Külsős értesülések szerint a Falcon Heavy típus második útja némileg csúszni fog, a mérnököknek ugyanis nagyon feszített tempóban kell biztosítaniuk a menetrend hozzávetőleges betartását. A rakéta tehát április 8. és 11. között repülhet majd, ez pedig nemcsak azért lesz fontos, mert immár a Block-5 variánsokat vetik majd be a starthoz, de azért is, mert ezt követően, a légierő STP-2 névre keresztelt küldetésének keretében, mindkét gyorsítórakétát újból felhasználnák. Sok múlik majd a héten esedékes statikus teszten, valamint (nyilván) az időjáráson, de a sorrendben második rajt már nincs messze.

Musk eközben a Crew Dragon első útjával kapcsolatban is újabb részleteket árult el. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a meghajtás és az egyéb, hasonlóan érzékeny részek nem sérültek a visszatérés során, ami nagyon jó hír az újrahasznosítási tervekkel kapcsolatban, hiszen ezzel maga a kapszula is közelebb kerül a többszöri felhasználás megvalósításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!